- Jeg burde vært heavy metal-artist

Alexander Rybak klar for black metal og fuzz på fela.

SKJULTE TALENTER:  Alexander Rybak får fuzz på fela når han spiller med Arnt «Obsidian C.» Grønbech (f.v.), Torbjørn «Thebon» Schei, Vegar «Vyl» Larsen og Robin «Wizziac» Isaksen på Ørland på lørdag. Foto: Ole Morten Melgård
SKJULTE TALENTER: Alexander Rybak får fuzz på fela når han spiller med Arnt «Obsidian C.» Grønbech (f.v.), Torbjørn «Thebon» Schei, Vegar «Vyl» Larsen og Robin «Wizziac» Isaksen på Ørland på lørdag. Foto: Ole Morten MelgårdVis mer

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): Alexander Rybak (24) skal spille en Keep of Kalessin-låt sammen med det knallharde heavy metal-bandet i pausen i den første delfinalen i årets Melodi Grand Prix. Under prøvene har han virkelig funnet seg til rette.

- Det er heavy metal-artist jeg skulle vært! sier Eurovision Song Contest-vinneren fra 2009.

ØVER: Alexander Rybak og Keep of Kalessin øver i Trondheim før MGP-comebacket på lørdag. Foto: Ole Morten Melgård
ØVER: Alexander Rybak og Keep of Kalessin øver i Trondheim før MGP-comebacket på lørdag. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

- Ikke bare er metalartister de eneste som kan matche meg i energinivå. Det er også en sjanger der det i motsetning til i popmusikken er lov å ta den helt ut på scenen, uten å også måtte være entertainer når du sitter på bussen hjem etterpå, mener Rybak.

Aggresjon Alexander Rybak har tidligere skapt overskrifter med en av hardrockens gamle klisjeer: Knusing av instrumenter på scenen.

- Nå skjedde akkurat det under en prøve. Men ja, det er deilig å få utløp for aggresjonen - så unngår jeg kanskje slike episoder i framtida, sier han.

Dermed er det heller ingen pjuskete powerballade han har øvd på sammen med black metal-bandet som kom til finalen i MGP i fjor. Tvert imot har bandet valgt ut en av sine råeste og raskeste sanger.

- Hvilken låt, er hemmelig. Men dette blir mye, mye heftigere enn det vi deltok med i fjor, lover Keep of Kalessin-vokalist Arnt Obsidian Grønbech (33).

Krevde fuzz Rybaks krav for å spille med Keep of Kalessin var at han fikk kople fuzzpedal til fela og at vokalen hans skrus langt ned i lydmiksen.

DUETT: Bjørn Johan Muri, finalist i fjorårets MGP-finale... Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DUETT: Bjørn Johan Muri, finalist i fjorårets MGP-finale... Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det gjør seg jo ikke med en smurfestemme på kor i en heavy metal-låt, ler Rybak, som reiser rett til Ørlandet og MGP etter å ha danset rhumba i svenske «Skal vi danse» fredag.

- Det er faktisk vi som har måtte holde igjen på fuzzen. Man skal kunne høre de musikalske detaljene, sier Grønbech.

Fra rhumba til metal Konseptet for pauseunderholdningen i delfinalene er at artister med Grand Prix-bakgrunn, men ikke nødvendigvis så mange andre fellestrekk, opptrer sammen. Senere i vår vil du derfor høre Maria Haukaas Mittet synge med Wig Wam, Didrik Solli-Tangen med Bjørn Johan Muri, og Guri Schanche med Alexander Stenerud.

DUETT:  Didrik Solli-Tangen skal synge duett med Bjørn Johan Muri. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
DUETT: Didrik Solli-Tangen skal synge duett med Bjørn Johan Muri. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Rybak sier han er glad han skal bidra på en Keep of Kalessin-låt, og at det ikke er black metal-bandet som skal spille «Fairytale».

- Det hadde vært veldig typisk. Og helt noldus, sier Rybak, som understreker at han tar heavy-oppdraget svært seriøst og at det ikke bare er en gimmick.

DUETT: Alexander Stenerud og Guri Schanke synger duett i Florø. 
Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
DUETT: Alexander Stenerud og Guri Schanke synger duett i Florø. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- Alt jeg gjør, gjør jeg hundre prosent. Så jeg har virkelig gjort et dypdykk i heavy metal-sjangeren, sier han, og nevner tyske Rammstein som favoritter.

- Keep of Kalessin featuring Alexander Rybak er utvilsomt et noe spesielt samarbeidsprosjekt. Men når alt kommer til alt, er vi alle musikere, med en felles interesse for musikk. Så egentlig er det ikke så fjernt, mener Grønbech.

DUETT: Guri Schanke og Alexander Stenerud synger sammen. Nina Hansen/Dagbladet
DUETT: Guri Schanke og Alexander Stenerud synger sammen. Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
DUETT: Åge Sten Nilsen fra Wig Wam og Maria Haukaas Mittet skal synge sammen. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
DUETT: Åge Sten Nilsen fra Wig Wam og Maria Haukaas Mittet skal synge sammen. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
DUETT: Maria Haukaas Mittet og Wig Wam spiller sammen i Sarpsborg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DUETT: Maria Haukaas Mittet og Wig Wam spiller sammen i Sarpsborg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer