- Jeg drakk absolutt hver eneste dag

Poeten Ko Un har stadig skiftet livsvei - og utgitt 152 bøker.

ELEGANT: Den sørkoreanske lyrikeren Ko Un er en av gjengangerne når det blir veddet om hvem som får Nobelprisen. De siste dagene har han tilbragt på Lillehammer. Foto: FREDRIK WANDRUP
ELEGANT: Den sørkoreanske lyrikeren Ko Un er en av gjengangerne når det blir veddet om hvem som får Nobelprisen. De siste dagene har han tilbragt på Lillehammer. Foto: FREDRIK WANDRUP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LILLEHAMMER (Dagbladet): Den sør-koreanske poeten Ko Un (79) er de siste åra gjentatte ganger nevnt som Nobelpris-kandidat.

Som gjest på Norsk Litteraturfestival har han gjort et sterkt inntrykk, spesielt som en eksplosiv og humørfylt oppleser, full av kraft, temperament og livlig gestikulering.

Sammen med kona, som også er hans tolk, har han nytt naturen og blant annet besøkt Aulestad, der en dikterhøvding av en helt annen type holdt til. Ko Un er i likhet med Bjørnstjerne Bjørnson en politisk engasjert dikter, men på en ganske annen måte. Flere ganger har Ko Un brutt med fortida og startet livet på ny. Han har vært kjent både som buddhistmunk, selvdestruktiv dikter og politisk aktivist. Hvordan kan alt dette henge sammen?

- Hvorfor valgte du i sin tid å bli buddhist?

- Jeg valgte ikke buddhismen. I 1952, under Korea-krigen opplevde jeg at mange mennesker døde både ved fronten og blant vanlige mennesker. Dette førte til at jeg ble forandret. Jeg mistet alle følelser for andre og for hjembyen min. Livet føltes meningsløst.

- Hvordan taklet du det?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer