Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er en medieklovn

Erling Fossen sitter på Gressholmen om sommeren. Der nyter han hovedstaden sett fra sjøen, og drikker utepils.

- Egentlig, sier Fossen, etter at han høylytt har kritisert politikerne, kjernefamilien, nasjonalstaten og fylkeskommunen - er det et sykt misforhold mellom antall medieoppslag jeg får og hva jeg faktisk har utrettet. Jeg har begrenset gjennomslag hos folk flest, men er jævlig dyktig til å bli sitert i mediene. En medieklovn.

Politisk dyr

En helsvart forfatter, journalist og rikssynser sitter på ei øy og gliser. Vi har ikke lurt urbane Fossen ut i det grønne for å provosere. Gressholmen er hans eget sommersted.

- Her får jeg sett byen min utenfra, og det gir perspektiv. Vanligvis beveger jeg meg bare innenfor en radius på 200 meter i Oslo sentrum.

- Er ute på gatenivå hele døgnet, prøver «å ta livet av noen» i en diskusjon, og stuper inn i en krangel når jeg ser en. Derfor fanger jeg opp nye ting fort og er et slags politisk geni, smiler han ubeskjedent.

Erling Fossen er per definisjon uenig, et politisk dyr uten parti. Han planlegger å bli byrådsleder i Oslo («når jeg får med meg solide politikere som folk stoler på»), og drømmer om å lede Europakommisjonen. Men skal også ta tid til en tenkepause.

100 dagers pause

- Jeg er litt lei av meg selv nå. Lei av å mene det samme hele tida. Derfor tar jeg 100 dager fri etter jul. Jeg drar ut med åpen retur. Til magnetiske byer som Los Angeles eller Shanghai. Dynamiske storbyer som lokker til seg alle typer mennesker, både de smarteste og taperne. Jeg vil oppsøke ekstreme subkulturer, for mennesker jeg ikke forstår er de mest interessante, forteller Fossen energisk. Det er på tide å reise nå, for han har knapt vært utenfor Norge.

- «Slapp av, prøv å roe deg litt,» sier kamerater fra vestkanten. De prøvde interrail, hasj, Neil Young og Nietzsche før de var 18. Mens jeg er ekstrem nå fordi jeg har vært så streit før. Alle mennesker skylder seg selv å krysse grenser.

Jazze opp historien

Erling Fossen er altoppslukende forelsket og gifter seg med kjæresten Marit Slotnæs (26) på seinsommeren.

- Det skjer i Las Vegas eller Berlin. Las Vegas er mest romantisk, men ambassaderåden ved den norske ambassaden i Berlin kjenner politisjefen der nede. Han har lovet å stoppe trafikken ved Brandenburger Tor i to minutter hvis vi gifter oss der, smiler Erling Fossen.

Han får ikke skrevet særlig mye om dagen. Til høsten reiser han landet rundt som «gonzojournalist», og resultatet blir bok på polfarer Kagges forlag. Arbeidstittelen er «Fossens folkelivsskildringer».

- Jeg skal oppsøke lokale myter og legender - ikke for å avlive dem, men for å bevise . Omskrive den banale norske historien og gjøre den mer funky og burlesk, forklarer han.

Han skal finne ut hva «Norge» er. Observere uten ironisk distanse og prøve å bli glad i det han møter.

Erling Fossen mener det er fullt mulig at han elsker livet i utkanten, karsk og gøysaft.

- Egentlig, sier han etter å ha kritisert bunader, fellesskapet under fotball-EM og alt som er samlende «norsk», - er jeg bare en enkel sjel fra bygda.

PÅ GRESS: Erling Fossen reiser ut på fjorden, men ikke lenger enn at han kan nyte sitt elskede Oslo i horisonten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media