DEBATT

Barneombudet om nettrygghet:

Jeg er bekymret

Mange barn kommer til å oppleve at det skjer noe som ikke er bra på nett. Omfanget av alvorlige saker øker, og svaret fra oss voksne er ofte å forby eller å kontrollere. Vi må se på andre løsninger.

INVOLVERES: Vi kan ikke snakke om barn og digitale medier uten å involvere dem selv. Nå etablerer jeg en ekspertgruppe med ungdom i alderen 12-17 år som kan gi meg råd om barn og digitale medier, skriver barneombud Inga Bejer Engh. Foto: Shutterstock
INVOLVERES: Vi kan ikke snakke om barn og digitale medier uten å involvere dem selv. Nå etablerer jeg en ekspertgruppe med ungdom i alderen 12-17 år som kan gi meg råd om barn og digitale medier, skriver barneombud Inga Bejer Engh. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norske barn tilbringer mye tid online - enten vi liker det eller ikke. Mobiltelefoner, PC og nettbrett er en viktig del av barnas hverdag og det er et samfunnsansvar å hjelpe barna til å få et trygt liv på nett. Derfor inviterer jeg til en felles innsats for at barn skal få en tryggere digital hverdag.

I dag markeres den internasjonale Safer Internet Day. Markeringen forteller oss at digitale medier er en viktig del av barns liv, på godt og vondt. Barn får tidlig en inngang til en spennende digital verden med underholdning, spill og sosiale arenaer. Det kan være både lærerikt og morsomt. Men det er også risiko for at de opplever noe negativt på nett, som mobbing, overgrep eller at de ser skadelig innhold som barn skal beskyttes mot.

Dette stiller nye krav til oss alle, også meg som barneombud. «Tryggere digital hverdag for barn og unge» er derfor ett av fire satsingsområder for Barneombudet de neste tre åra.

Å forby, eller kontrollere, bruk av mobil eller apper er ofte en kortsiktig løsning. Det dukker gjerne opp noe nytt, og barn vil alltid utfordre grensene til oss voksne. Vår jobb blir å gi barn god digital dømmekraft. De må blant annet lære å opptre ansvarlig selv, få hjelp til å vurdere risiko og trening i hvordan de håndterer risikosituasjoner. Jeg vil peke på tre utfordringer som jeg mener vi må gjøre noe med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.