«Jeg er en dårlig taper»

Claus Wiese (40) elsker å konkurrere. Når han i kveld dukker opp på NRK med spørreprogrammet «Bumerang», er det en gammel drøm som går i oppfyllelse. Fordelen med å være programleder er at han slipper å tape.

- Husker du den gangen vi kjørte forbi lensmannen på Oppdal, spør fotografen.

Claus Wiese nøler. Det var den tida han jobbet i Dagbladet.

Alltid nummer èn

- Jo, nå husker jeg det. Kjør litt fortere, sa jeg.

Resultatet ble 2000 kroner i bot. Fotograf og journalist delte broderlig, selv om det hele må sies å være et resultat av Claus Wieses evige hang til å konkurrere.

- Konkurranseinstinktet har alltid vært der. Det er helt atypisk, for ingen andre i familien er sånn. Jeg konkurrerte med lyktestolper. Hvis jeg så en lyktestolpe 200 meter foran meg, så måtte jeg komme dit før det kom en bil. Uansett hvilken vei bilen kom fra. På skitur var alle foran i løypa konkurrenter. Inni hodet gikk jeg og kommenterte. Jeg bestemte selv hvor mål var, og hvem som var nummer én i løypa. Selvsagt slo jeg ham alltid. Jeg er en dårlig taper.

I mars fylte Claus Wiese 40 år. Fra å være en av de eldste på oldboyslaget i fotball, er han nå en av de yngste blant veteranene.

- Dette blir mitt comeback. Kanskje jeg plutselig blir best på laget?

Claus Wiese Født 12.03.1960. Døpt Thomas, byttet til Claus som fireåring
 Gift, tre barn på 2, 9 og 11 år
 Svensk statsborger. Jobbet som Stockholmskorrespondent for Dagbladet
 Begynte i NRK Dagsrevyen. Debuterte som programleder med talkshowet «Wiese» i 1996
 Har vært programleder for Spellemannprisen og Nobelkonserten
 Selvstendig næringsdrivende med eget firma
 Er tilbake med spørreprogrammet «Bumerang» på NRK|1 i kveld
Claus Wiese Født 12.03.1960. Døpt Thomas, byttet til Claus som fireåring Gift, tre barn på 2, 9 og 11 år Svensk statsborger. Jobbet som Stockholmskorrespondent for Dagbladet Begynte i NRK Dagsrevyen. Debuterte som programleder med talkshowet «Wiese» i 1996 Har vært programleder for Spellemannprisen og Nobelkonserten Selvstendig næringsdrivende med eget firma Er tilbake med spørreprogrammet «Bumerang» på NRK|1 i kveld Vis mer

Sist Claus Wiese var å se på skjermen, var som programleder for fjorårets Nobelkonsert. Nylig sa han nei til å være deltaker i Ivar Dyrhaugs «Beat for Beat». Av redsel for å drite seg ut. I kveld er han tilbake med «Bumerang», et spørreprogram der deltakerne ved hjelp av lyd og bilder skal gjette seg fram til riktig årstall. Det siste året har Claus sittet med krøllene ned i NRK-arkivene, og ledd og lært mer enn på lenge.

- Jeg er like gammel som fjernsynet. Det er så utrolig mye som har forandret seg fra 60-tallet og fram til i dag, og ved et nytt årtusen ønsket jeg å oppsummere noe av det. Kall det gjerne 40-årskrise.

Datteren ga ham det puffet han trengte.

-En venninne av henne var på besøk hos en annen venninne og skulle ringe hjem, men skjønte ikke hvordan hun skulle gjøre det. Fordi det var en telefon med dreieskive. Det sier litt. Da jeg begynte i Dagsrevyen hadde vi tre mobiltelefoner på deling. Og det er ikke så lenge siden.

Gatesanger

«Bumerang» fortoner seg omtrent som når Claus Wiese er på fest. Medbrakte spørsmål fra ymse kategorier, fire deltakere, to lag og Claus som sjef.

- Jeg er vill etter spørrekonkurranser, og lar meg rive helt med. Under opptak sto jeg plutselig i studio og sang a cappella for å hjelpe det ene laget. Jeg er ikke veldig lykkelig for det i etterkant, innrømmer Claus Wiese.

Selv om han har stått på Karl Johan med kassegitar og tjent til livets opphold. - Jeg tjente masse penger også. Sang Dylan, Neil Young Dire Straits...

Så begynner Claus Wiese å synge. På Grands uteservering. Simon and Garfunkels «The Boxer».

- Jeg sto rett der borte, forklarer han, og peker over veien.

- Hadde du gjort det i dag?

- Nei.

Premiehoppet

Som ung og offensiv på søttitallet skulle Claus Wiese bli musiker. Etter et år på folkehøgskole i Danmark var han kurert.

- Jeg tok ikke i en gitar på ti år. Nå har jeg tatt den fram igjen, og er veldig god etter klokka to på natta, sier han, og viser fram fingertuppene som taler sitt tydelige språk. Fyren spiller gitar. Når han ikke spiller Trivial Pursuit. Eller Playstation.

- Nagano OL! Der er jeg ganske god. Jeg har hoppet 138 meter, sier han stolt.
Problemet er bare at sønnen har over 140.

- Jeg har sittet noen timer for å ta rekorden. Snart går han vel forbi meg i skisporet også.

gro.rognmo@dagbladet.no

VISE SPØRSMÅL: Claus Wiese drar i dag i gang spørrekonkurransen "Bumerang" på NRK 1.