- Jeg blir overrasket dersom folk ikke får et godt inntrykk av Tøyen nå

Eksperter sikre på Tøyen-boost etter Øya.

- BRA FOR TØYEN: Til tross for protester fra Tøyen-beboerne, er ekspertene sikre på at Øyafestivalen i Tøyenparken har en utelukkende positiv påvirkning på bydelen. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet
- BRA FOR TØYEN: Til tross for protester fra Tøyen-beboerne, er ekspertene sikre på at Øyafestivalen i Tøyenparken har en utelukkende positiv påvirkning på bydelen. Foto: Jørgen Kvalsvik / DagbladetVis mer

TØYEN (Dagbladet): - Tøyen har lenge hatt et dårlig rykte. Kanskje er det i ferd med å snu nå? spør medieviter Ida Aalen seg.

Etter en musikalsk fortid i Middelalderparken, har Øyafestivalen i år forflyttet seg til Tøyenparken.

Det har ikke blitt like godt mottatt av alle. Som Instagram-kontoen Toyenbilder viste tidligere denne uka, valgte noen av de nærmeste naboene å protestere mot festivalen - godt synlig for de mange tusen publikummerne som daglig går gjennom boligstrøket.

Eiendomsmegler Ali Aftab Inayat i DNB Eiendom Rodeløkka er imidlertid overbevist om at det er de nærmeste naboen som, når alt kommer til alt, vil tjene mest på Øyafestivalens nye plassering.

Sikker på positiv effekt - Tøyen-området generelt trenger løftet, og dette er utelukkende positivt for området. Jeg bor der selv, og synes det er greit at det skjer noe. Det tar nok litt tid før det vises i markedet, og på hvilken måte festivalen påvirker boligprisene i området, men personlig er jeg sikker på at prisene vil stige og at området blir mer attraktivt, sier han til Dagbladet.

Inayat forteller videre at han har vært i dialog med en eldre dame som vil selge Tøyen-leiligheten sin, men vil vente, fordi hun - i likhet med ham - er overbevist om at boligprisene i området vil stige.

- Om ett års tid får vi nok se hvilken effekt Øya har. Da kjenner folk til at festivalen arrangeres der hver sommer, og jeg er sikker på at vi vil merke det, sier Inayat.

- Blir overrasket Det var medieviter Ida Aalen som i en Facebook-tråd først hevdet at Tøyen sannsynligvis vil være tjent med at Øya nå arrangeres i bydelen. Aalen har selv hatt adresse like ved festivalområdet de fire siste åra.

- Vi har en av de største parkene i Oslo, og jeg står her i kveldssola i Tøyenparken nå og vil tro at de fleste synes dette er fint, sier Aalen til Dagbladet, og legger til:

- Det er sikkert et par tusen som får se bydelen med et litt annet blikk nå under Øya, som tidligere ikke har tenkt over hvor fint det er her, eller kanskje ikke vært i bydelen engang. Det er ti minutters gange fra Grünerløkka, men mye billigere. Jeg blir overrasket dersom folk ikke får et godt inntrykk av Tøyen nå. At det er bråkete fire dager i året, er noe vi naboer lever helt fint med.

Urbanist og «bysynser» Erling Fossen mener at Øyafestivalens Tøyen-plassering har alt å si for Oslo-bydelen.

- Det er den eneste av Oslo-bydelene som har en negativ utvikling på alle områder, og det er en «gamechanger» med en event som Øyafestivalen her.

- Mye mer attraktivt - Det vil gjøre området mye mer attraktivt. Å forstå en by er enkelt: Det handler om hvor det er liv og røre, og folk tiltrekker folk. Når det er mellom 18 og 20 000 mennesker her hver dag, vil det generere mer nysgjerrighet, og det blir en spiralbevegelse oppover, sier Fossen.

Fossen understreker at han mener festivalen har en utelukkende positiv effekt på bydelen, og synes ikke at naboene har noen grunn til å komme med kritikk.

POSITIV TIL TØYEN-ØYA: Erling Fossen.
Foto: Rune Myhre / Dagbladet
POSITIV TIL TØYEN-ØYA: Erling Fossen. Foto: Rune Myhre / Dagbladet Vis mer

- Så lenge det er varsla på forhånd, tåler folk det. Det har en såpass stor positiv effekt på Tøyen, at det er bare å akseptere det. Er du lur, leier du ut leiligheten din den uka festivalen er, tjener 20 000 og drar på luksuscruise i Karibien, sier Fossen.

Øker omsetningen Mellom Tøyen t-banestasjon og hovedinngangen til Øyafestivalen, ligger kaféen Carinas - godt synlig for de tusenvis festivalgjengerne som passerer den daglig. 

Daglig leder og eier Carina Castberg jubler over at hun nå har fått en av Norges største festivaler i nabolaget, og forteller at omsetningen har økt med om lag 30 prosent i løpet av de fire Øya-dagene.

- Vi har merket det veldig godt, og er veldig positive hos oss. Vi har hatt langt flere kunder, og særlig etter den andre dagen, da folk begynte å skjønne hvor dyrt det er på Øya. Vi selger jo baguetter og kaffe til 60 kroner, og er en lavpriskafé. Det er nok greit for de unge menneskene, som kanskje ikke har så mye penger, sier Castberg.

At det er litt ekstra lyd i nabolaget, bryr hun seg ikke om.

- Det er jo bare støy til klokka elleve på kvelden. Jeg er bare kjempeglad for alt som skjer på Tøyen, og tror at område bare vil utvikle seg i en positiv retning framover. Nye folk oppdager bydelen, og så vil det kanskje skje flere ting her. Det håper vi iallfall, sier Castberg.