TILBAKE I TID: Nå er «Jeg drepte Hitler» på vei til det store lerretet. Faksimile fra boka.
TILBAKE I TID: Nå er «Jeg drepte Hitler» på vei til det store lerretet. Faksimile fra boka.Vis mer

«Jeg drepte Hitler» blir film

Serieskaper Jason til det store lerretet.

(Dagbladet): Den norske tegneserieskaperen John Arne Sæterøy - bedre kjent som Jason - har med sin særegne strek og fortellerstil slått an i både inn- og utland.

Nå kan potensielt mange flere få øynene opp for hans serier, etter at britiske Studio Eight har kjøpt filmrettighetene til tegneseriealbumet «Jeg drepte Hitler», melder The Hollywood Reporter (via Comoyo Filter).

Tilrettelegges Jasons amerikanske forlegger Fantagraphics røper overfor bransjebladet at filmselskapet har satt manusforfatter D.C. Walker til å tilrettelegge fortellingen til det store lerretet.

Studio Eight har tidligere stått bak «The Spirit», den ikke helt kritikerroste filmen basert på Will Eisners klassiske tegneserie med samme navn.

Hvorvidt «Jeg drepte Hitler»-filmen ender opp som en animasjonsfilm eller ei er foreløpig ikke kjent. Tidligere har Jasons tegneserier inspirert til animasjonsfilmen «Shhh!».

Prisvinnende I 2008 vant Jason den høythengende Eisner-prisen for «Jeg drepte Hitler», en pris han forøvrig også stakk av med også året før for .

I boka følger vi hovedpersonen på en tidsreise tilbake til 1938, der målet er å ta livet av Hitler. Det hasardiøse oppdraget er, som ventet, ikke uten forviklinger.

TIL LERRETET: John Arne Sæterøy , bedre kjent som tegneserieskaperen Jason. Foto: Håkon Eikesdal
TIL LERRETET: John Arne Sæterøy , bedre kjent som tegneserieskaperen Jason. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- «Jeg drepte Hitler», med sin tidsmaskin og sine referanser til science fiction og splatterfilm (blodet renner utover både bord og vegger), er typisk for Jason og forteller om hans sterke interesse for filmhistorie: Hitchcock, Frankenstein og Darth Vader har alle spilt viktige roller i tidligere album. Typisk for de siste bøkene hans er også bruken av historiske figurer: Denne gang er det Hitler som vekkes til live i Jason-karakteristisk dyreskikkelse, skrev Kåre Bulie om Jason og «Jeg drepte Hitler» i 2007.

Jason debuterte i tegneseriebladet KonK i 1981, og i 1997 ble han den første vinneren av Dagbladets tegneseriekonkurranse.

Han har i en årrekke bodd i Frankrike og har for vane å utgi nye bøker på fransk og/eller engelsk før de kommer på norsk. Så også med «Athos in America», som utgis på engelsk i disse dager.

«Jeg drepte Hitler» blir film