HAR SVART KRITIKERNE: Det har stormet rundt Anniken Huitfeldt i 2011. Nå forteller kulturministeren hva hun mener om kritikken, samtidig som hun kommer med en klar beskjed til den norske bokbransjen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
HAR SVART KRITIKERNE: Det har stormet rundt Anniken Huitfeldt i 2011. Nå forteller kulturministeren hva hun mener om kritikken, samtidig som hun kommer med en klar beskjed til den norske bokbransjen. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

- Jeg bruker ikke Bokskya

Kulturministeren refser norsk ebok-satsing.

(Dagbladet): - Bokbransjen må lære av musikkbransjen før folk begynner å kjøpe e-bøker for alvor. Musikkbransjen har gjenvunnet grepet, men det måtte skje endringer. Gjennom streaming har musikerne klart å skape lønnsomhet, sier Anniken Huitfeldt til Dagbladet.

Kulturministeren avslører at hun er kritisk til den norske ebok-satsingen Bokskya.

- Jeg bruker ikke Bokskya, og laster heller ned bøker fra utenlandske distributører og norske barnebok-apper. Bokskya er nok for komplisert, og jeg vil ha en enklere løsning, sier Huitfeldt.

- Lite effektiv Bokskya distribuerer ebøker fra blant annet de tre største norske forlagene, og har fått kritikk fra flere hold for å ha et lite utvalg og lav brukervennlighet.

- De kommer nok ikke til å fortsette med en så lite effektiv løsning sier hun. Men det er jo en start, sier Huitfeldt.

Og i ermet har kulturministeren flere kort som kan brukes til å drive utviklinga videre. Hun utfordrer bransjens prispolitikk på ebøker - der de til nå har vært lite villige til å gå ned i pris.

- Vi ser blant annet på om fastprisen skal opprettholdes for ebøker eller ikke. Det finnes mange gode grunner for å opprettholde fastprisen også på digitale plattformer, men jeg tror ikke ebøker kan koste like mye som papirbøker, forklarer hun.

Kritisk til pengebruk Kulturministeren er klar for å ta denne debatten med bokbransjen, for hun har blitt vant til å slå tilbake mot kritikerne.

- Da jeg begynte som kulturminister var det en rekke prosesser som hadde blitt satt i gang som jeg måtte avslutte. Det første året reiste jeg rundt i kulturnorge og stilte spørsmål uten å dele ut en eneste krone. Kritisk gjennomgang av pengebruken er etter min mening en forutsetning for økte kulturbudsjetter, sier Huitfeldt.

Da hun tiltrådde som kulturminister var hun derfor klar for tøffe tak.

- Da jeg hørte folk si «hun er enkel å forhandle bort», så tenkte jeg at de virkelig ikke kjenner meg. Og jeg har levert, kulturbudsjettet har økt, også når statsbudsjettet er stramt.

Krevende bransje Men Huitfeldt har fått sine uvenner. Da hun gjennomførte den drastiske omlegginga av Rikskonsertene tidligere i år, kom kritikken umiddelbart. Noe av kritikken har også vedvart.

- Selvfølgelig er folk fortsatt misfornøyde. Jeg får mye støtte, men ikke alle er enige i mine avgjørelser. Det er forskjell på å høre på alle og å gjøre som alle vil.

Huitfeldt opplever at omstruktureringer i kulturbransjen er mer krevende enn i andre bransjer.

- Det er fordi det er så mange sterke stemmer som skal bli hørt. De skal selvfølgelig lyttes til, men spørsmålet er hvor lenge en slik prosess skal pågå. For Rikskonsertene gikk det tre år før vi fattet et vedtak.

- Vil dyrke de beste Etter et turbulent år med Rikskonsertene, omfordeling av tippemidlene, en etterspurt boklov og nedlegginga av FM-båndet, ser Huitfeldt nå framover. Og ett av de viktigste målene i året som kommer er å dyrke fram talentene.

- Kulturlivet må nå flere, og vi må få fram de beste uansett sosial bakgrunn. Kulturlivet burde bli like flinke som idrettseliten til å dyrke talenter. Det jo er det som kommer til å stå igjen etter oss, sier Huitfeldt.