- Jeg bryr meg ikke like mye lenger

Tre Erlend Loe-bøker kan bli film.

(Dagbladet.no): Elling-regissør Petter Næss skal lage film av Erlend Loes debutroman «Tatt av kvinnen». Norsk filmfond går inn med 8,5 millioner i prosjektet, melder filmfondet på sine hjemmesider.

Men «Tatt av kvinnen» er ikke den eneste Loe-boka som snart skal filmatiseres.

• Nordisk Film vil lage animasjonsfilm av «Kurt blir grusom» og «Kurt quo vadis». Forventet premieredato er årsskiftet 2007/2008.

• I tillegg vil den svenske regissøren Rafael Edholm filmatisere «Doppler».

- Tidligere mislikte jeg tanken på at noen skulle lage film av mine bøker. Nå syns jeg ikke det er like farlig. Jeg bryr meg ikke like mye lenger, sier Erlend Loe til Dagbladet.no.

- Smigrende

Antatt premiere for «Tatt av kvinnen» er høsten 2007. Boka fra 1993 har tidligere vært gjort til teater i Petter Næss\' regi.

- Teaterstykket var bra. Næss har gjort mye, og filmene hans har også nådd utenlands. Så om han vil lage film av «Tatt av kvinnen» er det bare smigrende.

FILMVENNLIG: Tre av Erlend Loes bøker kan bli film - om Loe vil og finansieringen kommer på plass. FOTO: TRULS BREKKE
FILMVENNLIG: Tre av Erlend Loes bøker kan bli film - om Loe vil og finansieringen kommer på plass. FOTO: TRULS BREKKE Vis mer

Loe understreker at han ikke har hatt noe med filmprosjektet å gjøre. Det har vært planlagt i lang tid, men kunne ikke finansieres så lenge forfatteren selv jobbet som spillefilmkonsulent i Filmfondet.

«Kurt»-filmen har han heller ikke noe med å gjøre, mens «Doppler» kun er på planleggingsstadiet. Loe har heller ikke gitt sitt endelige ja til filmen.

- Men jeg er på glid, sier Loe.

Slipper ansvaret

Erlend Loe er selv utdannet manusforfatter fra Den danske filmskole i København, og skrev også manuset til suksessfilmen «Detektor».

Som spillefilmkonsulent i Norsk filmfond gikk han hardt ut mot nivået på manusene i norsk film, men han vil likevel ikke blande seg opp inn i arbeidet med å gjøre bøkene hans til film.

- Jeg har lært meg at man enten må være hundre prosent involvert, eller helt utafor. Hvis jeg ikke involverer meg, slipper jeg også å ta ansvaret hvis filmen blir dårlig, sier Loe.

TATT AV KVINNEN: «Elling»-regissør Petter Næss.