- Jeg blir litt oppgitt når alt skal kopieres

Tore Strømøy foreslår heller at TV 2 kan hente ham til kanalen.

FØRST:Tore Strømøy var først til å oppfylle folks drømmer på NRK. Nå skal også TV 2 oppfylle nordmenns drømmer - ikke ulikt Tore Strømøys siste suksessprogram. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FØRST:Tore Strømøy var først til å oppfylle folks drømmer på NRK. Nå skal også TV 2 oppfylle nordmenns drømmer - ikke ulikt Tore Strømøys siste suksessprogram. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Først lagde de sin egen versjon av «Tore på sporet».

I dag avslører TV 2 at Carsten Skjelbreid, Solveig Kloppen og Øyvind Mund skal oppfylle nordmenns drømmer i den nye storsatsingen «Ønskedrømmen» - ikke ulikt Tore Strømøys siste suksessprogram på NRK1.

«Ønskedrømmen» gir innbyggere på åtte steder i Norge, muligheten til å få sin ønskedrøm realisert. I prinsippet kan man melde på hva som helst, og man kan ønske på vegne av seg selv eller andre.

- Jeg gleder meg veldig! Det kan ikke bli mer feelgood enn dette. Ingenting er vel bedre enn å oppfylle drømmer? spør Øyvind Mund.

- Det måtte i tilfelle bli å oppfylle egne drømmer! ler Solveig Kloppen.

Strømøy reagerer Men programmet vekker reaksjoner. Tore Strømøy har i flere år hatt stor suksess med NRK-programmer som oppfyller folks drømmer, først med «Tore på Sporet» og nå med programmet «Det må jeg gjøre før jeg dør».

I 2009 ville også TV2 gjenforene familier i beste sendetid med «Sporløs», som var bygget på samme lest som «Tore på Sporet». Den gangen advarte Strømøy mot TV 2-kopi.

Nå tar TV2 igjen opp kampen med Strømøys «Det må jeg gjøre før jeg dør», som går på NRK1.

- Jeg blir litt oppgitt når alt skal kopieres. Det er bedre at de henter meg til TV 2, så kanalen kan finne på egne konsepter selv, sier Tore Strømøy.

Ideen til «Det må jeg gjøre før jeg dør» er Strømøys. Seertallene har vært formidable for programmet, som hadde premiere 15. januar. Nå håper TV 2 på samme respons med «Ønskedrømmen», som skal være et bredt familieprogram med sendetid på lørdager.

- Jeg trodde TV2 skulle være en nyskapende konkurrent til NRK. Men dette høres ut som nok en reprise på allerede etablerte program. Jeg får ta det til meg. Det er jo tross alt et kompliment at TV 2 liker konseptet og har skjønt at folk vil ha det, sier Strømøy og smiler.

- Tore går i forveien Programlederne i «Ønskedrømmen» er forberedt på sammenligningen med «Det må jeg gjøre før jeg dør».

- Jeg skjønner at noen vil sammenligne programmene. Men det er jo bra at Tore går i forveien og lager en pilot for oss, ler Kloppen.

Verken Øyvind Mund eller Carsen Skjelbreid har sett «Det må jeg gjøre før jeg dør».

- At programmene ligner har jeg ikke tenkt på en gang, sier Skjelbreid.

- Det finnes veldig mange programmer som har likheter. Det er ikke første gang programmer ligner, og det er ikke første gang man lager programmer som handler om å oppfylle ønsker, sier Mund.

- Jeg tror vi skal la være å tenke så mye på Tore Strømøy og konsentrere oss om å lage et godt program, konkluderer Kloppen.

- Originalen er best Opptakene er ikke påbegynt, men i følge programbeskrivelsen skiller «Ønskedrømmen» seg fra NRKs program ved at det foregår på konkrete steder, og at det engasjerer hele lokalbefolkningen i å oppfylle drømmer.

- Det er som når en plagierer musikk. Man gjør noen små forandringer her og der, og vips så blir det en «helt» annen greie. Men originalen er ofte best, sier Strømøy. 

- Hva tenker du om konkurransen du får?

- Programmet kommer helt sikkert til å bli en suksess. Jeg bøyer meg i støvet over at de bruker tre programledere i stederfor én. Da skjønner TV 2 hvor mye jobb som ligger bak, sier Strømøy og legger til:
- Jeg har mange andre ideer også jeg. Hvis TV 2 trenger noen flere, er det bare å ringe, spøker Strømøy.

Glade mennesker, gode historier I «Ønskedrømmen» skal hver av programlederne velge en drøm som skal oppfylles på stedet som besøkes. Vågan, Molde, Flekkefjord, Holmestrand, Kongsberg, Skedsmo, Elverum og Gjøvik er de utvalgte stedene.

- Hvilke ønsker ville dere sendt inn hvis dere hadde muligheten?

- Vi har aldri hatt reunion med klasse 6b på Raumyr skole. Det hadde vært kult å se folk igjen, sier Carsten Skjelbreid.

- Naboen vår har lyst til å bygge ut. Det hadde jo vært hyggelig å kunne si at det skal vi ta oss av, sier Kloppen. sier Kloppen.

- Jeg kunne tenkt meg å spille på Old Trafford, jeg, sier Mund.

Programlederne tror det er flere forklaringer på at slike programmer slår an blant publikum.

- De handler om følelser og glede. Glade mennesker med gode historier engasjerer folk, sier Mund.

- Det er mange programmer med kjendiser, jeg tror publikum setter pris på å se vanlige folk også, sier Kloppen.

- Ingen kopi TV 2 avviser at «Ønskedrømmen» kopierer NRKs «Det må jeg gjøre før jeg dør».

- Programmene har lite annet til felles enn at de handler om å ha en drøm, sier Bjarne Laastad, pressekontakt i TV 2.

Han peker på at «Ønskedrømmen» skiller seg fra Strømøys program på flere måter:

- Strømøy sitt program dreier seg om å realisere en personlig drøm. «Ønskedrømmen» kan angå flere personer, som for eksempel ønsker seg en ny gressmatte på byens stadion. I tillegg dreier det seg om å engasjere lokalsamfunn. Strømøy vil nok puste lettet ut etter å ha sett første program, sier Laastad.

Dag Hvaring, produsent for «Ønskedrømmen», forteller at programmet er en videreutvikling av NBC-programmet «Three Wishes», som ble kåret til årets beste familieprogram i USA i 2006.

- «Ønskedrømmen» handler om å engasjere hele lokalsamfunn i å oppfylle drømmene, skape, bygge, levere og aktivisere. Det handler om engasjement, folkefest og god gammel norsk dugnadsånd, sier Hvaring,

I SPORET TIL TORE: Carsten Skjelbreid, Øyvind Mund og Solveig Kloppen skal oppfylle nordmenns drømmer i det nye TV2-programmet «Ønskedrømmen» - ikke ulikt Tore Strømøys suksessprogram «Det må jeg gjøre før jeg dør». Foto: Lisa F. Ugelvik/ Dagbladet
I SPORET TIL TORE: Carsten Skjelbreid, Øyvind Mund og Solveig Kloppen skal oppfylle nordmenns drømmer i det nye TV2-programmet «Ønskedrømmen» - ikke ulikt Tore Strømøys suksessprogram «Det må jeg gjøre før jeg dør». Foto: Lisa F. Ugelvik/ Dagbladet Vis mer