Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg blir alltid sensurert på trav

Dag Solstad er opprørt over at bare hans fotballinteresse stadig trekkes fram.

LILLEHAMMER (Dagbladet): I minuttene før klokka 14.00 i dag, ble rom nummer 316 på Breiseth hotell gradvis fullere. I en stol satt en lett forfjamset Dag Solstad, og ved siden av ham, Dagblad-journalist Tom Stalsberg.

- Dette gleder jeg meg veldig til. Jeg vet ikke hva som skal skje. Nå skal jeg visst lese et dikt, tror jeg. Også hørte jeg at hun kulturministeren skal komme, men det ser ikke slik ut, sier Solstad og nikker mot en tom sofa.

Bokbad i hotellsuite Noen minutter over to kom også «hun kulturministeren». Anniken Huitfeldt var invitert av Dagbladet til å delta i et uhøytidelig bokbad, eller «minibar-intervju», som programleder Stalsberg kalte det.

- Dette skal være et upretensiøst møte, hvor det blir anledning for alle til å stille spørsmål. Et slags vorspiel med sjampanje. Det er litteraturfestival, Dag Stolstad blir 70 år og han er her. Dette blir en hyllest til ham, sier Stalsberg, som håper at bokbad på rom 316 blir en årlig begivenhet under Litteraturfestivalen på Lillehammer.

Trav-sensureres Rundt tjue personer fant veien til rommet i tredje etasje. Latteren satt løst da Solstad snakket om amerikansk litteratur, sin tid som journalist, sin ikke-interesse for musikk, og sine to store sportsfascinasjoner.

- Jeg er veldig opptatt av travsport. Jeg blir faktisk alltid sensurert på trav. I intervju blir jeg spurt om mine interesser. Jeg svarer fotball og trav, men journalistene stryker alltid trav, sier en lett oppgitt Solstad.

Videre snakket han og Huitfeldt  om arbeidersanger, før kulturministeren delte sin begeistring for Solstad med de oppmøtte.

- Jeg var en gang på en opplesning med deg på Blindern. Jeg turte ikke å stille spørsmål høyt, men skrev ned et på en lapp, som en kamerat leverte. «Hvorfor er dine kvinneskikkelser så endimensjonale?», sto det. «Mine kvinner er ikke endimensjonale. De er vakre», svarte du, fortalte Huitfeldt til høy latter.

Leste dikt for siste gang Solstad leste også diktet «Kunngjøring» for første og siste gang, som sto på trykk i Dagbladet den 8. juni 1968. Bokbadet varte i en halv time.

Før Huitfeldt måtte haste videre, fortalte hun om sin store beundring for forfatteren.

- Jeg har lest ham siden jeg var tenåring. Akkurat nå leser jeg «Roman 1987» på nytt. Den er så bra!, sier en engasjert kulturminister.

Hun mener Solstad alltid har svært gode beskrivelser av hovedpersonene.

- Favoritt boka er nok «17. roman». Jeg husker når den kom. Jeg klarte ikke å legge den fra meg, og leste mens jeg gikk. Men hvis jeg skal anbefale ei Solstad-bok til noen som ikke har lest ham før, må det bli «Roman 1987», sier Huitfeldt til Dagbladet.

Opplesingen av diktet «Kunngjøring» kan du høre i videoklippet øverst i saken.

LESTE HØYT:  Dag Solstad leste i dag høyt fra sin "Roman 1987" under et minibokbad på rom 316 Breiseth hotell. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
LESTE HØYT: Dag Solstad leste i dag høyt fra sin "Roman 1987" under et minibokbad på rom 316 Breiseth hotell. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer