Kritikk av «Dagsrevyen»:

- Jeg blir rasende

Mange har reagert på NRKs presentasjon av CV-ene til Jens Stoltenberg og Ida Wolden Bache. Tidligere medlem av Kringkastingsrådet, Elin Ørjasæter, mener feilen skyldes noe annet enn mangel på likestilling.

KRAFTIG KRITIKK: På tirsdagens Dagsrevyen ble CV-ene til Sentralbanksjef-kandidatene Ida Wolden Bache og Jens Stoltenberg presentert. Det har skapt en rekke reaksjoner, og flere krever at NRK skal beklage innslaget. Her er Elin Ørjasæter på Arendalsuka i 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB
KRAFTIG KRITIKK: På tirsdagens Dagsrevyen ble CV-ene til Sentralbanksjef-kandidatene Ida Wolden Bache og Jens Stoltenberg presentert. Det har skapt en rekke reaksjoner, og flere krever at NRK skal beklage innslaget. Her er Elin Ørjasæter på Arendalsuka i 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er det mest amatørmessige jeg har sett i hele mitt liv, sier Elin Ørjasæter til Dagbladet.

Hun er dosent i HR og arbeidsliv ved Høyskolen Kristiania, forfatter og kjent fra en rekke TV-opptredener. Tirsdagens «Dagsrevyen»-innslag fikk henne til å se rødt.

- Ut fra CV-en så det ut som om Ida Wolden Bache hadde hoppet fra å være forskningsassistent til å bli visesentralbanksjef. Det hadde vært historiens mest oppsiktsvekkende hopp, sier Ørjasæter.

Mener saken ikke handler om kjønnsforskjeller

Da NRK presenterte CV-ene til de to sjefskandidatene, framsto Jens Stoltenbergs CV betraktelig fyldigere enn Ida Wolden Baches.

Ørjasæter tror grunnen til at innslaget har skapt reaksjoner, er at det ser ut som Bache nedprioriteres på grunn av kjønn. Hun mener imidlertid at det ligger helt andre grunner bak feilen.

- Jeg tror ikke saken handler om kjønnsforskjeller. Jeg tror det handler om et generelt amatørskap, fordi NRK i mange år har nedprioritert økonomi. De har noen flinke folk som skjønner faget, men de er få, sier hun.

Ørjasæter mener at journalister ganske enkelt forstår mer av CV-en til en NATO-generalsekretær enn en visesentralbanksjef.

- Det har dessverre blitt slik at politikk er blitt det gjeveste å forstå for journalister.

- Jeg blir jo rasende, sier Ørjasæter.

- Ønsket å lage et balansert innslag

Redaktør for Nyhetsdivisjonen i NRK, Knut Magnus Berge, har blitt forelagt kritikken som framkommer i saken.

På spørsmål om NRK vil beklage innslaget, svarer han:

- Vi mener altså at grafikken vi viste fram på tirsdag var mangelfull for hennes del, men at innslaget totalt med det som ble sagt i studio og oppfølgende kommentar var bedre balansert. Vi ønsket å lage et balansert innslag, og beklager at vi ikke lykkes med å formidle det på en tilfredsstillende måte i alle ledd, sier Berge til Dagbladet.

Redaktør for Nyhetsdivisjonen i NRK, Knut Magnus Berge.
Redaktør for Nyhetsdivisjonen i NRK, Knut Magnus Berge. Vis mer

Resten av NRKs tilsvar kommer lengre ned i saken.

Utelot relevante stillinger

Mens Jens Stoltenbergs CV under tirsdagens «Dagsrevyen»-sending hadde sju punkter, hadde Bache bare fire.

Det ble riktignok opplyst muntlig om at Bache har hatt flere stillinger i Norges Bank, og har hatt en rekke stillinger siden hun jobbet som forskningsassistent i 1998.

NRK forsøkte torsdag å rette opp presentasjonen, der de presenterte en mer utfyllende CV for Bache. Da var det fremdeles to stillinger som manglet: at hun fra 1996 til 1998 var Forskningsassistent ved UiO, og at hun har vært konsulent og rådgiver i Norges Bank. Det ble nevnt at hun var assisterende direktør og direktør for pengepolitisk avdeling, men ikke disse stillingene spesifikt.

I torsdagens sending zoomet NRK inn på Baches CV, men gikk ikke tilbake for å vise de to kandidatenes CV side om side. Da hadde resultatet vært at Bache hadde ett arbeidsforhold mer enn Stoltenberg.

- Vi viste fram begge CV-ene til å begynne med i innslaget i går for å forklare bakgrunnen for at vi ønskte å rette opp, nemlig at hennes CV burde vært fyldigere. Så zoomet vi inn på hennes CV for å tydeliggjøre at vi bygget den ut, sier Berge, og fortsetter:

- Så kan det være at vi kunne skulle zoomet ut igjen, men jeg håper de fleste fikk med seg at dette var et forsøk på å gi et mest mulig fyllestgjørende bilde, sier Berge.

På spørsmål om hvorfor stillingene som konsulent og rådgiver i Norges Bank, og Forskningsassistent ved UiO ikke ble nevnt i Dagsrevyen, svarer Berge:

- Vi har gjort et utvalg som vi mener gir en rimelig oversikt over de viktigste posisjonene på hennes CV. Alt av stort og smått er ikke med, det er det for øvrig heller ikke når det gjelder Stoltenberg, sier Berge.

RETTELSE: På Dagsrevyen torsdag ble Ida Wolden Baches CV utfylt. To av hennes tidligere jobber ble derimot ikke skrevet inn. Foto: Skjermdump NRK
RETTELSE: På Dagsrevyen torsdag ble Ida Wolden Baches CV utfylt. To av hennes tidligere jobber ble derimot ikke skrevet inn. Foto: Skjermdump NRK Vis mer

- Grovt overtramp

Nyhetsanker Ingvild Bryn sa torsdag under sendingen at de hadde mottatt tilbakemeldinger om framstillingen av Baches og Stoltenbergs CV.

Kristin Clemet sier til Dagbladet at det er bra mediene klarer å ta selvkritikk, men reagerer på at NRK kalte det «tilbakemeldinger».

- Når det rettes opp, så kunne de vært mer ærlige. «Tilbakemeldinger» er et mildt uttrykk. De kunne brukt uttrykk de ville brukt om en annen som hadde møtt så mange reaksjoner, for eksempel en politiker, sier Clemet til Dagbladet.

KRITISK: Daglig leder i Civita, og tidligere stortingsrepresentant for Høyre, Kristin Clemet sier til Dagbladet at det er bra mediene klarer å ta selvkritikk, men reagerer på at NRK kalte det «tilbakemeldinger». Foto: NTB
KRITISK: Daglig leder i Civita, og tidligere stortingsrepresentant for Høyre, Kristin Clemet sier til Dagbladet at det er bra mediene klarer å ta selvkritikk, men reagerer på at NRK kalte det «tilbakemeldinger». Foto: NTB Vis mer

Stortingsrepresentant for Venstre, Alfred Bjørlo krever at NRK beklager.

- Det er selvsagt bra at de tross alt prøver å rette det opp. Det skal de ha honnør for, men jeg forventer faktisk at de legger seg flate og beklager det som skjedde og sier det var en kjempetabbe, sier Bjørlo til Dagbladet.

Bjørlo mener det mest oppsiktsvekkende er at NRK ikke ennå har beklaget.

- Det første innslaget var et grovt overtramp fra Dagsrevyens side. Det aller rareste var at de dagen etter forsvarte det med at man måtte se det i en helhet, sier Bjørlo.

- Skjønner vi har fått kritikk

Redaktør for Nyhetsdivisjonen i NRK, Knut Magnus Berge, svarer på Kristin Clemets kommentar om valget av ordet «tilbakemeldinger».

- Vi skjønner at vi har fått kritikk, og vi kunne like gjerne brukt det ordet. Hele innslaget i går kom til ut fra et ønske om imøtekomme kritikerne etter den grafiske presentasjonen vi gjorde tirsdag. Vi håper det også er slik det ble oppfattet.

- Tolket dere CV-en til Jens Stoltenberg på en annen måte enn Ida Wolden Baches fordi han har vært en sentral politiker?

- Nei, men vår grafisk framstilling ga ikke et rimelig bilde av hennes CV på tirsdag, og det beklager vi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer