Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

100 000 kr mer i grunnlønn som sykepleier enn som politi:

Jeg er ansatt som politibetjent i politiet og jeg føler meg som lønnstaper. Skikkelig også

Kanskje Politiets Fellesforbund kan lære noe av Norsk Sykepleierforbund.

LØPER INN NÅR ANDRE LØPER UT: Politiet er innimellom først på trafikkulykker hvor vi utfører førstehjelp frem til helsevesenet overtar, vi kjører psykisk syke til legevakt og sykehus fordi de utgjør en fare mot seg selv eller andre. Oppstår terror eller andre alvorlige hendelser skal vi ta i bruk skytevåpen for å stoppe gjerningspersonen og å redde liv, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
LØPER INN NÅR ANDRE LØPER UT: Politiet er innimellom først på trafikkulykker hvor vi utfører førstehjelp frem til helsevesenet overtar, vi kjører psykisk syke til legevakt og sykehus fordi de utgjør en fare mot seg selv eller andre. Oppstår terror eller andre alvorlige hendelser skal vi ta i bruk skytevåpen for å stoppe gjerningspersonen og å redde liv, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Min tvillingbror ble ferdig utdannet sykepleier på samme tid som jeg ble ferdig utdannet politi i fjor. Både han og jeg har jobbet, slik at vi har 10 års arbeidsansiennitet. Han fikk raskt jobb på et sykehus på Østlandet, og jeg var heldig og fikk raskt jobb i politiet.

I årets lønnsoppgjør mellom Norsk Sykepleierforbund (NSF) og arbeidsgiverforeningen Spekter, endte sykepleierne med 10 års arbeidsansiennitet på et oppgjør på 30 000 kr mer i årslønn. Han vil fra 1. juli ha 100 000 kr mer enn meg i grunnlønn.

Å sammenligne yrkene politi og sykepleier mener jeg i dette tilfellet er fornuftig. Begge utdannelsene er tre år på høgskole og leder som oftest til jobber i det offentlige. Politiet er en nødetat, hvor vår jobb er å beskytte samfunnet, menneskers liv og helse, forebygge, stanse og oppklare kriminalitet. Vi må kunne håndtere potensielt livstruende situasjoner uten forvarsel, hvor vår kompetanse og erfaring er avgjørende for resultatet. Sykepleiere som politi, jobber tredelt turnus.

NSF har hatt en strategi over tid, hvor de har jobbet for å få opp minstelønnen til sykepleiere ansatt ved norske sykehus. Dette har de nå lyktes med. Minstelønnen for sykepleiere med 10 års jobbansiennitet vil fra 1. juli 2018 være 490 000 kr. Tariffoppgjøret for sykehusene fastsatte også at lønnen for samme gruppe sykepleiere skal heves til 500 000 kr senest 1. juli 2019.

NSF har kjørt kampanjer både i riksmedia og jobbet politisk. NSF vet at Norge kommer til å mangle sykepleiere i fremtiden, og har handlet helt riktig og spilt på dette i deres lønnskamp. Sykepleiere fortjener etter min mening høy lønn og gode vilkår, og jeg håper de fortsatt får gode oppgjør i årene fremover.

Å sette søkelyset på politiutdanningen synes jeg kan sammenfalle noe med hvorfor lønn kan ha kommet i andre rekke de siste årene. Det er en kjent sak, at mange som uteksamineres fra Politihøgskolen sliter med å få jobb.

Ifølge nettstedet Universitas var Politihøgskolen det fjerde mest populære studiet i år, bare slått av rettsvitenskap- og siviløkonomstudiet. Dette forklarer videre at det er et av de vanskeligste studiene å komme inn på i Norge. Søkerne må ha gode karakter fra videregående og de må gjennom et opptak og en seleksjon.

Politiutdanningen er en «etatsutdanning» med begrensede muligheter med tanke på å kunne få andre jobber utenfor politietaten. Det ble i revidert nasjonalbudsjett nylig kjent at antall studenter som tas opp ved Politihøgskolen til høsten skal reduseres. Det er fornuftig å redusere antall studieplasser nå, dette skulle imidlertid vært gjort tidligere.

Når politiutdannede endelig får sin første jobb, så vil ofte gleden over dette, overskygge lønnsvilkårene som blir presentert ved ansettelse. Lønnsvilkår kommer i siste rekke fordi det står mange i kø for å få jobben din.

Å jobbe som politi kan til tider være komplekst og veldig krevende. Vi skal løpe inn når andre løper ut. Vi må være villig til å ta stor risiko. Politiet er innimellom først på trafikkulykker hvor vi utfører førstehjelp frem til helsevesenet overtar, vi kjører psykisk syke til legevakt og sykehus fordi de utgjør en fare mot seg selv eller andre. Oppstår terror eller andre alvorlige hendelser skal vi ta i bruk skytevåpen for å stoppe gjerningspersonen og å redde liv.

Dette er en viktig jobb – og lønnen burde gjenspeile dette. Om lønn ikke samsvarer med utdannelsen og kompleksiteten som jobben ofte representerer, så kan vi risikere at verdifull kompetanse forsvinner fra politietaten.

En anstendig lønn, på linje med andre sammenlignbare yrkesgrupper som sykepleiere er ikke tilfellet i dag. Spørsmålet for noen, er også om de i det hele tatt får jobb. Sykepleierne fortjener lønnen sin, men det er helt åpenbart at lønnsnivået i politiet har tatt en feil retning. Noe må gjøres med lønnsnivået.

Jeg ser av nettsidene til Politiets Fellesforbund (PF) at forbundet sitt viktigste arbeidsområde i 2018, er lønn. PF kom nylig med et landsmøtevedtak om lønn, hvor det blant annet står at lønnsnivået i politiet skal minst være på høyde med gjennomsnittet i staten. Jeg synes dette er lite ambisiøst.

PF har de siste årene hatt et voldsomt fokus rundt at politiet skal bli generelt bevæpnet. Jeg føler at lønn ikke har hatt en sentral plass når PF har vært fremme i media eller kommunisert i politiske kanaler. Hva gjør Politiets Fellesforbund for å øke min kjøpekraft?

Resultatet for meg ved årets lønnsoppgjør i staten ble en lønnsøkning på 5100 kr.

Med 5100 kr i lønnstillegg taper jeg kjøpekraft.

Avslutningsvis vil jeg peke på at kanskje PF kan se hen og lære noe av Norsk Sykepleierforbund – de har lyktes med sin tilnærming for å få en reallønnsvekst for sine medlemmer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media