SUPERSTJERNE: Morten Harket har solgt mer enn 36 millioner album. I april slipper han soloalbumet «Out of My Hands» 

Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
SUPERSTJERNE: Morten Harket har solgt mer enn 36 millioner album. I april slipper han soloalbumet «Out of My Hands» Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

- Jeg er en sær faen

Men Morten Harkets nye plate er «skamløst kommersiell».

(Dagbladet): Fire år er gått siden Morten Harket slapp sin forrige soloplate «Letters for Egypt». I april kommer oppfølgeralbumet «Out of my hands», og i går ble den første singelen «Lightning» sluppet.

Låta er skrevet av Harket, i samarbeid med Joakim Berg og Martin Skøld fra det svenske bandet Kent.

Covrer svensk hit -Samarbeidet med Jokke og Martin var veldig interessant på flere nivåer, og jeg liker Kent veldig godt, sier Harket til Dagbladet.

-De er rett på sak, no bullshit, og er en hyggelig og erfaren gjeng. To av låtene på plata skrev vi sammen, og det er også med en engelsk versjon av «Kärleken Väntar» som jeg har skrevet engelsk tekst til. «Burn, money, burn» heter den.

Harket forteller at han også har samarbeidet med Niel Tennant og Chris Lowe, duoen som utgjør den britiske gruppa Pet Shop Boys.

-De kom til meg med en god låt, og da var det bare å takke ja, sier han og smiler.

Den tidligere a-ha-frontfiguren har aldri vært tiltrukket av å skrive låter alene, og forteller at han ønsket å hente inn andre låtskrivere til albumprosjektet.

-Jeg er ute etter å finne noe nytt i meg selv gjennom interaksjon med andre. Det kan oppstå utrolig spennende ting i krysningspunktet mellom flere personer. Det er det som skjer i det møtet jeg er ute etter. Dette er også a-ha et eksempel på, sier han.

-Skamløst kommersielt Harket synes selv at han med det kommende albumet beveger seg i en mer kommersiell retning.

-Det er områder på dette albumet som jeg vil si er skamløst kommersielle. Og det er morsomt, sier han.

-Men forskjellen på «Idol» og meg, er at de gir folk det folk vi ha. Jeg prøver å gi folk det de ikke visste de ville ha. For meg er det der popmusikk begynner å bli interessant, sier han.

Politiske tekster Da Harket gav ut albumet «Wild Seed» i 1995 var den humanitære situasjonen på den sørasiatiske øya Øst Timor et sentralt tema, og han forteller at også den nye plata har politisk innhold.

-Kent-coveren «Burn, money, burn» er ubehjelpelig en politisk låt. Den handler først og fremst om verdier, men angriper også direkte det pengesystemet vi danser etter, som jeg rett ut mener er livsfarlig fordi det bare er enkelte av livets verdier som kan omsettes i penger.

Men til tross for et brennende politisk engasjement, spesielt for klimasaken, klarer ikke Harket å identifisere seg med noe politisk parti.

-Mitt generelle syn er at det ikke er én politiker som tar den reelle miljøsituasjonen på alvor. Den er langt mer krevende og farlig enn det som blir presentert oss. Den er altomfattende.

-Men jeg har overhodet ingen tro på å bruke musikken som en plattform til å drive politikk, og det er kun en låt på plata som er direkte politisk. For meg skjer det bare når det renner over.

Skiller filosofi og musikk Uavhengig av hvordan det står til med verden, er dens fysiske eksistens et spørsmål Harket er interessert i.

A-HA-OPPLEVELSE: Sammen med Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy opplevde Morten Harket å klatre til topps på Billboard-lista. Det har ingen andre nordmenn greid i ettertid. 

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
A-HA-OPPLEVELSE: Sammen med Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy opplevde Morten Harket å klatre til topps på Billboard-lista. Det har ingen andre nordmenn greid i ettertid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

-Jeg synes det er kjempeinteressante spørsmål, og er veldig nysgjerrig på det. At vi eksisterer er jeg sikker på, men jeg tror ikke verden eksisterer slik vi oppfatter den, sier han.

Men selv om Harket er kjent for filosofiske grublerier, er ikke dette noe han tar med seg inn i musikken. Der lever han i «en impulsiv respons på de tingene jeg tenner på i musikk».

-Analytiske prosesser holder jeg utenfor musikken. Der er jeg bare interessert i impuls, intuisjon, samklang, dissonans, temperatur og om jeg tror på det jeg hører, sier han.

-Fungerer for meg Norges største popstjerne har tidligere snakket åpent ut om sitt forhold til alternativ medisin.

-Hvordan opplever du healing?

-Jeg har ikke noe lyst til å snakke om det. Det er ikke derfor du har fått komme hit, men du stiller meg et direkte spørsmål og blir jeg nødt til å svare at ja, healing funker for meg.

-Men jeg er en sær faen og funker det så gir jeg blaffen i om det er ukurant eller virker merkelig for noen. Det handler bare om holdninger. Jeg opplever at healing fungerer og da må jeg forholde meg til det.

-Ingen a-ha-ekspert Den 4. desember 2010 satt a-ha et endelig punktum for karrieren med en siste konsert i Oslo Spektrum, og Harket forteller at det ikke foreligger noen planer om et comeback.

-Det skjer ingenting der. Vi er jo berømt for ikke å være på bølgelengde, men ut fra det jeg vet er forholdet mellom oss fredelig og harmonisk. Men jeg er jo ingen a-ha-ekspert heller, sier han.