Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er alltid urolig for neste skritt

Men Norges-aktuelle Linda Olsson har solgt over en million bøker.

HJEMLENGSEL: Forfatter Linda Olsson er bosatt på New Zealand på 22. året, men lengter hjem til Sverige. - New Zealand er et trivelig land med vennlige mennesker. Men jeg har ikke helt slått rot, og lengter tilbake til denne siden av verden, sier Olsson. Foto:Cornelia Nordström/EXPRESSEN
HJEMLENGSEL: Forfatter Linda Olsson er bosatt på New Zealand på 22. året, men lengter hjem til Sverige. - New Zealand er et trivelig land med vennlige mennesker. Men jeg har ikke helt slått rot, og lengter tilbake til denne siden av verden, sier Olsson. Foto:Cornelia Nordström/EXPRESSEN Vis mer

||| (Dagbladet.no):
- Jeg burde gå rundt og være glad, men det er kanskje det melankolske i meg. Jeg er alltid urolig for neste steg og for om jeg får det til, sier den New Zealand-baserte forfatteren Linda Olsson til Dagbladet på telefon fra Sverige.

Olsson er juristen som reiste med ektemannen til Kenya, Singapore og Japan, og endte opp på New Zealand. Tre planlagte år er nå blitt til 21.

Til helga besøker hun arrangementet «Bok i Operaen» i Oslo.

Debutromanen «La meg synge deg stille sanger» fra 2005 har fått hardbarkede anmeldere til å gråte, og ble den mestselgende debuten i historien på New Zealand.

Den er solgt til over 20 land, deriblant USA, og bare i Norge er opplaget på 85000 så langt. På verdensbasis har hun allerede solgt over én millioner bøker.

Nå er oppfølgeren «Taushetens konsekvenser» oversatt til norsk.

Dukket bare opp
Romanen handler om fiolinisten Adam, som bor på New Zealand med datteren Mimi, men har hele fortida på den andre siden av kloden. Når datteren dør faller verden sammen for Adam. Med tapet av datteren mister han framtida, og må i stedet begynne å søke etter den fortrengte og ukjente fortida.

At romanen skulle handle om Adam var overhodet ikke planlagt fra Olssons side.

- Han dukket bare opp i arbeidsrommet mitt. Jeg visste aldri hvordan historien skulle bli, sier hun.

For det er sånn Olssons to romaner har tatt form. Hun ser for seg bilder og personer, som utvikler seg til historier.

- Det er utrolig spennende, for jeg har ingen anelse om hvordan historiene mine skal ende, sier Olsson.

Lengter tilbake
«Taushetens konsekvenser» fikk utvikle seg fritt, og Adam brakte forfatteren til Kraków og Stockholm. Olsson reiste med tog gjennom Øst-Europa og bodde i byen noen uker.

- Det føltes som om vi gjorde en felles reise. Da Adam ankom Polen så han landet med samme blikk som meg — for første gang, sier Olsson.

Som i debuten handler «Taushetens konsekvenser» om mellommenneskelige forhold. Olsson tror det at hun har flyttet mye og hele tida måttet skaffe seg nye nettverk påvirker romanene hennes. Hun mener det finnes litt av henne selv i Adam.

- New Zealand er veldig trivelig, men jeg har nok ikke helt slått rot jeg heller. Jeg lengter tilbake til denne siden av verden, sier Olsson.

Følte stort press
Forfatteren innrømmer at den internasjonale suksessen førte til et enormt press før oppfølgeren.

- Men jeg trodde også jeg ville føle meg lettet etterpå. I stedet føler jeg enda mer press nå. Det føles som om nummer tre virkelig viser om jeg er forfatter.

- Iblant tenker jeg at jeg burde slutte å skrive. Jeg kunne stelle blomster i hagen og ha mer tid med det første barnebarnet mitt, som nettopp er kommet til verden, sier Olsson.

Hun tar en pause.

- Men jeg tror ikke det ville gått så bra.

BOKAKTUELL: Linda Olsson er aktuell med boka «Taushetens konsekvenser». Foto: Cornelia Nordström/EXPRESSEN
BOKAKTUELL: Linda Olsson er aktuell med boka «Taushetens konsekvenser». Foto: Cornelia Nordström/EXPRESSEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media