- Jeg er en festløve. Hvor er sykepleierne?

Johnny Logan (60) har lært av Jahn Teigen.

NORGESVENN: Johnny Logan forelsket seg i Norge tidlig på 90-tallet. Derfor takker han ja til både norske filmer og «Allsang på grensen». Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
NORGESVENN: Johnny Logan forelsket seg i Norge tidlig på 90-tallet. Derfor takker han ja til både norske filmer og «Allsang på grensen». Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HALDEN (Dagbladet): Den irske artisten, eller Mr. Eurovision som han også kalles, er en ekte norgesvenn.

I kveld opptrådte han på «Allsang på grensen» på Fredriksten festning i Halden for tredje gang.

Fredag reiser han videre til Seljordfestivalen i Telemark, og lørdag flyr han til «Millionfisken» i Salangen i Troms.

- Jeg besøkte Norge for første i 1980 da jeg sang på Momarkedet. Da ble jeg flydd med sjøfly opp til fjordene, vi så ville reinsdyr, og det var helt fantastisk. Da jeg kom tilbake hit i 1993 for å spille i musikalen «Which Witch» hadde jeg akkurat begravd faren min, og folk i Norge var utrolig snille med meg. Da ble jeg forelsket i Norge.

- Jeg er selv vokst opp i en liten fiskerlandsby i Irland, med sterk tilknytning til havet og til båter, akkurat som her i Norge. Kanskje er det den tiltrekningen jeg har. Selv går jeg alltid til havet hvis jeg er lei meg eller trenger å tenke. Eller kanskje har jeg bodd her i et annet liv, sier Johnny Logan til Dagbladet.

Fire dager ferie Til Halden kom han rett fra feriehuset sitt i Malaga i Spania, men ferie er det blitt dårlig med.

I sitt sekstiende år er Johnny Logan i vinden som aldri før, og bare i sommer har han konserter både i Danmark, Tyskland og Nederland. Et stort tv-show er også på trappene.
 
 - Jeg hadde egentlig tenkt å være i Spania i en måned, men foreløpig er det blitt fire dager på det lengste. Faren min, som også var sanger, hadde en alvorlig form for revmatisme, og han pleide å si at til slutt ville stemmen være alt han hadde igjen. Kanskje har jeg arvet litt av hans frykt, for jeg er redd for å si nei til ting.

- Men nylig giftet min eldste sønn seg, og jeg kjenner jo at kroppen blir eldre, så kanskje jeg burde ta det litt roligere snart?

«Jeg er en festløve» I åra etter seirene i Melodi Grand Prix på åttitallet kjørte Johnny Logan seg selv hardt. I mange år drakk han altfor mye, og i dag ler han når vi spør om han kan snakke norsk:

- Jeg er en festløve. Hvor er sykepleierne? Det har jeg lært av Jahn Teigen, haha. Og «torskehau», kommer det på irsk-nordnorsk etterpå.

I dag er Johnny Logan ingen festløve lenger. Han er tørrlagt.

- Etter planen skulle jeg bare slutte å drikke et år, for å se hva det gjorde med meg, men nå er det blitt åtte år. Og jeg merker at det gjorde meg godt, sier han. 

På sine siste to plater har den irske artisten, som kanskje er mest kjent for sine popballader, gått tilbake til røttene, og synger gamle irske folkeviser. Begge platene har toppet de norske hitlistene, og solgt godt i en rekke land.

For mange er nok den blonde iren likevel uløselig knyttet til sin aller største hit, «Hold Me Now», som han vant Melodi Grand Prix med for andre gang i 1987 - og som han også synger for publikum på Fredriksten festning i kveld. 

Spiller seg selv Neste år dukker også Johnny Logan opp i en norsk film, nemlig debutfilmen til regissør Charlotte Blom, «Staying alive», der han spiller mot de norske skuespillerne Agnes Kittelsen, Linn Skåber og Anders Baasmo Christiansen.

- Jeg var litt skeptisk i starten, jeg er sanger, ikke skuespiller, men siden jeg er så glad i Norge sa jeg ja. Jeg spiller meg selv, og etter å ha stått på scenen ender jeg opp med å danse med en nyseparert Agnes Kittelsen og synge «Hold Me Know» inn i øret hennes, sier han hemmelighetsfullt.

- Men det er så langt det går. Det var utrolig morsomt, og de to jentene var veldig hyggelige. Jeg lo masse sammen med Linn Skåber, hun er veldig morsom. Jeg har ikke peiling på hvordan filmen blir når den er ferdig, så jeg er veldig spent på å se den, sier Johnny Logan.        

Johnny Logan

• Født Sean Patrick Michael Sherrard 13. mai 1954.

• Født i Australia, flyttet til Irland da han var tre.

• Sanger og låtskriver, har gitt ut 19 album og 40 singler.

• Den eneste som har vunnet Melodi Grand Prix tre ganger: «What's Another Year» i 1980, «Hold Me Now» (1987) og «Why Me» (1992) som han skrev til Linda Martin.

• Kalles Mr. Eurovision.

• Spilt i flere musikaler, blant annet turnert med den norske Dollie-musikalen «Which Witch».

• Hadde stor suksess med platene «The Irish Connection» 1 og 2, som er irsk folkemusikk.

• Spiller seg selv i den kommende norske spillefilmen «Staying Alive» mot blant andre Linn Skåber.

• Opptrer på «Allsang på grensen» i Halden torsdag kveld. (Sendes på TV2). Spiller på Seljordfestivalen seinere denne uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer