ENGASJERT: Det finnes mange partinøytrale paroler å gå bak, skriver Unge Venstre-nestlederen. Foto: Unge Venstre
ENGASJERT: Det finnes mange partinøytrale paroler å gå bak, skriver Unge Venstre-nestlederen. Foto: Unge VenstreVis mer

Jeg er borgerlig feminist i 8. marstog

Det burde du også være, Mathilde Tybring-Gjedde.

Debattinnlegg

Vi blir stadig flere feminister på høyresiden. Det er bra. Selv om mange har vegret seg for klistre feministmerkelappen i panna, har det ikke skortet på vilje til å ta likestillingskampene. Tvert imot. Ingen eier feminismen. Som Unge Venstre-feminist må jeg nok svelge noen kameler i toget på søndag, men jeg skal jammen gå i tog likevel. Det er malplassert at hovedparolen er «Stopp regjeringens angrep mot kvinner». Det er ikke der hunden ligger begravet. Men det er like malplassert at Mathilde Tybring-Gjedde i sitt innlegg 4. mars sier hun vil droppe toget på kvinnedagen. Unge Høyre må være til stede på kvinnedagen om vi skal ha et borgerlig likestillingsprosjekt å snakke om.

Høyresiden burde ikke la venstresiden få enerett på en så viktig sak som kvinnekamp. At 8. marskomiteen velger en hovedparole som handler mer om partipolitisk spill enn de reelle feministiske utfordringene, tyder på et ønske om å gjøre kvinnedagen til en dag utelukkende for venstresidens likestillingspolitikk. Men etter at kvinnebevegelsen i fjor vant kampen mot reservasjonsrett, ser jeg ikke koblingen mellom regjering og angrep på kvinners rettigheter.

Folk ble forbanna med god grunn i saken om reservasjonsrett i fjor vår. Tusenvis av mennesker sto pakket sammen som bitte små sild i en tønne på Youngstorget på kvinnedagen. Ikke fordi så mange helt plutselig ble gira på venstresidens likestillingspolitikk, men fordi 8. marskomiteen med hjelp av et bredt engasjement i befolkningen klarte å mobilisere på en sak folk faktisk brydde seg om. I år gjør man som før; feiringen av kvinnedagen skal foregå innenfor trange rammer på venstresidens premisser. Vår oppgave som feminister på høyresiden er slett ikke å gjøre kvinnedagen til en høyresidegreie. Det er å gjøre kvinnedagen til en kampdag for alle kvinner; uavhengig av hva man stemte ved forrige valg.

Mitt engasjement for at mennesker skal leve fritt og uavhengig av kjønnet sitt veier tyngst på søndag, ikke min partipolitiske tilhørighet. Kvinnesaken og kvinnedagen er såpass viktig at jeg ikke tror den har råd til at unge, politisk aktive kvinner og menn på borgerlig side stiller seg på sidelinjen. Så lenge vi er enige om at det er behov for en kampdag, så bør vi klare å gå i samme tog. Selv skal jeg gå under parolen «Råderett over egen kropp - Stopp tvungen kastrering av transpersoner». Dette er en parole uten venstresidebrodd. Likedan er det med parolen «Stopp vold mot kvinner». I fremtiden håper jeg 8. marskomiteen kan velge paraplyparoler flere kan enes om. I år velger jeg rett og slett å ignorere den. Vi sees i toget!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.