Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er den siden av «Æ» som ikke Rema 1000 vil være

Artisten Æ er ikke imponert over matgigantens pr-stunt.

IKKE BILLIG OG TILGJENGELIG: - Jeg er alt det Rema 1000 ikke ønsker å være - verken billig eller tilgjengelig, sier artisten Æ (Erling Riibe Ramskjell) som opplever større oppmerksomhet etter matvaregigantens ny pr-stunt <b>«Æ»</b>.&nbsp;<b>Foto: Martin Losvik / Clearpass Records</b>
IKKE BILLIG OG TILGJENGELIG: - Jeg er alt det Rema 1000 ikke ønsker å være - verken billig eller tilgjengelig, sier artisten Æ (Erling Riibe Ramskjell) som opplever større oppmerksomhet etter matvaregigantens ny pr-stunt «Æ»Foto: Martin Losvik / Clearpass Records Vis mer

Erling Riibe Ramskjell (43) er en slitesterk nordnorsk artist som i hele sitt liv har brukt Æ som sitt navn - også i artistsammenheng.

Nå har Rema 1000 lansert en «Æ»-kampanje.

Det har skapt mange reaksjoner - ikke minst fordi kjeden velger bort flere produkter, som feks Mackøl i deler av landet.

Det motsatte av Rema

- «Æ»-kampanjen til Rema tar ikke akkurat nattesøvnen fra meg, sier Æ, som innrømmer at han har fått høre mange morsomheter – men parerer med å slå fast at «jeg har mye bedre merch (produkter) enn det matvarekjeden tilbyr».

BANDKOMPISER: Svenske Stefan Sundström (t.v) og Erling «Æ» Ramskjell. Foto: Anders Grønneberg
BANDKOMPISER: Svenske Stefan Sundström (t.v) og Erling «Æ» Ramskjell. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Han beskriver seg som det motsatte av alt som Rema 1000 ønsker å framstå som.

- Jeg er en motvekt til Rema - jeg vil ikke være billig og tilgjengelig. Jeg vil heller ha alt i liten skala og ønsker ikke å innynde meg hos folk. Jeg er ikke opptatt av et standardisert og begrenset utvalg - og at alt på død og liv skal være så billig, slår Æ tilbake.

Kontaktet advokat

Erling Æ Ramskjell tror ikke at Rema 1000s bestevennkampanje «Æ» gagner hans karriere. Han ble snarere betenkt og tok kontakt med jurister i komponist- og musikerorganisasjonen Nopa.

- Jeg var redd for å får bråk med Rema, men juristene beroliget meg.

- Det er sikkert hyggelig for Rema at de ser verdien av en særnorsk bokstav. «Æ»-stuntet «Æ kjem snart» kan jo tolkes på flere måter. Kanskje jeg skulle gjøre en Veronica Maggio-versjon av «å komme», sier Æ.

Stefan Sundström

Ramskjell er kjent fra en rekke nordnorske band, mest kjent er Dubel Darr og Schtimm - sistnevnte turnerte også i Tyskland. Siden 2008 har han konsentrert seg om solokarrieren og bandet Likholmen, der svenske Stefan Sundtröm er med.

- Jeg traff Stefan for rundt ti år siden og fikk han til Nord-Norge.

- Han flyttet og bodde på Træna sammen med samboeren og meg for fem-seks år siden. Vi opptrådte en del sammen. Stefan spilte inn plata «Under radarn» på Træna, sier Æ.

Sundström har et nært forhold til Norge, men fikk nei da han ville synge Erik Bye.

Kortsiktig gevinst

Men han innrømmer at Rema-kampanjen til en viss grad har gitt ham en gevinst, selv om den er kortsiktig og neppe stryker hans egen merkevare. For flere har nå oppdaget hans eminente album «Endetidsbilda» som kom i høst.

- Jeg fikk en 5-er av Dagsavisen forrige uke.

- Hyggelig, og det beviser vel at musikken har holdbarhet mer enn to uker. Låta «Kanskje» er blitt mye spilt i radioen, og nå slipper jeg en ny singel og video, «Gammelt regn», sier Æ.

Nordnorsk minimalisme

Han beskriver seg som visesanger, men går ikke av veien for å bruke elektriske instrumenter og et elektrisk uttrykk. «Endetidsbilda» er blitt en variert vise/rock-plate.

- I min nordnorske mentalitet er jeg visesanger, en minimalist.

- Jeg kler opp sangene med det de krever, sier Æ, som dro til Stockholm og fikk deler av bandet til Stefan Sundström samt et par av musikerne i Likholmen med på albumet. Sundström er også med og synger.

Ingen dommedagsprofet

Bandnavn som Likholmen, Erling and The Armageddonettes og albumtitler som «Endetidsbilda», «Voksensløvsinn», «Udyrbarmark», «Avvikerike» og «Gjendødsligheta» virker jo ikke akkurat oppløftende, men Æ er ingen dommedagsprofet.

PÅ JOBB: Erling Riibe Ramskjell, kjent som Æ, i Drammens Teater for vel tre år siden.
PÅ JOBB: Erling Riibe Ramskjell, kjent som Æ, i Drammens Teater for vel tre år siden. Vis mer

- Folk har snakket om dommedag til alle tider.

- Jeg tror ikke verden går under, i år i hvert fall. Tematikken på plata er at ting og tider skrifter, liv går over i andre faser - og ikke minst at jeg blir eldre, 44 år neste måned, sier Æ.

Er blitt «sivilisert»

Han har flyttet fra Træna til «siviliserte og nærmest urbane» Hamarøy og er bare tre timer unna en flyplass - ikke fem timer med båt fra fastlandet.

- Lørdag 21. januar spiller jeg i Oslo, sier Æ og legger til:

- Ellers blir det en del konserter i Nord-Norge, både alene med kassegitaren og sammen med bandet Likholmen, sier Erling «Æ» Ramskjell på telefon fra Hamarøy.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media