Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er blitt lurt. Og det grundig. I en alvorlig sak

Unni Askelands filmpremiere ble istedet en pressekonferanse om løgn og bedrageri.

RUNDLURT: Kunstneren Unni Askeland trodde hun hadde intervjuet mannen bak hadelandsdrapene til sin film «Fearstory». Det viste seg å være en bedrager, og nå er filmen trukket. Foto: PÅL NORDSETH / DAGBLADET
RUNDLURT: Kunstneren Unni Askeland trodde hun hadde intervjuet mannen bak hadelandsdrapene til sin film «Fearstory». Det viste seg å være en bedrager, og nå er filmen trukket. Foto: PÅL NORDSETH / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld skulle Unni Askeland vise sin nye film «Fearstory» for kunstelskere i galleriet Fine Arts på Tjuvholmen i Oslo.

Men på lerretet hang bare en enkelt beskjed: Visningen er avlyst. Istedet måtte kunstneren stå skolerett for journalister som ville vite hvordan kun kunne intervjue feil person som gjerningsmann bak de såkalte hadelandsdrapene på åttitallet.

- Jeg står i det, har stoisk ro og prøver å forklare meg så godt som mulig. Da det først gikk opp for meg at jeg var blitt lurt, var jeg nærmest i sjokk og kunne ikke tro at det var sant. Men i dag hadde det vært feigt av meg å gjemme meg bort og ikke kommentere saken, sier hun.

Grundig lurt Det var seint i går kveld at Dagbladet gjorde kunstneren oppmerksom på at mannen hun hadde intervjuet i filmen var en svindler som utga seg for å være drapsmannen John Charles Hoff.

- Jeg er ikke bare blitt lurt - jeg er lurt grundig, og det i en svært alvorlig sak. Det er svært beklagelig, og det er jeg lei meg for, sier Askeland.

- Hvordan kunne dette skje?

- Det var simpelthen aldri i mine tanker at mannen jeg hadde truffet og samarbeidet med om filmen, ikke snakket sant. Hele måten hans å være på, og hvordan han overbevisende fortalte om seg selv og sitt liv, gjorde at det aldri falt meg inn at han kunne snakke usant, sier hun.

- Det selv om detaljer i mannen forklaring ikke stemte med faktiske forhold - som handlingsforløpet og våpenet som ble brukt under hadelandsdrapene?

- Ut fra mitt møte med ham oppfattet jeg det slik at dette var hans syn på det som hadde skjedd. Dette er heller ikke ting jeg går i dybden på som kunstner. Min ambisjon var å lage et portrett som skulle handle om skyld, soning, straff og tilgivelse. Jeg var opptatt av å møte ham som et menneske som hadde vært langt nede, og bygd seg opp igjen et liv, sier hun.

Vil fortsette med kunstfilm Etter at bedrageriet ble avslørt har Askeland ikke vært i kontakt med mannen som lurte henne opp i stry. Hun har heller ingen planer om å gjenoppta kontakten med ham, og vil legge vekk filmen hun har laget og ikke vise den for noen.

Askeland har heller ikke forsøkt å komme i kontakt med virkelighetens John Charles Hoff, som har sonet ferdig sin fengselsstraff og i dag lever under et annet navn.

- Hva med de pårørende etter hadelandsdrapene, har du vært i kontakt med dem?

- Nei. Det falt seg aldri naturlig, i en kunstfilm, å plage dem med spørsmål eller rippe opp i det som skjedde. Men jeg legger ikke skjul på at saken er svært beklagelig også overfor dem.

- Hvordan går du videre som kunstner etter dette?

- Kunsten er jobben min, det er dette jeg driver med, og det vil jeg fortsette med. Jeg jobber videre med prosjektet som «Fearstory» skulle være en del av, og håper de andre filmene i den samme serien vil bli vist, sier hun.

- Tenker du i ettertid at du burde avslørt bedrageriet?

- Det vil alle i en slik situasjon tenke i ettertid, men jeg gjorde det altså ikke. Jeg er blitt rundlurt, sier Askeland.

- Kunstnere påkaller seg løgnere Kunstnerens venn, artisten Hans Erik Dyvik Husby, var møtt opp i galleriet som moralsk støtte.

- Det er ikke så veldig overraskende at en kunstner pådrar seg slike arbeidsulykker. Unni har et prosjekt som handler om å gå åpent inn i det uvanlige, og da er det seriøs risiko for å påkalle seg mennesker som ikke vil en vel, og som skaper løgner, sier Dyvik Husby.

- Jeg tror du finner denne mennesketypen i nærheten av kunstnere og artister hele tida. Men kanskje er det nettopp kunstnerne som må ta tak i problematikken som oppstår når folk kan velge fritt på nettet hvilke virkeligheter de vil forholde seg til, og dikte opp sannheter om seg selv, sier han.

TILTREKKER SEG LØGNERE: - Jeg tror du finner denne mennesketypen i nærheten av kunstnere og artister hele tida, sier Askelands venn, artisten Hans Erik Dyvik Husby. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
TILTREKKER SEG LØGNERE: - Jeg tror du finner denne mennesketypen i nærheten av kunstnere og artister hele tida, sier Askelands venn, artisten Hans Erik Dyvik Husby. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hele Norges coronakart