Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Jeg er besatt av Kari Traa

De siste ukene har jeg brukt altfor mye tid på nettbutikker.

SE DA!  «Jeg kjøper selvsagt en idé om å være Kari Traa, denne sjarmbomba fra Vestlandet», skriver artikkelforfatteren. Kari Traa er tidligere OL-gullvinner i Freestyle, og nå klesprodusent. Foto: Lars Myhren Holand
SE DA! «Jeg kjøper selvsagt en idé om å være Kari Traa, denne sjarmbomba fra Vestlandet», skriver artikkelforfatteren. Kari Traa er tidligere OL-gullvinner i Freestyle, og nå klesprodusent. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Sitter du og bestiller fra Sverige nå? Cornelia??!!? » Venninna mi har begynt å bli bekymra. Kjæresten også. Og sidekvinnen på jobben.
 
Jeg er avhengig. Hittil har det resultert i fem superundertøyoverdeler, to stillongs, en lue, et pannebånd. Og sist: En «sommerull»-trenings-t-skjorte jeg egentlig er litt for vintertjukk for, og som jeg tenker jeg skal trene meg inn i (med andre klær).

Jeg har nå full oversikt over hva som finnes i norske nettbutikker og hvilke plagg som finnes i min størrelse. Så nå tråler jeg de fysiske butikkene, og har begynt å lete etter varianter som har gått ut av produksjon.

Om jeg har rørt skiene mine i vinter? Nei.

Da jeg gikk inn på G-sport i går sto ikke Kari Traa-klærne under «Løping» eller «Klatring», men under «Lifestyle». Jeg følte meg truffet. ... Og så plukket jeg med meg fire Kari Traa-plagg og gikk til prøverommet. Mer sommerull!

Jeg er riktignok fortsatt usikker på om sommerull er et godt konsept. Blir det ikke varmt selv om ulla er tynn? Men veeeeldig fint, da. 

Folk sier de ikke påvirkes av reklame og skjønner tilsynelatende ikke hvorfor firmaer likevel bruker millioner på det. Jeg er smertelig klar over hvorfor.       

Bedre blir det ikke av at jeg motarbeides av egen arbeidsplass. Dagbladet bruker programmatic-annonser, som tilpasses hva du har søkt på. Så når jeg skal lese en artikkel i egen avis, kommer det med fire, iblant åtte, bilder av Kari Traa-himmelskhet. Noen av plaggene har jeg allerede, men jeg kjenner likevel at det hugger til i magen. Og åpner annonsene oftere enn jeg burde.

Jeg går inn i dette med vidåpne øyne, ler av hvor mange timer jeg brukte på å surfe rundt i går og at jeg ikke fikk sove fordi jeg var så høy på shoppingadrenalin. Men å stoppe det er verre.
     
Jeg kjøper selvsagt en idé om å være Kari Traa, denne sjarmbomba fra Vestlandet, med halvt forståelig vossadialekt, isblå øyne og blondt hår, en moderne Synnøve Solbakken. Som gjør sine egne greier og ler både i bakken og når selvangivelsen kommer.

Bare navnet: Det trauste helnorske fornavnet og et etternavn som river og høres ut som når snowboardet skrenser i bakken, i fjellet, i sola. Jeg vil være frisk og fresh og sunn og stappfull av energi. Og sexy. Såpass har hun skjønt, at man gjerne vil føle seg best mulig på afterski. Selv når man ikke har vært i bakken først.

Sannsynligvis er jeg ikke alene. «Athlesiure», altså bruken av sportsklær i andre sammenhenger enn trening, er en voksende trend. Sportsbutikkene rapporterer voldsom økning i salget av superundertøy. Joggende mennesker i Traas neonfarger kan observeres overalt.

Netthandel er dessuten den perfekte prokrastineringsaktivitet. I stedet for å gjøre noe fornuftig, kan man sitte og drømme seg bort. Se for seg seg selv i nær framtid i denne nye overdelen, joggende i en skog eller langs en vei. Jeg trenger jo ikke å kjøpe noe, jeg kan bare fordype meg i dette vellet av muligheter, plagg i ulike former og farger som glir over skjermen.

Til mitt forsvar (tror jeg) har det faktisk en effekt på treningsinnsatsen. Jeg har trent vesentlig oftere etter jeg kjøpte nye klær. Mens surfing på nettbutikker skaper fantasien om å føle seg sterk og energisk, gjør trening at jeg faktisk føler meg sterk og glad. Det er problematiske sider ved å måtte kjøpe seg motivasjon. Alle har ikke råd til det, og eimen av materialisme gjør meg ikke akkurat stolt. Men min framtidige helsetilstand klager ikke. Noe godt kommer altså ut av galskapen. Men galskap, er det.

Mens jeg skriver dette får jeg mail fra Kari Traa om nyheter, bekreftelse på at tightsen er sendt og kvittering på at sports-BH-en er betalt. Jeg har akkurat fått lønn og kjenner at det pumper i årene.