- Jeg blir spanet på

Kristopher Schau stakk av med mobiltelefonen til en Her og Nå-fotograf som tok bilde av ham sammen med kjæresten. Nå er Schau politianmeldt for tyveri og trusler.

Da Kristopher Schau og kjæresten Anne-Ma Helland søndag kom gående mot Schaus leilighet på Grünerløkka i Oslo, dukket det opp en mann med et kamera.

- Det var på ettermiddagen, vi hadde vært i parken og slappet av og sto på fortauet utenfor leiegården hvor jeg bor. Plutselig spratt det fram en fyr fra bak en bil og begynte å fotografere. Han hevdet at han bare var en vanlig mann med et kamera og spurte om å få ta noen bilder. Kjæresten min og jeg sa nei nærmest i kor, og gikk inn i leiligheten. Da jeg kikket ut, så jeg at fyren sto og pratet i mobiltelefonen, så jeg åpnet vinduet for å høre hva han sa. Av samtalen skjønte jeg at han hadde tatt bilder som skulle publiseres, altså løy han til meg. Jeg løp ned og spurte en gang til hvem han var, og da sa han at han kom fra Her og Nå. Jeg var meget interessert i å finne ut hvem han hadde pratet med, så jeg tok med meg telefonen og gikk inn igjen, forteller Schau.

Harde ord

Vel inne i leiligheten gikk han gjennom fotografens meldinger, kalender og navnelister.

- Jeg ble mektig irritert da jeg sjekket kalenderen hans. For den søndagen sto det kun oppført «Kristopher Schau - spaning» for hele dagen. Og for en dag sist uke, på min mors bursdag, sto det det samme. Her og Nå driver altså og overvåker meg og spaner på meg, bare for å få et bilde av kjæresten min. Og hun er ingen offentlig person! Jeg greier ikke å hisse meg så veldig opp over det for min egen del, selv om jeg aldri har stilt opp for disse bladene, men når det går ut over folk rundt meg blir jeg forbannet, sier Schau.

Han bestemte seg for å ringe det sist oppringte nummeret på fotografens mobiltelefon. I den andre enden fikk han Her og Nås reportasjesjef, Pål Tømmerhoel.

- Jeg vil ikke gå inn på hva han sa til meg, men han truet både meg og samboeren min med juling, sier Tømmerhoel til Dagbladet.

Han understreker at det ikke framkom noen drapstrusler i samtalen med Schau.

Reportasjesjefen følte det hele såpass ubehagelig at han valgte å politianmelde trusselen søndag kveld. Anmeldelsen ble innlevert i samråd med sjefredaktør Rino Rådahl i Her og Nå.

Schau medgir at det falt harde ord i samtalen, men angrer ikke.

- Jeg synes det er en rørende frekkhet at de anmelder meg, når det burde vært omvendt!

Schau er også anmeldt for tyveri av mobiltelefonen til fotografen. Vedkommende ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Gråsone

Rådahl synes komikerens oppførsel er helt uakseptabel.

- Kristopher Schau er i høyeste grad en offentlig person. Han er en av landets største kjendiser og han kan ikke nekte oss å ta bilde av ham på offentlig sted, sier Rådahl.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener Schau bør finne seg i fotograferingen.

- Kristopher Schau må tåle å bli tatt bilde av på offentlig sted, sier Kokkvold.

- Er det et offentlig sted når du blir tatt bilde av på fortauet ved huset der du bor?

- Det er en gråsone. Men jeg mener likevel at en mann som han bør vise romslighet i forhold til fotografer. Han tilhører den lille gruppa av superkjendiser vi har i Norge. Så vidt jeg kan se, har han ikke gjort noe for å slippe unna mediene. Irritasjonen bør ikke gå så langt at det fører til at man fratar fotografen mobilen.

Kristopher Schau har foreløpig ingen planer om å levere tilbake telefonen.

- Jeg er livredd for at den skal dø, for jeg har jo ikke pinkoden, så foreløpig står den konstant på lading. Vi får se, sier Schau.

ANMELDT: Kristopher Schau angrer ikke på at han tok mobiltelefonen til en Her og Nå-fotograf og truet reportasjesjefen i samme blad med juling. I går var han konferansier under bandkonkurransen Fight Club på Garage i Oslo.
PÅ TRYKK: Faksimile av Her og Nås oppslag i går.