- Jeg elsker Grand Prix!

Fred Ball og andre hippe låtskrivere hever nivået i MGP.

(Dagbladet.no): Blant låtskriverne som er plukket ut til neste års norske Melodi Grand Prix, finner man kredible popnavn som Fred Ball (Pleasure), Ivar Winther (Snuten) og Mira Craig.


- Jeg tar av meg hatten for de som har klart å få så mange flotte låtskrivere til konkurransen i år, sier tidligere kommentator og Grand Prix-ekspert Jostein Pedersen til Dagbladet.no.

- Dette har jeg kjempet for i 12 år, og det er sannelig på tide at det skjer. Det er ikke en dag for tidlig.

Elsker Grand Prix

Fred Ball - som tillegg til hovedgeskjeften Pleasure også har samarbeidet med Bertine Zetlitz, King Midas og Brett Anderson, og opptrådt på Quartfestivalen, Hove og Øya - skal være med for første gang.

Han vil i utgangspunktet ikke fortelle om deltakelsen i pressen, men Dagbladet.no har fått tilgang på uttalelser via NRK.


- Jeg elsker Grand Prix. Det var årets underholdningshøydepunkt da jeg vokste opp. Det føltes veldig moderne at hele Europa var samlet på direkten for en kveld. Jeg ser fortsatt på Grand Prix hvert år og gir de forskjelige sangene poeng. Da Per Sundnes spurte meg om jeg ville skrive en låt klarte jeg ikke å si nei, sier Ball ifølge NRK.

Ball har stor tro på bidraget sitt:

MGP-DEBUTERER: Fred «Pleasure» Ball har skrevet «Baby Don\'t Stop The Music» sammen med Hannah Robinson. Foto: SIV SEGLEM
MGP-DEBUTERER: Fred «Pleasure» Ball har skrevet «Baby Don\'t Stop The Music» sammen med Hannah Robinson. Foto: SIV SEGLEM Vis mer

- Jeg skrev låten med en venn av meg som heter Hannah (Robinson, låtskriver for blant andre Annie, Sophie Ellis-Bextor og Rachel Stevens, journ.anm.) Den heter «Baby Don\'t Stop The Music» og handler om kjærlighet i dur og moll. Vi tror begge at låta kan gå hele veien til seierspallen, spesielt med den fantastiske artisten som synger låta.

Hvem den fantastiske artisten han sikter til er, må dessverre forbli en hemmelighet til neste uke. NRK opplyser til Dagbladet.no at artistene offentliggjøres tirsdag.

Kry som en hane

Ivar Winther er drivkraften bak elektronikaorkesteret Snuten. Han har også vært medlem av Piledriver og Oslo Motherfuckers, og spilt diverse instrumenter for blant andre Turboneger og Flunk, i tillegg til å ha arbeidet som filmanmelder i gratisavisa Natt & Dag og NRK Østlandssendingen.

Winther er storfornøyd med at hans «Sillycone Valley», skrevet sammen med Kam An Leung, skal konkurrere mot en annen låtskriver han setter høyt.


- Først av alt: Jeg er kry som en hane over å være i selskap med William Kristoffersen fra Ole Ivars! skriver Winther i en epost til Dagbladet.no, og legger til at låten ikke er noe bestillingsverk:

- Det var først da låta var ferdig at vi oppdaget at den ville passe bra i Melodifestivalen. Den har en skikkelig melodi, den modulerer på refrenget så alle får gåsehud, og dessuten klaffer den tematisk. Sangen er nemlig både optimistisk i forhold til framtiden, og i god Grand Prix-ånd representerer den en positiv holdning til liv og kropp.

Flere i Winthers krets har vært skeptiske, men selv håper han at deltakelsen gjør «Sillycone Valley» til en hit på kontinentet:


- Vennene mine sa «Fuck Grand Prix, la oss heller gjøre en kul klubbversjon og blogge den overalt», men jeg vil heller at låta skal spilles på østeuropeisk MTV, side om side med T.A.T.U.

Flere medier, blant andre VG, melder at låten sannsynligvis vil framføres av Lene Alexandra «My Boobs Are OK» Øien. Det vil verken Winther, Øien eller NRK bekrefte på det nåværende tidspunkt.

Også etablerte navn

Det er imidlertid ikke bare hippe «ungfoler» på lista, også etablerte ringrever er godt representert.

Eivind Rølles fra The Monroes har skrevet «Eastern Wind» sammen med Christian Ingebrigtsen. Åge Sten Nilsen og Trond Holter fra Wig Wam må konkurrere mot hverandre med sine respektive bidrag «Would You Spend The Night With Me» og «Get Up».


William Kristoffersen, Ivar Winthers forbilde og låtskriver i dansebandet Ole Ivars, har levert «Som i himmelen».

Dessuten deltar PK Ottestad, mannen bak Robbie Williams\' «Come Undone», for andre gang. I 1998 var han med å oversette teksten til Lars Fredriksens norske vinnerlåt «Alltid evig sommer» til engelsk. Med tittelen «All I Ever Wanted Was You», havnet den til slutt på en åttendeplass i Eurovision Song Contest.

Samisk er topp

Bidraget Jostein Pedersen velger å trekke fram er imidlertid «Andagassii» ved Stein Austrud, keyboardist i D\'Sounds originalbesetning, og den samiske artisten Ann-Mari Andersen:


- Jeg synes det er fantastisk flott at en samisk låt er plukket ut. Man trenger ikke å synge på dårlig engelsk for å komme langt i konkurransen. Det går an å synge på serbisk, kroatisk eller albansk - og selvsagt samisk også, kommenterer Pedersen.

NRK-medarbeiderne med ansvar for Melodi Grand Prix, mener i likhet med den tidligere kommentatoren at nivået heves i 2008.

- Vi er veldig stolte og glade over å kunne presentere en helnorsk låtskriverliste til MGP 2008. Som de fleste nok vet har vi i flere år jobbet målrettet med å få opp interessen hos norske komponister, og har nok provosert mange ved å ta med utenlandske bidrag. Også i år har vi hatt en åpen konkurranse der utenlandske komponister har kunnet sende inn, men antallet bidrag og kvaliteten på de norske låtene har tatt seg opp betraktelig, og vi kan derfor presentere et helnorsk startfelt i 2008, sier Stian Malme, prosjektleder i NRK for MGP, i en pressemelding.

Godt refreng er viktigst

- Vil låtskrivere som Mira Craig og Fred Ball, kjente norske pop-profiler, gjøre MGP mer attraktivt for den yngre garde?

- Nei, nå snakker du altså mot bedre viten. Grand Prix er det mest sette programmet i tre generasjoner og er svært populært, også blant ungdom, påpeker Jostein Pedersen, og setter dermed Dagbladet.no ettertrykkelig på plass.


- Ok, det er notert. Men vil de bidra til å gjøre konkurransen kulere?

- Det vil tida vise. Først og fremst kommer det jo an på bidraget og hvor bra det er. Låten må ha et godt refreng som bør gjentas tre ganger. Og halvannet vers. Det er oppskriften på suksess, konkluderer Pedersen.

RINGREV: William Kristoffersen er komponist, tekstforfatter, bassist og sanger i Ole Ivars.
FORNØYD: Tidligere Grand Prix-kommentator Jostein Pedersen synes det var på tide at arrangørene fikk med så mange spennende låtskrivere.
KRY: Snutens Ivar Winther (t.v.) er stolt av å delta i samme konkurranse som William Kristoffersen. Winther har skrevet «Sillycone Valley» med Kam An Leung.