- Jeg er amerikaner

I formiddag presenterte Lars von Trier sin nye film i Cannes.

CANNES (Dagbladet): Lars von Trier føler at han er 60 prosent amerikaner uten å ha vært i USA.

«Manderlay» er del to i von triers Amerika-trilogi, som startet med «Dogville» i 2003. Med seg har han superstjerner som Danny Glover og Willem Defoe. Men Nicole Kidman er ikke på laget lengre. Rollen som Grace er nå erstattet av Bryce Dallas Howard.

Bush en «asshole»

Det var likevel dansken som fikk mest oppmerksomhet på pressekonferansen etter visningen tidligere i dag. von Trier har aldri vært i USA, men har likevel sterke meninger om landet.

- Jeg håper at «Manderlay» har flere kvaliteter enn at folk bare oppfatter den som anti-amerikansk. Noe den ikke er, sier regissøren.

- Men det er ikke til å komme bort fra at USA utgjør en stor del av livet mitt. I mitt hjemland Danmark er den kulturelle innflytelsen overveldende. Vi er en nasjon under dårlig innflytelse. President Bush er en «asshole», sa von Trier.

- Amerika sitter på toppen av verden. Det er ingen tvil om det. Innflytelsen er så pass sterk at jeg regner meg selv som 60 prosent amerikaner. Altså, jeg er en amerikaner, sa dansken.

Slaveri og undertrykking

I «Manderlay» viderfører von Trier med sin nyskapende scenografi som ble skapt til «Dogville». Alle scener er skutt i et studio, med enkle kulisser. Denne gangen kretser handlingen rundt slaveri og om undertrykking av svarte amerikanere på 30-tallet.

Danny Glover glødet av engasjement da han ble spurt om hvorfor så få amerikanske filmer handler om denne mørke delen av landets histore.

- Det får du nesten spørre filmselskapene om, som lager 400 filmer i året uten dette temaet. Men historien som ikke blir fortalt, er den om hvilken arv vi har fått fra denne perioden. For ideen om demokrati i USA er bygd på slaveri.

- Som følge av dette har vi 70 prosent av afro-amerikanske barn som fortsatt går på segrerte skoler, flere svarte amerikanske menn i utdanningsinstitusjoner og så videre. Dette burde ha vært et større tema, sa Glover.

Ikke politisk korrekt

Isaach de Bankolé, som har rollen som Timothy, understreket at ikke bare USA hadde grunn til å gremme seg over manglende, nasjonale samvittighetsoppgjør.

- Det er lett å fronte Amerika på dette temaet. Men også Europa, og da i særdeleshet Frankrike, har en historie her. Jeg skulle gjerne sett at de snart begynte å diskutere sin egen rolle som kolonialister i Afrika.

Så gikk panelet et par runder med seg selv om hvordan undertrykking i bunn og grunn er en universell uvane.

Det ble litt for mye for von Trier, som begynte å vri seg i stolen.

- Det er noe med politisk korrekthet som dreper enhver diskusjon. Du får en slags frykt for å snakke. Jorden ville ikke beveget på seg hvis alle var politiske korrekte, sa von Trier før han gikk ut i det ytterligere uklare:

- Når jeg ser på TV-serier og ser at den amerikanske presidenten blir framstilt som en svart mann, så har vi liksom løst det problemet? Men vi har jo ingen svart president, sa von Trier til det noe forundrede pressekorpset.

Og så åpnet Willem Dafoe munnen for å si sine første ord for dagen, bare for å bli avbrutt av møtelederen som erklærte pressekonferansen for over.

Cannes: Den danske regissøren, Lars von Trier, med skuespiller Danny Glover ved sin side.