- NEI TIL ALT:  Åge Aleksandersen stiller opp på lite annet enn det obligatoriske artistintervjuet før ny plate slippes, her på Warner-sjefens kontor. - Jeg får skummelt mange tilbud om å klatre i fjell og koke pasta, men sier nei til alt. Foto: Gitte Johannessen / NTB
- NEI TIL ALT: Åge Aleksandersen stiller opp på lite annet enn det obligatoriske artistintervjuet før ny plate slippes, her på Warner-sjefens kontor. - Jeg får skummelt mange tilbud om å klatre i fjell og koke pasta, men sier nei til alt. Foto: Gitte Johannessen / NTBVis mer

- Jeg blir aldri oppbrukt

Åge Aleksandersen om kjendisstatusen.

- Jeg er blitt et fritt menneske, sier Åge Aleksandersen.

Og det er nettet og sosiale medier han takker for friheten.

- Det er hyggelig med fine anmeldelser, men de betyr uansett ikke noe lenger, sier han og blar mellom en rosende, innsiktsfull dobbeltside i ene tabloiden og en halvslakt i nettutgaven av den andre for den nye platen sin.

- Jeg holder kontakten med publikummet mitt på Facebook. Tusenvis har likt det jeg skrev for noen timer siden, det er det kraft i. Og de liker det jeg holder på med, de er midt i målgruppen min, sier Åge og fastslår selvironisk at Facebook er «som skapt for ham»:

- Jeg kan ha nærkontakt uten å ha kontakt.

- Personlige opplevelser For artisten, en svært så privat kar, bruker en halvtime hver eneste morgen på å lese publikums innspill, reaksjoner og fortellinger på siden sin.

- Folk forteller meg om personlige opplevelser knyttet til sangene mine. Det er sterkt for meg å lese, og jeg får et grundig innblikk i hvordan en sang kan virke. Det lærer meg ikke minst at jeg må behandle både publikum og sangene mine med respekt. Jeg må spille skummelt mange gamle låter når jeg har konsert, men i dag gjør jeg det med mer respekt for årsaken, sier Aleksandersen.

Samtidig som 30-årsjubileet til «Levva livet» feires, slipper Åge Aleksandersen og Sambandet plata «Sukker og salt». Uttrykket kunne like gjerne vært brukt om rockeveteranen selv - som om det brede spennet på de 13 låtene i både tekst og lydbilde, får NTB vite.

Åge Aleksandersen forteller med glimt i øyet at han spurte en nær samarbeidspartner om ordvalget.

- Er ikke det «litt mæ», undret jeg. Han svarte «det skal være sikkert og visst», ler Åge, som tok med 10 låter på platen, mens tre bonuslåter kan lastes ned.

Disse 13 brukte han tre år på å skrive.

- Jeg trenger den tida, jeg er 65 år. Jeg tar med meg matpakke til tårnet mitt og jobber fra ni til fire. Det er en vanskelig greie, når du ene dagen bare får til ett ord. Jeg lager samme musikken, men mener forskjellig og livet er også annerledes.

Litt fjern blir han et øyeblikk, der han reflekterer over at det nærmest er på dagen 40 år siden han gikk i studio og spilte inn sin første soloplate

- Et mirakel - Det er et mirakel at jeg sitter her i dag. Helt utrolig at jeg skulle få gjøre dette så lenge. Den gang var rocken for og av unge mennesker, og jeg var på mange måter først her hjemme, sier mannen som var en av de første innlemmet i Rockheim-museets æreshall.

Ikke for det at han tenker særlig over den statusen. Åge Aleksandersen er mer opptatt av at innspillingen av den nye skiva minnet ham litt om den aller første.

- Den var en lek. Siden har jeg gjort så mange, men denne siste ble mer slik - det var en trivelig prosess, der vi hadde tid til å finne riktig drakt til hver sang. Jeg ville ha en nær stemning. Temamessig? Ja, der er jeg innskrenket, vet du; det er politikk og kjærlighet, det!

Ny latter, før han påpeker at i hans verden er ikke kjærligheten uten en bitone.

- Jeg tror ikke på sjablongmennesker som suser gjennom livet. Folk flest sliter. Idag er det et perfekt-hysteri, der ingen er bra nok og noen prøver å tjene på det. Mange bukker under, det er nådeløst og ligner ikke det jeg vokste opp med.
- Spæll kan vi Et knippe gjester bidro også til stemningen. Åge hentet inn både ungguttene i Violet Road, veterankollega Henning Kvitnes, joikeren Frode Fjellheim, folkemusikerne i Dalakopa og sangeren Kari Rueslåtten.

- Jeg har aldri hatt så mange gjester med på plate før. Hvorfor? Se på sangene jeg gjør med Kari, de blir mer generelle når hun er med, det er ikke «bare Åge». Hun er en flott sanger som ikke er oppbrukt.

- Frykter du å bli oppbrukt?

Da ler Åge og svarer kontant:

- Jeg blir aldri oppbrukt! Jeg sier nei til alt, unntatt når jeg er her hvert tredje år for å snakke om ny plate. Jeg vil være musiker, ikke kjendis, uansett hvor mange skumle tilbud jeg får om å klatre i fjell eller koke pasta.

Nå er Åge Aleksandersen og Sambandet klare for sommerens tredvetalls konserter, og har allerede vært og øvet - det som på godt norsk kalles preprod.

- Det blir med seks låter fra den nye platen, det er to mer enn jeg trodde. Men det er først ute man får prøvd ut en sang, om den holder, eller om den kryper ned mikstativet og ut bakdøra. Egentlig øver vi på hvor vi skal gå og stå på scenen. Spæll kan vi.

(NTB)