Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Jeg blir på hytta

Idiotiets paradoks.

PÅ HYTTA ELLER HJEMME: - Hvor er muligheten størst for å bli smittet, og å smitte andre? Er det i bolig, eller i fjellheimen? spør innsenderen. Foto: NTB Scanpix
PÅ HYTTA ELLER HJEMME: - Hvor er muligheten størst for å bli smittet, og å smitte andre? Er det i bolig, eller i fjellheimen? spør innsenderen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Jeg, en mann på 73 år, har bodd på hytta siden uke 7. Det var før coronaviruset kom til Norge.

Jeg bor på hytta 200 – 250 døgn i året. En mann og hans hund trives godt på fjellet. Med så mange døgn på hytta, er jeg vant til å være alene. Jeg trives med meg selv.

I disse Corona-tider har jeg et bitte lite problem (les: kols). Med mitt bitte lille handicap, er det godt å være på fjellet, og gå småturer i skog og mark for å holde seg i form. Her er det også godt for hunden å være. Trim hver dag, og enkelt med piss og dritt.

Mine fire barn med sine familier, bruker også hytta med ujevne mellomrom. Men ikke nå. De har forbud. Jeg har også forbud siden jeg bor i en annen kommune enn der hytta er. Jeg har kols, men er ikke virussmittet fordi jeg selv har valgt ut hvem jeg har kontakt med. Etter at Covid19 kom til Norge, har alle forbud mot besøk hos meg.

JOGGERASERI: Mandag 23. mars møtte Bent Høie pressen for den daglige pressebriefen om corona-situasjonen i Norge. Helseministeren svarer på raseriet mot joggerne. Video: Celina Morken / Dagbladet Vis mer

I mitt hytte-eldorado har jeg fire naboer. De har jeg hatt siden 1965, og ingen av dem er nærmere enn 150 meter. Det er det også til nærmeste vei. Det er gode naboer, bare synd at jeg ser dem så sjelden. Til tider kanskje hver annen måned. En sågar bare to ganger i året. Men jeg har en god nabo, og venn, som er veldig mye på hytta. Han har også hund. Hans eldorado er ca. en kilometer fra meg.

Ifølge helseminister Høie og justisminister Mæland, og med anbefaling fra FHI, er første «pri» å ikke bli smittet av corona, for deretter å smitte andre. Idiotiets paradosk kommer veldig tydelig frem når jeg ser bilder i aviser og på TV, med mange mennesker samlet i nydelig vårvær, lørdag 21. mars. I fjellheimen min var det ingen folkevandring.

Jeg bare spør: Hvor er muligheten størst for smitte, bilkollisjon og andre ulykker som må behandles av det lokale helsevesenet? Ifølge myndighetene, har jeg ikke lov til å være på hytta. Det er nemlig en mulighet for at jeg kan overbelaste helsevesenet i hyttekommunen. Er det mulig at jeg kan gjøre det også i løpet av mine 200 – 250 døgn på hytta? Om jeg hadde hatt en hybel i hyttekommunens sentrum, hadde jeg da vært nødt til å flytte til min hjemstedskommune?

I min hyttekommune er det i skrivende stund ingen virussmittede personer. I min bostedskommune derimot, er det påvist en del coronavirus. Min bostedsadresse er i en sokkelleilighet i en enebolig i et tettbygd strøk. Husverten jobber på stedets sykehus, der det er virussmittede og en del i karantene.

Hunden skal også ha sitt i tettbygde strøk. Spørsmålet er igjen: Hvor er muligheten størst for å bli smittet, og å smitte andre? Er det i bolig, eller i fjellheimen?

Jeg forstår at det er vanskelig for sentrale myndigheter å bruke skjønn. De kjenner ikke til lokale forhold. Kanskje de heller skulle overlate det til kommunene å vurdere det.

Jeg skulle blitt utrolig syk om jeg ikke skulle klare å kjøre to timer fra mitt eldorado til min hjemstedskommune.

God påske!

CORONAVIRUS: I ekstraordinært statsråd søndag formiddag har regjeringa fastsatt en forskrift om å forby folk å dra på hytta. Programleder: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!