SUKSESS: Leif Einar «Lothepus» Lothe har hatt suksess med sin uhøvla stil i «Farmen Kjendis» og «Fjorden Cowboys». Nå utvider han merkevaresatsinga, blant annet med en egen parfymekolleksjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SUKSESS: Leif Einar «Lothepus» Lothe har hatt suksess med sin uhøvla stil i «Farmen Kjendis» og «Fjorden Cowboys». Nå utvider han merkevaresatsinga, blant annet med en egen parfymekolleksjon. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Lothepus skal lede «Allsang på Grensen»:

- Jeg driter i det nå, men jeg er nok ikke så tøff i kjeften når det starter

Lothepus er blitt rikskjendis som hardbarka harding etter «Farmen Kjendis» og eget realityshow. Men han tror ikke han blir like tøff i trynet når han skal lede «Allsang på Grensen».

(Dagbladet): - Det går i 200 kilometer i timen. Man må ha tunga beint i munnen så godt man kan.

Den rustne stemmen til den etter hvert så kjente Leif Einar Lothe (47) skurrer i telefonen.

De siste åra har alt endra seg for fyren med kallenavnet Lothepus.

Han var tidligere en lokal entreprenør i Odda, i enden av Sørfjorden i Hardanger, som trivdes med anleggsarbeid og som underholder på scenen. Men etter at han i 2014 ble kjent via realityserien «Fjorden Cowboys», og deretter stakk av med seieren i første utgave av «Farmen Kjendis» tidligere i år, har den hardbarka pusen blitt rikskjendis.

- Helt kaotisk

Nå er han daglig omtalt i ulike norske aviser, og 47-åringen melker interessen på scenen, på skjermen og ved å stadig lansere nye produkter i sin egen nettbutikk.

- Etter «Farmen Kjendis» ble alt helt kaotisk. Det er konserter, musikk og filming. Og jeg lager øl og masse forskjellige greier, sier han på sin brede hardanger-dialekt.

BLE RIKSKJENDIS: Leif Einar Lothe ble rikskjent etter at han var med, og vant, første sesong av «Farmen Kjendis». Video: Christian Roth Christensen / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer Vis mer Vis mer

Lothes mål er så langt fra normert bokmål at han var den eneste i «Farmen Kjendis» som tv-selskapet valgte å tekste på skjermen. Men den uhøvla dialekten er blitt et av hans varemerker, og Lothepus tror publikum liker hans stil.

- Jeg tror folk kjenner seg igjen, i situasjoner og i meg, sier han til Dagbladet.

Allsang på Grensen

Neste uke får han igjen nye utfordringer på skjermen. Da debuterer Lothe som gjesteprogramleder for «Allsang på Grensen» med Katrine Moholt på TV 2. Da Dagbladet snakker med 47-åringen en uke før han skal i ilden, hevder han å ikke ha viet den direktesendte jobben særlige tanker.

- Jeg veit ikke hva jeg skal gjøre, men heldigvis er også Moholt der. Det er bare å hoppe i det og se. Jeg driter i det nå, men jeg er nok ikke så tøff i kjeften når det starter, innrømmer han.

Han får flust av tv-henvendelser om dagen, og forteller at han også har andre oppdrag på skjermen som han ennå ikke kan snakke om.

Får kjendisbesøk

FORTSATT GRAVING: Leif Einar Lothe driver fortsatt anleggsarbeid og setter seg i gravemaskinen for å finne roen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORTSATT GRAVING: Leif Einar Lothe driver fortsatt anleggsarbeid og setter seg i gravemaskinen for å finne roen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Både Lothepus og samboeren Randi Sørum har fortalt at livet er snudd opp ned for begge etter «Farmen Kjendis», og nylig fortalte Lothe at han sliter med pågående fans.

Han er imidlertid glad for mulighetene tv-karrieren har gitt, og trekker fram nye venner som det viktigste.

- «Farmen» var knall å være på, det var kjempekjekt. Jeg ble kjent med mange folk, og de har jeg masse med å gjøre nå, forteller han.

Han og Petter Pilgaard (37) ble et slags radarpar under og etter «Farmen»-oppholdet, og i fjor var Pilgaard på besøk hos Lothe i Hardanger under den lokale Morellfestivalen. I serien «Fjorden Cowboys» kan du se vestkantfyren fra Østlandet spytte morellsteiner, drikke sprit og være vel så stor i kjeften som Hardanger-folket. Og oslobesøket ga mersmak. I år har Lothe invitert flere av Farmen-deltagerne til festivalen.

- Petter og Vendela (Kirsebom) kommer. Ingeborg (Myhre) kommer, Tore (Petterson) kommer. Jeg vet ikke om Linni (Meister) kommer, men kanskje. Men det er ikke for «Fjorden Cowboys»-innspilling, de kommer på privat tur, sier Lothe.

Han mener at han ikke lar kjendistilværelsen gå inn på seg.

- Eg bryr meg ikkje. Eg veit da faen, er et uttrykk som går igjen når Dagbladet spør.

Kjendisstatusen har også dryppet over på sønnen, Stian Lothe, som nå rennes ned av beundrere. Men heller ikke det bryr Lothepus seg særlig om.

- Han må sjå og ha seg i ordentlig arbeid, mener faren.

- Graver for å finne roen

Lothe vedgår at han noen ganger savner roen fra sitt gamle liv.

- Det er no' av og til at jeg savner slik det var før alt sirkuset, men jeg greier å koble ut. Jeg kan ikke tenke på alt som skjer. Om det blir for mye, setter jeg meg oppe i gravemaskinen og graver. Jeg har alltid en gravemaskin i hagen.

For Lothe driver fortsatt entreprenørvirksomheten med graving og sprenging, og har til stadighet sju mann arbeidende for seg.

Han har imidlertid valgt å smi mens jernet er varmt, og bruke navnet sitt for alt det er verdt. Han har allerede lansert egne Lothepus-kondomer, t-skjorter, capser og sider kalt Lotherus. I september utvider han sortimentet med nye ullgensere, et eget øl, kalt Lothepils, og - kanskje overraskende for hans loslitte stil - lanserer Lothepus også en egen parfyme- og såpekolleksjon.

Men det er ikke lukta som er det viktigste i den nye såpeserien.

- Jeg blir alltid forbanna når jeg ikke ser hva som står på sjampoflaska i dusjen. Det står gel og all mulig drit på engelsk. Jeg kan ikke mye engelsk, og vet jo aldri hva som står. Det var sånn det begynte. Nå skal jeg lage parfyme-greier der det står sjampo med store bokstaver på flaska.

Slakten

Alt han selv foretar seg om dagen blir også omtalt i store bokstaver. Han skapte for eksempel overskrifter da han ble slaktet etter sin Bergens-konsert.

«Dette var riktig, riktig fælt», skrev Bergens Tidende. «Han mangler låter, stemme og overraskende også nok sjarm», skrev Bergensavisen og ga konserten en toer.

SER TV SAMMEN: Leif Einar «Lothepus» Lothe ser ofte tv sammen med hunden, kattene og samboeren Randi Sørum.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SER TV SAMMEN: Leif Einar «Lothepus» Lothe ser ofte tv sammen med hunden, kattene og samboeren Randi Sørum. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tenker ikke på det, han anmelderen fikk hard kritikk igjen, han skjønte ikke konseptet jeg driver med. Når vi reiser rundt er det sirkus. Og når jeg har konsert er det sirkus på scenen, sier Lothe.

Til høsten fortsetter sirkuset, da kommer det også en egen bok om Lothepus ført i pennen av NRK-journalist Finn Tokvam. Boka skal være full av røverhistorier fra Lothes liv.

- Jeg husker ikke halvparten av det jeg har fortalt, men det vært noen rare historier opp igjennom. Jeg har alltid vært på halv åtte, har gjort alt jeg har tenkt og har gjort mye dumt. Jeg driter i alt det nå, og kan ikke tenke på alt jeg har gjort, men jeg angrer ingen ting, sier Lothe til Dagbladet.

Selv om flere av kjendisene håver inn etter «Farmen kjendis», mener Lothe at han ikke har blitt særlig rik på kjendistilværelsen.

- Jeg tjener aldri noe penger, alt går på halv åtte. Men jeg har egen kontordame som tar seg av økonomien, sier han.

- Jeg trodde sirkuset ville dabbe av for lenge siden. Men det ser ikke sånn ut. Vi får bare se hva som skjer. Jeg tar én dag av gangen og så går det seg til.