Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg blir fryktelig redd

Vinner av Fritt Ords Pris, Bushra Ishaq (25), sjikanert under Bjørnsonfestivalen.

SKREMT:
Medisinstudent og fredsarbeider, Bushra Ishaq, vurderte å trekke seg vekk fra samfunnsdebatten før hun mottok Fritt Ords Pris. Hun er svært skremt etter en episode under Bjørnsonfestivalen i dag.
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
SKREMT: Medisinstudent og fredsarbeider, Bushra Ishaq, vurderte å trekke seg vekk fra samfunnsdebatten før hun mottok Fritt Ords Pris. Hun er svært skremt etter en episode under Bjørnsonfestivalen i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer

||| (Dagbladet): Samfunns- debattant Bushra Isaq (25) er svært skremt etter at hun ble utsatt for sjikane da hun holdt en folketale under Bjørnsonfestivalen i Molde i dag.

Isaq snakket om ytringsfrihet, Bjørnstjerne Bjørnson og viktigheten av å ikke stigmatisere muslimer da noen unge gutter begynte å rope fra et hotell like i nærheten.

- De ropte «hold kjeft» og «forsvinn» og alle disse hatordene. Jeg ble fryktelig nervøs og visste ikke helt hva jeg skulle gjøre, jeg leste talen min så fort jeg bare kunne. Deretter forsvant jeg ned fra scenen, sier Isaq til Dagbladet.

Hendelsen ble seinere omtalt på Twitter av den nederlandske frilansjournalisten Linda Polman, som blant annet skriver for de britiske publikasjonene The Times og The Guardian.

- Fryktelig redd Bushra Isaq vant Fritt Ords Pris i mars sammen med venstrepolitiker Abid Raja for at hun «med sin argumentasjon og brobyggende form har bidratt til å videreutvikle forståelsen av hva det vil si å leve i dagens flerkulturelle samfunn».

Isaq framhever at hun bare har prøvd å skape dialog og forståelse, og synes derfor det er ekstra skremmende å bli utsatt for slike ytringer.

- Jeg blir fryktelig redd, og tenker at dette er mest fordi jeg er kvinne og muslim. Jeg sa ikke noe kontroversielt i det hele tatt. Jeg sa det var en veldig farlig tilnærming å fremstille muslimer som et problem, og å sette likhetstegn mellom muslimer og terrorisme, og jeg tenker at det reflekteres veldig godt når noen reagerer på den måten, sier hun.

- Én ting er fornærmelsen, det bryr jeg meg ikke så mye om. Jeg blir mer redd for sikkerheten og hva dette innebærer, sier Isaq, som forteller at hun tidligere har mottatt trusler på telefon og e-post, men aldri i åpne fora som denne gang.

Dilemma Før hun mottok Fritt Ord-prisen, syntes hun det var så ille at at hun var innstilt på å trekke seg helt vekk fra offentligheten.

- Det er alltid et dilemma å delta i samfunnsdebatten. Grunnen til at jeg har fortsatt, er at jeg tenkte at det var håp om å føre dialogen inn på debattareanaen med den anerkjennelsen jeg fikk med denne prisen. Den eneste grunnen til at jeg er på arenaen er for å skape aksept for den norsk-muslimske identiteten. Jeg føler at jeg kjemper den kampen for veldig mange. Men det er grenser for hvor mye ett menneske kan tåle, sier hun.

- Samfunnet må vite at dette er en realitet som forfølger mange, særlig de som prøver å skape broene.

- Guttestreker Presseansvarlig for Bjørnsonfestivalen, Ingrid Kleiva Møller, bekrefter overfor Dagbladet at det oppstod forstyrrelser under Isaqs tale. Politiet i Molde mener det høyst sannsynlig bare er snakk om guttestreker fra noen gutter som bor på hotellet i forbindelse med et idrettsstevne.

- Vi skal snakke med guttene og høre hvem som har gjort hva, og fortelle dem at dette kan skape utrygghet, sier politibetjent i Molde Pauli Løchting.

Isaq selv mener at hatet mot muslimer er at det forsterkes når det er et såpass problemfokus på muslimer i samfunnsdebatten.

- Vi har ennå tid på oss til å forstå hverandre og skape arenaer for dialog. Det er det som er budskapet mitt. Vi må forstå at muslimer ikke er terrorister, vi er helt vanlige mennesker som ønsker å leve i fredelige omgivelser, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media