Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Globalisme

Jeg er en stolt globalist!

Om kloden gjør det bra, så gjør hver og en av oss det bra. Det hjelper lite å «vinne» som nasjon, når verden går i stykker.

FARLIG TALE: Fremtiden tilhører ikke globalister. Fremtiden tilhører patrioter, sa Donald Trump fra FNs talestol. Grøss. Men den kom (heldigvis?) i skyggen av en modig 16-årings oppgjør med manglende grep for å redde kloden, skriver kronikkforfatteren. Foto: Don Emmert / AFP / NTB Scanpix
FARLIG TALE: Fremtiden tilhører ikke globalister. Fremtiden tilhører patrioter, sa Donald Trump fra FNs talestol. Grøss. Men den kom (heldigvis?) i skyggen av en modig 16-årings oppgjør med manglende grep for å redde kloden, skriver kronikkforfatteren. Foto: Don Emmert / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Verden blir stadig tettere vevd sammen. Vi må derfor samarbeide mye bedre på tvers av både grenser og gamle tankesett. Uten dette forsvinner stabiliteten, også her hjemme i Norge. Det vil være en alvorlig trussel for oss alle.

Kårstein Eidem Løvaas
Kårstein Eidem Løvaas Vis mer

Globalisme. Nasjonalisme. Ismene dominerer de politiske strømningene i verden i dag. Begrepene slynges etter deg som skjellsord i det ene øyeblikket, og løftes fram som hedersbetegnelser i det neste.

Som så mye annet, er ei heller dette svart-hvitt, men isme-kampen gir grunn til alvorlig bekymring. De fleste mener at det å være patriot er bra, selv om ukritisk patriotisme kan føre til usunn nasjonalisme. Nasjonalisme er balanse på stram line, både historisk og i møte med dagens globale utfordringer.

Føderalisme er derimot ofte på kollisjonskurs med de to ovenstående, men føderalistiske trekk har for eksempel tjent Europa godt i mange tiår.

Så har vi globalismen. Trumps nylige tale til FN er et kraftig angrep på det han mener er et uvesen. «Framtida tilhører ikke globalister. Framtida tilhører patrioter.»

Grøss. Dette var den farligste talen i FN denne gangen. Men den kom (heldigvis?) i skyggen av en modig 16-årings oppgjør med manglende grep for å redde kloden.

Det er overraskende, men det gir også håp. Fordi de virkelig store utfordringene er globale. De treffer også lokalt, men må løses globalt. Alenegang, murer, «mitt land først», og andre frierier til usunne nasjonale følelser står i veien for løsningene vi må finne. Sammen.

Jeg er overbevist om at det er mulig å være patriot og samtidig ønske en tettere global vev. Det er nok også mulig å være nasjonalist og likevel se at en viss føderal tilnærming kan flytte verden i riktig retning.

Storbritannias selvplagende Brexit, Trumps murer og ledelsen Bolsonaro, Erdoğan og Duterte utøver i sine respektive land, er eksempler som bringer verden i feil retning. Dette gir bare mer isolasjon, handelskrig og mindre samarbeid. Og mindre demokrati.

Disse kreftene truer oss alle, på kort sikt i landene hvor rettigheter innskrenkes, på lengre sikt globalt fordi vi ikke klarer å enes om gode nok løsninger. Det vil sende enda flere på flukt og forsterke klimaendringene.

Det finnes dessverre politiske krefter også i Norge som vil trekke oss i denne retningen. Det kan minne litt om en liten kommune som ønsker å kutte ut alt samarbeid med nabokommunene. Være seg selv nok. Til og med motstandere av kommunesammenslåing ser at samarbeid over grenser er avgjørende.

Denne forståelsen ser dessverre ut til å stanse ved Svinesund for mange. Det er negativ nasjonalisme og feilslått patriotisme.

Lille Norge er helt avhengig av internasjonalt samarbeid og forpliktende avtaler, fra trygghet og sikkerhet til handel, forskning og utdanning. Ut av NATO og ut av EØS, er å gamble med vår sikkerhet, og vil torpedere verdiskapingen. Anti-globalisme og samarbeidsvegring vil sende Norge ut i en ødeleggende isolasjon.

Så hva skal vi være? Vi trenger ikke være glødende globalister eller blinde føderalister. Men vi har altså bare denne ene lille blå kulen vår som suser gjennom verdensrommet. Nasjonalisme og patriotisme som eneste ledestjerne fører oss på fullstendig gal kurs. Det har vært forsøkt før. Europas nære historie gir oss verdifull læring. Først da vi innså at verden er mer enn oss selv, startet den så langt mest fredfulle perioden i Europa.

Globalisme skal ikke være et skjellsord. I livene våre og i politikken har vi ofte både plan B og plan C om plan A havarerer. Moder jord tillater oss bare én plan. Vi må lykkes.

Vi kan møte skjebnen med en innbitt holdning om at «jeg, og bare jeg har rett!». Det hjelper lite når resultatet er katastrofe for alle. Eller vi kan samarbeide med internasjonal enighet som mål. Redde verden. Det er altså det det står om. Redde den eneste kloden vi har, og kunne overlevere den i bedre stand enn den er nå.

Alternativet er faktisk ikke til å leve med – i begrepets rette forstand.

Trump sier: «A globalist is a person that wants the globe to do well, not caring about our country so much». Dette forsøket på å sverte globalisme fungerer på hans hjemmebane. Men om vi bruker noen sekunder til å reflektere over hva han faktisk sier, er det temmelig åpenbart at dette er en verbal bumerang.

En globalist vil at kloden skal gjøre det bra. Om kloden gjør det bra, så gjør hver og en av oss det bra. Det hjelper lite å «vinne» som nasjon, når verden går i stykker. Derfor jeg stolt av å være en globalist!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling