Debatt: Synnøves system

Jeg drømmer om å rydde hjemme hos deg, Erna Solberg

Tro meg når jeg sier at summen av alt som flyter rundt i hjemmet ditt, det forstyrrer deg.

ROTETE: Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes hjemme i huset sitt i Bergen på valgdagen i 2015. Hun er ikke kjent for å ha det ryddig. Nå vil Synnøve Skarbø hjelpe henne.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ROTETE: Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes hjemme i huset sitt i Bergen på valgdagen i 2015. Hun er ikke kjent for å ha det ryddig. Nå vil Synnøve Skarbø hjelpe henne. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Meninger

Kjære Erna!

Jeg heter Synnøve Skarbø og jeg er en fanatisk rydder. Det har jeg vært fra barnsbein av, og i år kulminerte det med boka Synnøves System. Når jeg skriver fanatisk, så er det egentlig en underdrivelse. Jeg er av den typen som blir glad hvis noen spør om jeg vil hjelpe til å rydde hjemme hos dem.

Synnøve Skarbø, forfatter.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Synnøve Skarbø, forfatter.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Du har det ikke helt på samme måten. Det har jeg sett i avisa, på bilder fra huset ditt i Bergen. Absolutt alle centimeter av kjøkkenbenken var fylt med et sammensurium av ledninger og kjøkkenmaskiner, diverse boller, et titalls krydderbokser, en flaske vin, en ananas, en tom juiceflaske, en honningkrukke og det som enten var en boks med innsektsmiddel eller en tube skiklister, noen skitne, sammenkrøllede kjøkkenhåndklær og en dunk vindusspylervæske.

Ved siden av peisovnen sto vedkurven fylt med gamle aviser, en tom Peppe’s Pizza-kartong og en gammel Grandiosa-eske. Og så var det et hjørneskap i furu, fullstappa med vaser, pappesker, spritflasker, gammelt julegavepapir, et kaos av konvolutter og et kjøkkenforkle med en 17. mai-sløyfe på.

På gulvet mellom kjøkkenbenken og hjørneskapet sto et utslått strykebrett med et strykejern, en saks og et såpestykke. Bak strykebrettet står en dør på gløtt og viser vei inn til et rom der det var umulig å se gulvet for bare klesvask, kurver og pappesker.

Det var faktisk et av de mest rotete hjemmene jeg har sett i hele mitt liv – og det fascinerte meg noe voldsomt. For der jeg må ha det superryddig for å i det hele tatt fungere, klarer du å holde orden på et helt land samtidig som det flyter over av papirbunker, gamle oppvaskkoster og klesstativer hjemme hos deg selv.

La meg komme til saken: Jeg drømmer om å rydde hjemme hos deg. Du trenger ikke en gang å være tilstede. Det kjøkkenet ditt, for eksempel, skulle jeg gjerne systematisert.

For rydding handler ikke bare om å få orden på tingene dine, det handler om å rydde plass til det som er viktig i livet. Det å gi plass, også rent fysisk, til alle tankene som raser gjennom hodet til en statsminister er avgjørende for å levere maks.

Tro meg når jeg sier at summen av alt som flyter rundt i hjemmet ditt, det forstyrrer deg. Det forstyrrer deg akkurat når du trenger overskudd til å takle Sylvi Listhaugs siste utspill eller Knut Arild Hareides gryende stormannsgalskap.

Med landets ryddigste kjøkken ville du fått fristilt så mye positiv energi at ikke en gang Per Sandberg kunne tatt nattesøvnen fra deg. Et ryddig hjem ville gjort deg til en enda sterkere og bedre statsminister, Erna. Men det er vanskelig å rydde hvis man ikke liker det, og derfor håper jeg du vil ta imot min utstrakte hånd. Jeg sier som i kontaktannonsene: Jeg har åpen kalender, og jeg lengter etter kjøkkenet ditt.

Med vennlig hilsen

Synnøve Skarbø,

Ryddeminister

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.