Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Voldtektskultur:

Jeg blir nervøs av å gå med hestehale

Jeg er lei av å høre om hva vennene mine gjør for å ikke bli voldtatt.

UFRIE KVINNER: Det er ikke vi som burde ta ut strikken av håret. Vi må begynne å gjøre noe med det virkelige problemet, skriver artikkelforfatter. Foto: Progressman / Shutterstock / NTB Scanpix
UFRIE KVINNER: Det er ikke vi som burde ta ut strikken av håret. Vi må begynne å gjøre noe med det virkelige problemet, skriver artikkelforfatter. Foto: Progressman / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I dag hadde jeg satt opp en nydelig hestehale. Strikken var rød med hvite polkadotter. Jeg satt på meg øreklokkene og gikk ut døren. Jeg skulle gå på tur. Etter fem minutters gange kommer jeg inn i en liten skog ved en elv. Tett skog, med lange gamle trær så langt øye kan se. Ned til elven er det bratt. Så fin og deilig natur, burde jeg ha tenkt. Det jeg gjorde var noe helt annet. Jeg dro ut den røde og hvite stikken fra det lange håret mitt.

Hvorfor?

Fordi jeg ble redd.

Jeg var helt alene. Ett par minutters gange til første hus, fem minutter fra hovedveien. Tretti sekunder fra skogen. Jeg hadde lest en artikkel om en ung modell fra Kristiansand som ikke gikk med hestehale om kvelden. Fordi hun var redd. Den var så enkel å få tak på, sa hun. Hun gikk heller aldri med musikk på ørene om kvelden, sa hun. Fordi hun var redd. Jeg skrudde ned musikken og lot vinden synge istedenfor.

Hvorfor det?

På grunn av menn. Fordi noen menn vet å utnytte en hestehale på det groveste. Fordi på en eller annen måte har voldtekt, vold mot, og drap av kvinner blitt så «vanlig» at jeg blir nervøs av å gå med hestehale. Jenter hører ikke på musikk. Vi blir ikke like fulle. Vi betaler dyrt for taxi på lørdagskvelden - kun for å unngå det smuget der en jente sist uke ble voldtatt av en gjeng motbydelige mennesker.

Voldtekt forekommer i Norge. Det skjer, selv om det skjer skjeldent sammenlignet med resten av verden. Men jeg tok ut hestehalen denne dagen.

Hvorfor det?

Fordi tanken på at en mann mener han kan gjøre noe sånt mot meg og min kropp gir meg frysninger. Jeg blir kvalm. Jeg skjønner ikke engang hvordan folk kan true med slike handlinger. Å bli voldtatt er det verste jeg kan se for meg. Jeg kan ikke skjønne at det er så «vanlig».

At en av ti kvinner i Norge ( i følge en rapport fra 2014, Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, NKVTS) har blitt utsatt for noe så grotesk. Det betyr jo at det finnes menn i Norge som voldtar, og som ofte slipper unna med det.

Det er ikke vi som burde ta ut strikken av håret.

Jeg er lei av å høre om hva vennene mine gjør for å ikke bli voldtatt. Jeg vil høre hva samfunnet gjør for at voldtektsmenn skal slutte å voldta. Og ja, jeg vet kvinner også voldtar. Men det er ikke sånn at det finnes «voldtektssikre-truser» for menn. Majoriteten av de som er på gal side her er dessverre menn.

Dette er rett og slett en oppfordring til samfunnet vårt: slutt å fortelle oss jenter at vi burde slutte å gå med hestehale. Slutt og si vi bare burde kjøpe en fløyte. Det er 2018. Vi må begynne å gjøre noe med det virkelige problemet: menns holdninger til kvinnekropp, og kvinneliv. Fort og drastisk, takk.

Jeg liker å gå med hestehale og normale truser. Jeg liker også å ikke være nervøs ovenfor fremmede menn jeg møter på en harmløs tursti.

Men jeg har lært at det er lurt.