- Jeg blir hver dag kontaktet av folk som faktisk tror på denne svindelen

Idar Vollvik, Kristian Valen og Vår Staude blir misbrukt i falske Bitcoin-reklamer.

REN SVINDEL: Idar Vollvik synes det er forkastelig at hans ansikt blir brukt i Bitcoin-svindelen. Selv har an anmeldt forholdet til politiet. Foto: Skjermdump
REN SVINDEL: Idar Vollvik synes det er forkastelig at hans ansikt blir brukt i Bitcoin-svindelen. Selv har an anmeldt forholdet til politiet. Foto: Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For en måned siden kunne både TV2 og NRK skrive om en svindel-artikkel på nett som reklamerte for den digitale valutaen Bitcoin. I artikkelen sto det at komiker Kristian Valen hadde tjent 22 millioner på Bitcoin. Dette fortalte han angivelig i et intervju med «God Morgen Norge», hvor programleder Vår Staude Ble så begeistret at hun like så godt prøvde det ut på tv.

Nettsida var satt opp som en nyhetsside, med en design som minnet mistenkelig om NRK.no. Nå er artikkelen tilbake, og TV2, NRK, Valen, Staude og Espen Fiveland blir igjen misbrukt i det som er ren reklame for Bitcoin. Trykker man hvor som helst på siden blir man sendt videre til en Bitcoin-registreringsside.

Samtidig ble en liknende artikkel lagt ut, men denne gangen var det gründeren Idar Vollvik som angivelig uttalte seg om Bitcoin hos «God Morgen Norge».

I begge artiklene blir samme bilde av programledere Vår Staude og Espen Fiveland misbrukt.

KOPI: Både bilde og bildetekst er den samme i begge artikler. Foto: Skjermdump
KOPI: Både bilde og bildetekst er den samme i begge artikler. Foto: Skjermdump Vis mer

- Ikke kult

Kristian Valen blir så ofte misbrukt i falske reklamer at han ikke kan annet enn å le av det.

- Jeg har funnet «Valens swingers club», «Valens live sex chat», «Valens Beauty» og «Valens brennevin». Må nesten starte et kjøpesenter snart, sier Valen til Dagbladet.

Han skjønner ikke hvorfor akkurat han er så populær blant svindlerne, men han tror det kan ha noe med at han ofte blir nevnt i media.

- Det finnes også mye rykter og usannheter om meg på nett, så kan hende det er derfor, sier Valen.

POPULÆRT ANSIKT: I en kort periode sendte linken til Bitcoin-artikkelen deg til en annen falsk nyhetsside, hvor igjen bilder av Kristian Valen ble brukt. Foto: Skjermdump.
POPULÆRT ANSIKT: I en kort periode sendte linken til Bitcoin-artikkelen deg til en annen falsk nyhetsside, hvor igjen bilder av Kristian Valen ble brukt. Foto: Skjermdump. Vis mer

Juridisk direktør i Forbrukertilsynet, Frode Elton Haug, sier at slike svindelforsøk ofte kommer fra utenlandske aktører som vet hvilke ansikter de skal bruke for å lure folk.

- I vår digitale hverdag er det ikke noe problem å finne ut hvilke kjente fjes som dukker opp i utenlandske medier. De bruker dem som de ser får oppmerksomhet, og kan lett kopiere layouter fra ekte nettsider. Det finnes mange verktøy tilgjengelig på nett som kan få ting til å se profesjonelt ut forteller Haug.

Valen peker på profesjonalitet som det største problemet ved svindel-artiklene som bruker ham.

- Jeg kan le av det, men helt ærlig så er det ikke kult. Mye ser så profesjonelt ut at det er klart at noen går fem på. Det er fælt at kanskje de svake i samfunnet blir utnyttet på denne måten, og plutselig mister de både hus og hjem, sier Valen.

- Helt forkastelig

Idar Vollvik, oppstarter av nettbutikken LUDOstore, forteller at han får mange henvendelser fra folk som har blitt lurt av den falske artikkelen.

- Jeg blir hver dag kontaktet av folk som faktisk tror på denne svindelen, sier Vollvik.

NESTEN IDENTISK: Nettsiden som bruker Kristians Valens ansikt er nesten helt lik som den som bruker Vollviks. Foto: Skjermdump
NESTEN IDENTISK: Nettsiden som bruker Kristians Valens ansikt er nesten helt lik som den som bruker Vollviks. Foto: Skjermdump Vis mer

Han oppfordrer alle som kontakter ham til å anmelde forholdet til politiet og rapportere annonsen som svindel.

- Min advokat har anmeldt dette forholdet til Politiet i Fana. Selv har jeg aldri eid en Bitcoin eller hatt noe som helst med noe kryptopenger å gjøre. Jeg sier heller ikke at alt der dårlig, men jeg har rett og slett ikke nok kunnskap til å kunne anbefale det, og jeg er overhengende skeptisk, sier Vollvik, og legger til:

- Da jeg selv har vært langt økonomisk nede, og fremdeles har gjeld, finner jeg det hele forkastelig.

Nettsiden Faktisk gjorde en faktasjekk på Bitcoin-svindelen i Oktober. Da ble også finansminister Siv Jensen misbrukt i et falskt intervju, i tillegg til Valen og Vollvik.

Konkusjonen var: faktisk helt feil.

Vær skeptisk

Vår Staude ønsket ikke å kommentere på at den falske Bitcoin-artikkelen er tilbake, men henviser til den tidligere saken fra TV2 hvor hun uttalte seg om svindelen.

- Jeg tenker at det er bra at folk får vite at dette er svindel, at folk må være årvåkne og kritiske til mye som dukker opp på nett. Virker noe som for godt til å være sant, er det sannsynligvis det. Hvis annonsen eller mailen i tillegg er full av språkfeil, kommafeil, orddelingsfeil og bruker ti år gamle bilder, er det enda større grunn til å tenke seg nøye om. Selv har jeg sparepengene mine i banken og det funker bra for meg, sa Staude til TV2.

I artikkelen blir hun feilaktig sitert:

««Jeg har hørt om bitcoin og alle pengene du kan tjene, men jeg har aldri kjøpt noen. Jeg ante ikke hvor jeg skulle begynne. Dette var veldig lett. Jeg kan bare bruke kredittkortet mitt til å sette inn penger som programmet kjøper bitcoin for.» - Vår Staude»

FALSK SITAT: I den falske artikkelen sier Vår Staude at hun tjente penger på Bitcoin på direkten. Foto: Skjermdump
FALSK SITAT: I den falske artikkelen sier Vår Staude at hun tjente penger på Bitcoin på direkten. Foto: Skjermdump Vis mer

Frode Elton Haug anbefaler at man alltid er skeptisk til alt som er gratis, eller virker som det er for godt til å være sant, på nett.

- Det gjelder å kikke litt bak fasaden. Hvis nettsida prøver å framstå som en nyhetsside, så se alltid etter om det finnes noen kontaktinfo til dem som driver siden. Seriøse medier vil alltid ha dette. Er man usikker har Forbrukertilsynet en liste over hva som kjennetegner nettsvindler, sier Haug.

Bitcoin-svindelen er bare den siste i rekken av falske reklamer som har misbrukt kjendiser. Dagbladet har tidligere skrevet om falske slanke-reklamer som har brukt bilder av både kronprinsesse Mette-Marit og artist Anita Skorgan.

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer