- Jeg elsker Bond

Før Bond-suksessen har Pierce Brosnans liv vært fylt av tragedie. Dagbladet har møtt skuespilleren.

LOS ANGELES (Dagbladet): - Det er alltid med stolthet og tilfredsstillelse jeg spiller James Bond. Jeg vokste opp med ham og hans verden, og jeg simpelthen elsker denne karakteren. Målet mitt er selvsagt å få ham til å være like sterk for dagens publikum, sier Pierce Brosnan (49).

Han synes det var flott å arbeide med en så begavet skuespiller som Halle Berry.

- Men med henne kan jeg spille Bond til kuene jeg ikke har, kommer hjem, smiler han.

All verdens roller

Brosnan legger ikke skjul på at han liker å tjene pengene Bond-suksessen medfører - penger som han bruker på andre filmproduksjoner. I løpet av våren medvirker han også i filmen «Evelyn», et sterkt irsk familiedrama, som hans eget produksjonsselskap også står bak.

- Det var ei tid jeg tok all verdens roller for å overleve. Nå får jeg teste mine egne vinger. Jeg kan selv bestemme hvilke roller jeg vil ha, og hvilke filmprosjekter jeg vil arbeide med. Livet mitt nå føles meningsfylt, sier Brosnan.

Det virkelige livet for Pierce Brosnan har i perioder minnet mer om helvete.

Bak maska på den tørrvittige, elegante, britiske agenten finner vi en skuespiller som er høyt aktet i filmbransjen. Han kjenner livet etter en sår oppvekst og mange tøffe tak også som voksen.

Faren forlot ham og hans mor da Pierce var bare to år. Mamma May reiste til London for å ta sykepleierutdannelse, og hans besteforeldre tok seg av ham til de gikk bort da han var seks år gammel. Deretter levde han hos ulike familiemedlemmer, inntil hans mor hadde økonomiske muligheter til å ta imot ham.

Goldfinger

Den ti år gamle guttens møte med London ble også utfordrende. Selv om han også som barn var høy og atletisk, ble han mobbet, fordi han var irsk. Han sluttet skolen som 15-åring. Men da hadde hans stefar allerede introdusert ham for James Bond gjennom «Goldfinger». Filmen og ikke minst Bond åpnet øynene for tenåringen. Han bestemt seg for å bli skuespiller.

Han studerte ved The Drama Center i London og opptrådte i flere teaterproduksjoner. På TV fikk han rollen som detektiven Remington Steel.

Omtrent samtidig fikk hans daværende kone Cassandra Harris kreftdiagnose. Hun døde i 1991 i hans armer, dagen etter deres 11. bryllupsdag. Brosnan sto igjen med tre barn. Samtlige har siden hatt problemer med alkohol og narkotika.

I 1995 fikk han rollen som Bond, og med «GoldenEye» i 1995 skapte han nytt liv i den britiske agenten.

- Jeg har blitt forespurt om å ta en ny film, sier Brosnan. - Og det har jeg takket ja til. Så lenge produsentene synes jeg kan fylle Bonds sko, er jeg der.

BOND, JAMES BOND: Pierce Brosnan elsker Bond-karakteren. - Så lenge produsentene synes jeg kan fylle Bonds sko, er jeg der, sier han til Dagbladet.