Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ble ydmyket av NRK

Little Steven reagerer sterkt på behandlingen etter «Lilyhammer»-suksessen i ny bok.

FRITTALENDE: Steven Van Zandt er åpen om konfliktene han har hatt med NRK og produksjonsselskapet Rubicon i ei ny bok av Hans-Olav Thyvold. Foto: Lars Eivind Bones
FRITTALENDE: Steven Van Zandt er åpen om konfliktene han har hatt med NRK og produksjonsselskapet Rubicon i ei ny bok av Hans-Olav Thyvold. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

(Dagbladet): Steven Van Zandt, også kjent som Little Steven, har vært Bruce Springsteens musikalske våpendrager i nesten 40 år og nådde ytterligere stjernestatus i TV-serien «The Sopranos» på 2000-tallet.

De siste årene har han som kjent vært tungt involvert i NRK-serien «Lilyhammer», som blir sett av rundt en million norske TV-seere.

- Forbløffet over NRK Van Zandt har tidligere vært åpen om at kulturforskjeller mellom norsk og amerikansk TV-produksjon har vært frustrerende for ham, men i en ny bok skrevet av forfatter Hans-Olav Thyvold tar han virkelig bladet fra munnen i sin omtale av blant annet den norske rikskringkasteren.

- NRKs holdning til «Lilyhammer» har, på noen få personer nær, forbløffet meg. Da serien viste seg å være en knallsuksess, var det ingen jubel å spore. Ingen blomsterbukett eller klapp på skuldra der i gården. NRK visste at vi sto og trippet etter klarsignal for sesong to, men tok seg umåtelig god tid med å bestemme seg. At de ventet helt til episode sju av åtte var gått på lufta, må jeg innrømme at jeg tok som en ydmykelse, nærmest en fornærmelse. Da grønt lys for sesong to omsider ble gitt, hadde jeg allerede forpliktet meg til å dra på turné med The E Street Band, sier han i boka «Little Steven: Fra New Jersey til Lilyhammer».

Van Zandt fikk til slutt fri fra gitarpliktene hos «The Boss» og kunne gå løs på innspillingen likevel, men det tæret på at NRK, i hans øyne, hadde nølt med å spinne videre på suksessen de hadde fått mellom hendene. Forfatter Hans-Olav Thyvold sier til Dagbladet at forholdet mellom NRK og Van Zandt er mye bedre den dag i dag en det var på det tidspunktet.

- Veldig synd Eksternsjef i NRK, Petter Wallace, sier at han synes det er synd at Van Zandt ikke har følt seg nok satt pris på.

- Steven var nettopp på besøk hos oss på fagdagen vår, hvor han ble hyllet med stående applaus. For er det noe vi er, så er det stolt over suksessen vi har hatt med «Lilyhammer». Det er veldig synd om han føler at dette ikke er formidlet til ham i stor nok grad, sier Wallace til Dagbladet.

JOBBER SAMMEN: I tillegg til å være involvert i radiokanalen Rox 90,1 sammen, har Hans-Olav Thyvold skrevet bok om Little Steven. Da Thyvold spurte ham om lov, selv om det ikke klassifiseres som en autorisert bok, var svaret: Do what the fuck you want to do. Foto: ROX 90,1
JOBBER SAMMEN: I tillegg til å være involvert i radiokanalen Rox 90,1 sammen, har Hans-Olav Thyvold skrevet bok om Little Steven. Da Thyvold spurte ham om lov, selv om det ikke klassifiseres som en autorisert bok, var svaret: Do what the fuck you want to do. Foto: ROX 90,1 Vis mer

NRK-eksternsjefen er imidlertid uenig i at NRK var sene med å bestille sesong to av den populære TV-serien.
 
- Steven har kanskje vært skjermet fra konflikten som oppsto mellom NRK og Rubicon i forbindelse med sesong én, der det ble klart at Rubicon hadde levert ulovlige kontrakter. Vi var lenge usikre på om vi i det hele tatt kunne vise serien. Til tross for denne konflikten, ga vi klarsignal til sesong to allerede før sesong én var ferdig. Det er unikt i europeisk TV-sammenheng. I USA er det annerledes og de har helt andre produksjonssykluser. Han er kanskje vant med hvordan ting fungerer der, sier Wallace.

- Er du skuffet over Van Zandts uttalelser?

- Nei, vi i NRK og Steven har hatt et nært og hyggelig forhold helt fra starten. Han er en frittalende mann, og det er noe av det vi setter mest pris på med ham. Det er en glede for oss å samarbeide med ham, så skal vi nok bli flinkere til å fomidle våre holdninger, gleder og sorger til ham i fremtiden, sier NRK-eksternsjefen.

PORTRETTBOK: I tillegg til mange andre kilder, består boka av intervjuer Thyvold har gjort med Little Steven fra 1984 fram til i dag.
PORTRETTBOK: I tillegg til mange andre kilder, består boka av intervjuer Thyvold har gjort med Little Steven fra 1984 fram til i dag. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media