Sju år etter Utøya:

Jeg er en «landssviker-mamma og hore»

- Vi lever i et samfunn som legitimerer aggresjon og hat på et nivå vi ikke har sett før.

PROBLEMET: - Problemet er så uendelig mye større: Vi lever i et samfunn som legitimerer aggresjon og hat på et nivå vi ikke har sett før, skriver Christin Kristoffersen. Foto: Sonja Balci
PROBLEMET: - Problemet er så uendelig mye større: Vi lever i et samfunn som legitimerer aggresjon og hat på et nivå vi ikke har sett før, skriver Christin Kristoffersen. Foto: Sonja Balci Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er en «landssviker-mamma og hore». Og jeg vet at mange mener at ABB bommet (!!) på mine barn.

Men vet dere hva?! Når Aftenposten setter fokus på disse sterke historiene - så må det da for pokker forventes at man har et snev av analyse å tilby! Skal vi virkelig blant annet takke en statsminister for «å prioritere netthat», når hun samtidig gir arena til en justisminister som sprer nettopp hat?

Problemet er ikke at vi ikke anmelder nok. Problemet er så uendelig mye større: Vi lever i et samfunn som legitimerer aggresjon og hat på et nivå vi ikke har sett før.

Og vi lever i et samfunn hvor frykt forstørres av et nytt fellesskap muliggjort gjennom sosiale medier. Vi lever i et samfunn som ikke har drøftet hva det betyr at vi næret en terrorist blant våre egne. Vi lever i et samfunn som ikke klarer å vise den kulturelle respekten for egen historie som et minnesmerke skal gi.

Og dette i en verden hvor motkrefter utvikler seg i et rasende tempo.

Hvordan vi skal lære, utvikle oss og sikre medkreftene når vi ikke tar inn over oss alvoret i motkreftene?

Disse sterke, vanvittige og likefullt redselsfullt sanne historier vi ser, er fra vårt eget samfunn. Våre egne folk. Og det skjer blant annet fordi vi har latt en realitet av ufattelige dimensjoner forbigås i kulturell og samfunnsmessig stillhet: Utøya og regjeringskvartalet var terror utført av en av våre egne.

Det er virkelig på tide å sette de riktige ordene på de riktige sakene. Vi kan ikke lenger skyve foran oss de som opplever effekten av vårt manglende ansvar. Vi må TA ansvaret!

Jeg, landssviker-mamma og hore som jeg er, er full av respekt for den styrken og klokskap våre medmennesker med terror-erfaring har.

Men i stedet for at de skal bære oss med våre feil og mangler, er det for pokker snart på tide at vi gjør oss verdig dem!

Innlegget er opprinnelig publisert på forfatterens Facebook-side, og gjengitt med tillatelse.

SAMHOLD: I dag er det sju år siden Norge ble rammet av terror. Sju år kan virke lenge for noen, men ikke for dem som var der da det skjedde. Psykolog Peder Kjøs snakker om å stoppe opp og lytte til de som trenger det, før vi kan gå videre sammen. Video: Anna Näumann / Marie Røssland Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer