Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg blir mektig provosert

Kulturpolitisk talsmann i KrF i strupen på regjeringas mediekutt. Spillet om pressestøtten er i gang.

FORBANNA: Geir Bekkevold i Kristelig Folkeparti sier han er provosert over regjeringens mediepolitikk. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FORBANNA: Geir Bekkevold i Kristelig Folkeparti sier han er provosert over regjeringens mediepolitikk. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Jeg kjenner jeg blir provosert. Dette kan vi jo ikke være med på.

- Og det vet regjeringen veldig godt at vi ikke kan.

Kulturpolitisk talsmann i KrF, Geir Jørgen Bekkevold, er tydelig opprørt.

- Da jeg så kulturbudsjettet ble jeg utrolig oppgitt. Vi brukte så mye energi på noen av disse sakene i fjor, og nå er de her igjen. Det er et dårlig utgangspunkt for forhandlingene.

Uaktuelt med omkamp
Det er først og fremst kulturminister Thorhild Widveys forslag om å kutte produksjonsstøtten til norsk presse som Bekkevold sikter til.  I fjor foreslo regjeringen å kutte 40 millioner kroner fra denne støtten. Det forslaget sørget KrF og Venstre for å sable ned i Stortinget.

Men i år vender kuttforslaget tilbake, bare ti millioner kroner større enn ved forrige oppgjør.

- At de i år prøver seg på nytt er bare irriterende, for denne kampen vant vi i fjor, og da er det ikke sånn at regjeringen kan prøve seg på nytt i år. Det er helt uaktuelt for oss å være med på.

VIL HA EN FRIERE PRESSE: ...men samarbeidspartiene mener kulturminister Thorhild Widvey tar feil av konsekvensene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL HA EN FRIERE PRESSE: ...men samarbeidspartiene mener kulturminister Thorhild Widvey tar feil av konsekvensene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- «Uaktuelt å være med på» - hva mener du egentlig med det?

- Veldig enkelt, det betyr at kuttene i pressestøtten skal bort før vi i det hele begynner forhandlingene. Som sagt - vi vant den kampen i fjor. Vi tar ikke denne runda på nytt. Det er bare provoserende av regjeringen.

- Skader norsk ytringsfrihet
Siden regjeringas forslag om statsbudsjett 2015 ble lagt frem forrige uke, har kulturminister Thorhild Widvey (H) måtte tåle kraftig kritikk, både for de nevnte kuttene i produksjonsstøtte, men også for momsendringer og struping av lisensinntektene til NRK.

Bekkevold oppsummerer den blå-blå mediepolitikken og sier Widvey og Solberg har en historisk dårlig timing.

- Jeg skal passe meg for å bli for pompøs her, men dette er altså Grunnlovsåret 2014, og så går man inn for en politikk som så til de grader skader norsk ytringsfrihet.

- Kulturminister Widvey ser det ikke slik. Hun sier hun skaper en friere presse?

- Javel, men det er jeg helt uenig i. Kuttene gir norsk presse mindre frihet. En masse aviser kan gå dukken over natta.

FRKYTER AVISDØDEN: Men KrF kan ikke gå med på Bård Vegar Solhjells samarbeidsforslag. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
FRKYTER AVISDØDEN: Men KrF kan ikke gå med på Bård Vegar Solhjells samarbeidsforslag. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer

Stenger døra til Ap og SV
Dagbladet snakket med SVs Bård Vegar Solhjell like etter statsbudsjettet ble lagt frem forrige uke. Han inviterte sporenstreks Bekkevold og KrF til et mediepolitisk forlik. Dette skulle redde norske papiraviser.

Men den olivengrena sager Bekkevold ned.

- Nei, dette må gå via regjeringen. Vi har bundet oss til gå i forhandlinger med dem, og det vet Solhjell veldig godt at vi har.

Politiske kommentatorer var tidlig ute å kalte regjeringens mediepolitikk for et forhandlingsutspill; strategiske kutt som gjorde jobben tøffere for KrF og Venstre. Bekkevold nekter å være med på at regjeringen er så uansvarlige.

- Nei, for dette er ikke på tull heller, dette er jo et statsbudsjett! Da må vi tro at forslagene som kommer er relle. Dette budsjettet er politikken Høyre og Frp ønsker å føre, og den politikken Norge får uten sentrumspartiene.

- Men det er mye vi ikke kan gå med på. Vi må flytte på mange kroner før Kristelig Folkeparti kan stå inne for dette.

Hansken i spillet om norsk presses fremtid er dermed kastet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media