- Jeg blir veldig selvopptatt av oppmerksomheten

Skuespiller, lege og platedebutant Anders Danielsen Lie.

KOSELIG MED KASSETTOPPTAK: Skuespilleren og legen Anders Danielsen Lie platedebuterer i mars etter å ha brukt fem år sporadisk i studio. Innspillingene består blant annet av opptak han gjorde i barndommen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KOSELIG MED KASSETTOPPTAK: Skuespilleren og legen Anders Danielsen Lie platedebuterer i mars etter å ha brukt fem år sporadisk i studio. Innspillingene består blant annet av opptak han gjorde i barndommen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

I kveld kan man se skuespiller Anders Danielsen Lie (32) gestalte rollen som den misantropiske Terje Broch-Hansen i NRK-dramaet «Koselig med peis» for siste gang.

Men Danielsen Lie har ikke bare drevet med film og tv de siste årene. Han er også lege, fagbokforfatter og platedebuterer 14. mars med et musikkprosjekt kalt This is autism.

32-åringen innrømmer at det er anstrengende å sjonglere så mange roller samtidig.

- Store deler av 20-årene trodde jeg at jeg ikke trengte ferie og fritid. Nå tenker jeg mer og mer på akkurat det. Jeg har åpenbart et problem med å gjøre valg og kjenner at jeg kan bli utslitt av å hele tiden flytte oppmerksomheten fra et felt til et annet, Men nå forsvinner jeg fra alt, sier Anders Danielsen Lie til Dagbladet.

- Blir selvopptatt Med «å forsvinne fra alt» mener Danielsen Lie å trekke seg tilbake fra rampelyset for å bli turnuslege. Det skal han være i et og et halvt år. Når turnustjenesten er over, vet han ikke om han kommer til å returnere til underholdningsbransjen igjen.

- Jeg har tenkt mye de siste årene på om «showbiz» er noe for meg. Jeg interesserer meg jo for musikk, film og litteratur, men jeg er veldig usikker på om det er noe jeg vil holde på med på sikt, med tanke på min egen mentale hygiene.

For - multitalentet forteller at han med tiden har blitt mindre og mindre komfortabel med oppmerksomheten som følger med livet i rampelyset.
 
- I begynnelsen fikk jeg adrenalinkick av å få anerkjennelse for ting jeg hadde gjort. Nå er jeg mer opptatt av at det ikke er så bra for hodet og psyken. Jeg blir veldig selvopptatt av oppmerksomheten, forteller Danielsen Lie.
 
Kassettopptak Men før han tar sats ut av offentligheten og vier seg til legegjerningen, er det musikken som opptar det meste av oppmerksomheten hans.

Neste uke skal Danielsen Lie gi Bylarm-publikummet smakebiter fra debutplata si, der musikken stammer fra 300-400 kassetter med ting han tok opp i barndommen.

TIDLIG KRØKES: Anders Danielsen Lie har vært opptatt av lyd helt siden han gikk rundt i barndomshjemmet og dokumenterte dagliglivet med lydopptaker. Foto: Privat
TIDLIG KRØKES: Anders Danielsen Lie har vært opptatt av lyd helt siden han gikk rundt i barndomshjemmet og dokumenterte dagliglivet med lydopptaker. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har alltid vært fanatisk opptatt av lyd og gikk ofte rundt med lydopptakeren for å dokumentere det som skjedde rundt meg. Da jeg fant disse kassettene på loftet, bestemte jeg meg for å bruke dem i musikken min på en eller annen måte .

- Pretensiøst Mens han som skuespiller hele tiden forholder seg til andre mennesker, er musikken et mer personlig prosjekt. Og akkurat som det danske filmkollektivet Dogme 95, hadde Danielsen Lie nedfelt en del regler når han satte i gang med albuminnspillingen.

- Jeg kunne blant annet ikke ta i mot innspill fra noen, det måtte være min egen kreative prosess som førte til det ferdige produktet, og jeg måtte spille alle instrumentene selv. Det kan høres pretensiøst ut med slike regler, men om jeg skulle høre på hva andre mente ville det kverka hele prosjektet, forklarer han.

Regelbrudd - Er du redd for å bli oppfattet som pretensiøs?

-  Både ja og nei. Der jo et skjellsord. Men jeg vil heller stå for noe, og bli oppfattet som pretensiøs, enn å avfeie meg selv. Det gidder jeg ikke. Jeg hadde en fase i oppveksten med store og pompøse tanker om hvordan livet skulle bli, og mange av disse drømmene er nedfelt i musikken min. Hvis jeg skal være tro mot meg selv, må jeg ta med dem også.

Danielsen Lie innrømmer imidlertid å ha brutt de musikalske dogmene underveis i prosessen. Han har blant annet fått Kjell Karlsen, kjent fra Motorpsychos Tussler-prosjekt og nå en av Thomas Dybdahls faste musikere, til å spille steelgitar på noen av låtene. Et kalkulert juks, ifølge platedebutanten.

- Hele vitsen med å jobbe med regler er å være så presset at man har lyst å bryte dem. Og så må man faktisk gjøre det et par ganger også.

FORELØPIG TEPPEFALL: Etter sommeren skal Anders Danielsen Lie jobbe som lege. Foto: Nina Hansen
FORELØPIG TEPPEFALL: Etter sommeren skal Anders Danielsen Lie jobbe som lege. Foto: Nina Hansen Vis mer
SUKSESSEKTEPAR: Forrige mandag kunne man se Anders Danielsen Lie og kona Iselin Steiro på hver sin NRK-kanal. Steiro er en av norges mest suksessfulle modeller og snakket på kulturprogrammet «Nasjonalgalleriet» om å være et forbilde for unge jenter, mens Danielsen Lie på sin side var å se i «Koselig med peis».

Foto: Kristian Ridder-Nielsen
SUKSESSEKTEPAR: Forrige mandag kunne man se Anders Danielsen Lie og kona Iselin Steiro på hver sin NRK-kanal. Steiro er en av norges mest suksessfulle modeller og snakket på kulturprogrammet «Nasjonalgalleriet» om å være et forbilde for unge jenter, mens Danielsen Lie på sin side var å se i «Koselig med peis». Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer