- Jeg er bare bergtatt

Knausgård får skryt i Sverige.

FÅR SKRYT: Karl Ove Knausgård gis mange komplimenter av svenske anmeldere. Her er han under innspillingen av Skavlan tidligere i høst. Foto: Håkon Eikesdal
FÅR SKRYT: Karl Ove Knausgård gis mange komplimenter av svenske anmeldere. Her er han under innspillingen av Skavlan tidligere i høst. Foto: Håkon EikesdalVis mer

||| (Dagbladet): Forrige fredag fikk Karl Ove Knausgård en pangstart på Sverige-lanseringen av «Min kamp»-bøkene, som gjest i studio hos Fredrik Skavlan.

Nå tikker anmeldelsene av førsteboka inn. Og de er gode.

«Det finnes ingenting i min lesning som leder meg til å ta avstand fra dette. Jeg er bare bergtatt. Jeg synes at «Min kamp» er strålende,» skriver Malin Ullgren i Dagens Nyheter, etter først å ha henvist til kritikken bøkene har fått - deriblant fra forfatter Jan Kjærstad.

«Eksakt og energisk» Norrbottens Kuriren, og anmelder Jon-Olov Nyström tar også fram superlativer i sin beskrivelse av boka.

Til tross for at boka karakteriseres som en «flat fortelling» som «gløder mer enn den brenner», forteller anmelderen om hvordan teksten drar leseren med seg «sterkt og tvingende».

«Knausgård skjærer ut sin livshistorie, spon for spon, han skjærer eksakt og energisk, og man kan ikke slutte å lese», konkluderer Nyström.

«Mektig hatsang» Under tittelen «På besök i et norskt ego», tar anmelderen i Helsingborgs Dagblad for seg debatten som har kommet i kjølvannet av Knausgård, og andre svenske forfattere som nylig har begitt seg ut på liknende prosjekter.

Men kritikken til tross, anmelder Henrik Petersen lar seg imponere, og beskriver litteraturen som «høykvalitet».

For heller ikke Petersen klarte å legge fra seg den tjukke boka:

«Den første boka er en mektig hatsang om det katastrofale forholdet mellom en far og en sønn, og døden som endelig skiller dem ad.», skriver han.

Full forvirring Aftonbladet har også begitt seg ut på Knausgårds første bok, og i redaksjonen ser det ut til å herske full forvirring om hva slags tekst dette egentlig er.

I anmeldelsen blir boka beskrevet som en roman, mens den i faktaboksen står oppført som sakprosa.

Anmeldelsen i seg selv er heller ikke særlig tydelig i hva den mener om Knausgårds prosjekt.

Fornøyd forlegger Til tross for at Jenny Tunedal skryter av Knausgårds skildring av farens død, tilsier hennes konklusjon at hun ikke lar seg bergta:

«Knausgård arbeider med å skrive seg fram til en slags sannhet som gjør livet og døden mer mulig å holde ut. Ikke for meg. Men for ham.»

Geir Berdahl, forlagssjef i Oktober, er fornøyd med anmeldelsene, spesielt den i Dagens Nyheter.

- Dette er jo også noe som sprer seg utover i Europa, så vi er veldig fornøyde.

- Gjenerobret prosjektet Han legger ikke skjul på at Knausgårds opptreden på Skavlan hadde stor eksponeringsverdi.

Men viktig var også muligheten Knausgård fikk til å «gjenerobre sitt prosjekt».

- Han fikk mulighet til å flytte prosjektet vekk fra fenomenet og krangelen som har oppstått, til å beskrive seg selv og forholdet mellom far og sønn, forklarer Berdahl.