MILLIONER AV TWEETS: #metoo-kampanjen har spredt seg over hele verden. Her holder Terry Reintke (L) i Europaparlamentet en plakat med emneknaggen under en debatt om hvordan man kan motarbeide seksuell trakassering og overgrep. Foto: REUTERS/Christian Hartmann
MILLIONER AV TWEETS: #metoo-kampanjen har spredt seg over hele verden. Her holder Terry Reintke (L) i Europaparlamentet en plakat med emneknaggen under en debatt om hvordan man kan motarbeide seksuell trakassering og overgrep. Foto: REUTERS/Christian HartmannVis mer

#metoo:

- Jeg elsker å dra dama ned på kne foran meg, gni pikken min i ansiktet hennes. Jeg bare elsker maktfølelsen

…sa forfatteren. Helt uoppfordret. Til en ti år yngre jente. Her er fem menn du ikke trodde trakasserte kvinner.

Meninger

Nylig nevnte jeg for en god mannlig venn at seksuell trakassering er en del hverdagen til mange kvinner. Han avfeide meg med at å si at det var noe jeg måtte regne med når jeg «hang på asylmottak».

Jeg ble helt satt ut. Dette er en fyr jeg anser som usedvanlig oppegående. Men han visste åpenbart ingenting om hvor eller hvem menn som trakasserer er.

Etter en uke med #metoo tok jeg derfor kontakt med en håndfull mannlige bekjente for å høre hva de sitter igjen med etter kampanjen. Nesten alle svarte at de føler de ikke vet nok til å uttale seg om problemet. At dette er viktig problematikk, men at hele greia fremdeles er ganske uhåndgripelig for dem. Og kanskje de ikke kan klandres for det.

FORFATTEREN: Emilie Gamst. Privat foto.
FORFATTEREN: Emilie Gamst. Privat foto. Vis mer

For selv etter millioner av tweets fortsetter flertallet av overgriperne å være ansiktsløse.

Menn flest ser kanskje aldri trakasseringen som skjer midt i blant dem. Så da holder de munn om temaet. Eller skaper sitt eget mangelfulle bilde av overgriperne. Og da hjelper det ikke at kvinner tvitrer i vei om hendelser hvor de refererer til disse ansiktsløse overgriperne som monstre, svin eller creeps.

Jeg har derfor valgt ut fem menn som har trakassert meg. Menn som representerer mennesker mange har vært borti i hverdagen. Menn folk ikke mistenker. Menn man forventer bedre av.

Mann nr 1: En helt vanlig mann

En alminnelig hvit norsk mann i sin beste alder. Plutselig var han der, lent over meg som lå i en utstillings-hengekøye. Han ville så gjerne ligge oppi den hengekøya sammen med meg. Jeg var 13.

Jeg er så heldig å ha vokst opp blant voksne mennesker som ikke oppfører seg sånn. Så jeg reagerte på faresignalene. Tonen i stemmen, at han var der alene, alt for nær, og uten handlekurv. Men det var ingen synlige tegn ved ham som person som kunne avsløre at han var en mann som likte 30 år yngre jenter.

Mann nr 4: Tillitsvalgt

Jeg var engasjert i et anerkjent studentlag. Han var leder, svært engasjert på vegne av blant annet nyutdannedes jobbsituasjon.

HUN BLE VOLDTATT: Den norske skuespilleren Natassia Malthe hevder hun ble voldtatt av Harvey Weinstein i 2008. Hun fortalte dette på en pressekonferanse i New York onsdag kveld, sammen med sin advokat Gloria Allred. Video: CNN / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Men dette var også en fyr som på kveldstid begynte å sende meg meldinger på Facebook hvor han stilte intime spørsmål om fysisk tiltrekning og om jeg hadde hatt «one night stands». Denne mannen skulle altså være min leder og var ti år eldre enn meg. Da jeg ikke ville svare på sexspørsmålene, slettet han meg på Facebook.

Mann nr 3: Treneren

Alle var enige om at han var en fantastisk flink trener. En fyr som alltid var blid og som var opptatt av å skape samhold på laget. Han var så godt som uerstattelig for klubben.

Men denne fantastiske treneren var også en fyr som inviterte meg hjem til seg på middag for hele laget. Men da jeg kom dit var det ingen der. Han er en voksen mann som rett ut sa at hans høyeste ønske var å ha sex med meg. Og da jeg høflig prøvde å si at ikke var interessert, sa han ting som «Du vet jo at jeg når som helst kan slutte som trener».

Mann nr 4: Forfatteren

Hvis du googler ham dukker han opp titulert som forfatter. Det klinger ganske bra.

Men dette er også en mann som ba min arbeidsgiver om min kontaktinfo, for så å uoppfordret sende meg drøye beskrivelser av hva han liker å gjøre med kvinner: «En ting jeg elsker .. er å dra dama ned på kne foran meg, med et myndig tak i håret hennes... gni pikken min i ansiktet hennes, og få henne til å be pent om å få suge meg.... Jeg bare elsker maktfølelsen». Og «Jeg liker å bruke, og å ydmyke dama litt samtidig. Holde henne med makt og trenge meg inn».

Da jeg sa fra om at dette var en samtale jeg ikke ville være en del av, svarte han: «Om du føler deg ukomfortabel, så kan vi jo snakke om noe annet. Hvordan er været i Oslo nå?».

Mann nr 5: Han i TV-programmet

Denne mannen var med i et anerkjent TV-program. Et sympatisk intervjuobjekt som nesten rørte programlederen til tårer, og som snakket om et tema som ble mye debattert i tiden etterpå. Han er en fyr som legger ut bilder av småfugler og blomster på facebookprofilen sin. Men dette er samtidig mannen som ikke respekterte mine grenser. Som ikke brydde seg om at en 30 år yngre jente sa nei.

Menn som trakasserer er ikke ansiktsløse. De er ikke bare mektige filmprodusenter. De er ikke bare asylsøkere. De er ikke monstre.

Det er sjarmerende folk du har sett på TV, en flink trener, en anerkjent forfatter. Det er mennesker du har møtt og liker. De er vanlige menn midt i blant oss.