- Jeg elsker ham fremdeles

Vi er i hennes leilighet i New York. Utsikten over Central Park er fantastisk. Dama likeså.

Det er en overraskende fasade tatt i betraktning hva hun nylig har gått gjennom. Det kom som en stor overraskelse da ektemann Arne Næss fortalte på norsk TV 2 at ekteskapet var over. Tårene er ikke langt unna.

- Det er ikke noen lett tid for meg, for jeg elsker ham svært høyt fremdeles. Jeg må jobbe meg gjennom dette, men jeg vet at noe godt vil komme ut av det til slutt.

- Kanskje en annen mann?

- Jeg er i en slags sørgetilstand, så det kan jeg ikke engang tenke på, sier hun og smiler. - - Men nylig ble jeg spådd i kort og fikk vite at jeg aldri kom til å havne i et ulykkelig forhold igjen.

VI ER I HENNES LEILIGHET i New York. Utsikten over Central Park er fantastisk. Veggene er dekorert av familiebilder, en samling svarte keramiske pantere og leopardskinn.

- Dem kjøpte jeg i India med... oooops! Jeg holdt på å si min ektemann, sier hun.

Det er ingen spor av «Ross, the Boss», den ambisiøse jenta fra feil side av by'n som med nebb og klør kjempet seg til en plass blant verdens mestselgende plateartister.

- Ambisjon er ikke et negativt ord for meg. Men ryktet om at jeg er så tøff forfølger meg. Jeg vet ikke om det er fortjent. Jeg er hissig og sexy... sensuell er forresten et mer dekkende ord. Det er noe sensuelt ved å være fornøyd med seg selv, og jeg føler meg ganske veltilpass. Jeg kan ta vanskelige avgjørelser. Jeg lærte tidlig å stole på meg selv. Sakte, men sikkert lærer du hva som er best for deg. Jeg vil ikke ha folk i livet mitt som gjør meg ulykkelig. Jeg har velutviklet intuisjon og avslører lett løgnere.

Ross' siste album har fått den optimistiske tittelen «Every Day Is A New Day» og er en selvbiografisk skildring av ulykkelig kjærlighet, innspilt mens ekteskapet til Næss var i ferd med å gå i oppløsning. «Jeg skulle gjort hva som helst for å få holde deg i mine armer igjen og høre deg si du elsket meg fortsatt,» synger hun.

- Det er et hjerteskjærende album, innrømmer hun. - Jeg legger mye av meg selv i alt jeg gjør. Det er både sunt og ærlig. Å synge kan virke rensende - det er min form for terapi. Samtidig forsøker man å vokte visse deler av livet sitt. Jeg er blitt velsignet med så mange ting i mitt liv: mine barn, min karriere, mine kjærlighetsforhold. Men likevel er det vanskelig. Spesielt når sårene er åpne.

DIANA VAR NUMMER TO i en søskenflokk på seks. Mens hennes mor var varm og kjærlig, hadde hennes far vanskelig for å vise følelser.

- Han snakket ikke mye og var ikke særlig fysisk av seg. Han verken kysset eller klemte oss, noe jeg ville satt stor pris på. Jeg er helt sikker på at det har påvirket mitt forhold til menn. Du bruker så mye tid på å være selvopptatt i denne bransjen, så jeg foretrekker menn som ikke er i underholdningsbransjen. Jeg forsøker å ikke konkurrere med mine partnere, men jeg vet at det er vanskelig å være gift med en kjendis. Folk er dumme. De glemmer seg og kaller min partner Mister Ross.

Hun forteller at det var vanskelig, kanskje umulig, å leve atskilt som ektepar. Næss brukte mye tid på å jobbe i London, mens hun var i New York.

- Jeg er en person som er glad i familieliv. Jeg skulle gjerne ha vært gift for alltid - «til døden skiller oss ad». Men noen ganger blir ikke livet slik man hadde tenkt. Jeg vil ikke legge skylden på noen, slikt bare skjer.

- Ble du knust da mannen din sa han ville skilles?

- Ja, det ble jeg, svarer hun lavt.

- Ble du overrasket da han valgte å fortelle det via TV-skjermen?

- Ja. Jeg skjønner ikke hvorfor han gjorde det. Alle har sine vanskelige perioder og man forsøker å jobbe deg gjennom dem. Jeg forsøkte, men han hadde kanskje allerede gitt opp og skjønte at det var for vanskelig. Jeg mener at vi fremdeles trenger å snakke, snakke, snakke. Kvinner vil det, menn vil ikke. Spesielt europeiske menn trenger å lære seg å snakke mer. Når man er i tvil: snakk med hverandre! Menneskelig kontakt er veldig viktig for meg. Å gi noen en klem betyr så mye. Det er det terapi er, å dele, å få ting ut i stedet for å stenge dem inne. Yrket mitt gir meg den muligheten. Nå må jeg komme meg videre på egen hånd. Jeg kan ikke fortsette å være ulykkelig.

- Vi vil alltid være gode venner. Jeg har også et fint forhold til min første mann. Når smerten har gitt seg og hele prossessen er over, begynner man å le igjen.

HENNES BAKGRUNN HAR gjort henne motstandsdyktig. En oppvekst i et fattig miljø bød på farlige fristelser, som hun klarte å stå imot.

- Jeg var veldig heldig. Og smart. Hvis noen tok dop, holdt jeg meg unna fordi jeg ville holde meg frisk, og fortsette å synge. Jeg har alltid elsket å opptre.

I det svarte nabolaget der Diana vokste opp var det kun de prostituerte som hadde penger.

- Jentene hadde smykker og fantastiske klær. Jeg husker jeg sa: «De ser så vakre ut.» Det er selvfølgelig ikke noe jeg ville gjort, men det er et flott yrke. Før i tida - hvis behovet for nærhet meldte seg - var det en måte å dekke det på. Prostitusjon burde være greit nok, men i dag er det ikke slik. Det er mange sykdommer å ta hensyn til når det dreier seg om sex.

En viktig støttespiller i hennes liv var Berry Gordy, grunnleggeren av Motown Records. Han tilbød 16 år gamle Diana Ross og hennes to venninner Mary Wilson og Florence Ballard platekontrakt. Han døpte dem The Supremes. Gordy var gift, 15 år eldre enn henne, men ble likevel hennes elsker.

- Han var sjarmerende, attraktiv og hadde stor tro på meg. Jeg ble i stand til å gjøre så mye mer fordi han satset på meg. Det var ikke et lidenskapelig og glødende forhold, det snarere bygd på respekt...

- Jeg forelsket meg i læremesteren, mannen med visjonene, med drømmene. Jeg hadde aldri før møtt noen som ham.

PARET FIKK EN DATTER, Rhonda, i 1971. I tjue år hevdet hun offentlig at Rhonda var datteren til hennes første mann, eiendomsmekler Robert Rilberstein, som hun har to andre døtre med, Tracee og Chudney.

Gordy skal siden ha kalt henne «det perfekte udyr», og refererte til kombinasjonen av stort talent og enorme ambisjoner.

- Er du sikker på at han sa det? Han snakker ofte med store bokstaver. Men i selvbiografien sin snakker han om hvor høyt han elsker meg. Vi sto hverandre veldig nær og jeg elsker ham fortsatt, men på en annen måte. Han er en svært krevende type, derfor ønsker jeg ikke å tilbringe for mye tid sammen med ham.

Forholdet til Gordy ble en belastning for jentegruppa The Supremes. Florence Ballard, som hadde alkoholproblemer, sluttet i 1967 etter at Gordy hadde bestemt at de skulle omdøpes til Diana Ross & The Supremes. Ballard døde av et hjerteinfarkt i en alder av 32. Mary Wilson antydet i sin selvbiografi «Dreamgirl» at Diana helt fra begynnelsen var oppsatt på å ha et forhold til Gordy. Og at hun ønsket å være frontfiguren. For eksempel plukket jentene ut sceneantrekkene sine i fellesskap, men ofte ville Diana i siste øyeblikk skifte til en mer oppsiktsvekkende kjole.

- Jeg var veldig glad i Florence og Mary, og baksnakket dem aldri. Jeg tror Mary var såret fordi hennes solokarriere ikke var så vellykket. Derfor tok hun igjen i boka si. Det er jo forståelig. Det må være vanskelig for Spice Girls. Jeg pleier å spøke med at vi var de første Spice Girls. Jeg tror ikke det er meningen at jentegrupper skal vare evig. I motsetning til ekteskapet...

DIANA HAR TO SØNNER med Arne Næss, Ross på 11 og Evan på 10. Hennes fem barn er utvilsomt det viktigste i hennes liv, men hun kan heller ikke leve uten karrieren.

- Kanskje jeg er for optimistisk, men jeg tror faktisk kvinner kan få alt de vil ha. Det er tøft å kombinere en karriere med morsrollen, men hvis du bare prioriterer rett, er valgene enkle å ta.

- Det virker som om guttene trenger moren sin mer enn jentene gjorde. Derfor opptrer jeg ikke så mye lenger til tross for at jeg virkelig elsker det. Tida går så altfor fort. Jeg kan knapt tro at jeg er allerede har rundet 38 - vel, ikke akkurat 38, da - og det er enda så mange ting igjen å nyte. Jeg håper jeg vil aldres med verdighet. Mange kvinner i denne bransjen blir tvunget til å ta plastiske operasjoner. Du må holde deg vakker for å holde deg på topp. I enhver karriere er det oppturer og nedturer, men jeg er en drømmer og tror på stadig framdrift - framdrift i balanse med virkeligheten. Det er mye realiteter i mine drømmer. Dessverre må det være slik for øyeblikket.

  • «Nå må jeg komme meg videre på egen hånd. Jeg kan ikke fortsette å være ulykkelig.»

ALENE: -Jeg elsker ham svært høyt fremdeles, sier Diana Ross om eks-ektemann Arne Næss
Kjendisparet Arne Næss og Diana Ross i lykkeligere dager .