«Den som dreper»:

- Jeg er en vanlig, kjedelig type

Blant tv-skikkelsene sine i vår identifiserer Tobias Santelmann seg sterkest med massemorderen. Og sexappellen tok ikke skade av dansk krimtrim.

TRIPPELAKTUELL: Skuespiller Tobias Santelmann er å se i «Den som dreper», «Velkommen til Utmark» og «Exit». Foto: NTB
TRIPPELAKTUELL: Skuespiller Tobias Santelmann er å se i «Den som dreper», «Velkommen til Utmark» og «Exit». Foto: NTB Vis mer
Publisert

Du har sannsynligvis sett ham som finansfysaken Henrik i NRKs «Exit». Denne påsken følger han opp som massemorder i den danske thrilleren «Den som dreper», som sendes på Viaplay.

Når han så etter påske inntar skjermen som fordrukken sauebonde i HBO-serien «Velkommen til Utmark», har Tobias Santelmann scoret ekte TV-hattrick.

- Jeg tror de tre karene i ett og samme rom ville vært en veldig merkelig konstellasjon, humrer han overfor Dagbladet.

- Hvis du også får inn kronprins Olav, føler jeg på en måte at «4-stjerners middag» er komplett, fleiper han med henvisning til fjorårets historiske storsatsing «Atlantic Crossing».

EXIT: I «Kåss til kvelds» forteller Jon Øigarden om da Tobias Santelmann hadde på seg en liksom-penis i «Exit». Video: NRK Vis mer

Ekstrem fellesnevner

At han gestalter en så ekstrem trio denne våren er tilfeldig, ifølge skuespilleren, som fikk et gjennombrudd med Oscar-kandidaten «Kon-Tiki» i 2012.

- Jeg er en veldig vanlig, straight, A4, kjedelig type. Det er ikke sånn at jeg endelig skal få utløp for «galskapen som bobler inni meg», understreker Santelmann smørblidt.

- Jeg tror snarere det handler om at de ligger langt unna meg, fortsetter han mer alvorlig.

- Det er et lerret der som jeg får lov til å begynne på som ikke er halvferdig tegnet, og som ikke bare skal fargelegges. Det er et helt rent lerret, og så får jeg bygge derfra, sammen med serieskaperne. Jeg vil si at det er fellesnevneren. At alle tre er «antagonister», er ikke det som trigger meg.

PÅSKEKRIM: I «Den som dreper – Mørket», spiller Tobias Santelmann kanskje sin mest uhyggelige rolle hittil, som en tilsynelatende velfungerende familiefar som forvandles til en kaldblodig morder av unge menn når mørket senker seg. Foto: Viaplay
PÅSKEKRIM: I «Den som dreper – Mørket», spiller Tobias Santelmann kanskje sin mest uhyggelige rolle hittil, som en tilsynelatende velfungerende familiefar som forvandles til en kaldblodig morder av unge menn når mørket senker seg. Foto: Viaplay Vis mer

Menneskelig morder

Når det er sagt, røper Santelmann at han kjenner seg mest på lag med den virkelige skurken i forsamlingen. «Den som dreper» kretser rundt Peter, som lever som pliktoppfyllende pappa på dagtid og psykopatisk drapsmann om natta.

Den første biten kan Santelmann – som har en datter på fem sammen med PR-rådgiver Jennifer Bråthen – relatere til.

PAPPA: Tobias Santelmann er selv pappa, og har en datter på fem år sammen med PR-rådgiver Jennifer Bråthen. Foto: Christian Roth/Dagbladet
PAPPA: Tobias Santelmann er selv pappa, og har en datter på fem år sammen med PR-rådgiver Jennifer Bråthen. Foto: Christian Roth/Dagbladet Vis mer

- Av og til kan du ikke gå så langt unna din egen kjerne, fordi rollen eller prosjektet krever at du bygger og bruker av deg selv, påpeker han.

- Men i disse tre produksjonene har jeg fått lov til å gå ganske langt, kanskje særlig i de to andre. For «Den som dreper» – når han er menneskelig, opplever jeg at han er ganske «vatra» og normal. Jeg vil si at Henrik-skikkelsen er lenger unna meg – og det samme gjelder den alkoholiserte sauebonden.

Løpebasillen beit

Det skader ikke at «Den som dreper» altså er laget i Danmark.

- Helt siden «Forbrytelsen» gjorde dansk krim noe nytt. Den skapte en skandinavisk bølge som gjorde at både svensker og nordmenn fikk ny status – en status Norge kanskje ikke fortjente, mener Santelmann.

Sikkert er det at avstikkeren har vært gode nyheter for vaskebrettet han briljerer med på kjønnsatletisk vis i «Exit»-nakenscenene.

IMPONERER: Karakteren Henrik kaster seg rundt stanga i en strippebule i sesong to av Exit. Foto: Skjermdump/NRK
IMPONERER: Karakteren Henrik kaster seg rundt stanga i en strippebule i sesong to av Exit. Foto: Skjermdump/NRK Vis mer

- Jeg løp en del til «Den som dreper». Selv om jeg egentlig hater det, måtte jeg begynne fordi skikkelsen skulle gjøre det. Så ble jeg bitt av det, forteller han om den forbigående joggeinteressen.

- Fra januar i fjor til langt etter sommeren løp jeg fire-fem dager i uka. Det var en god ting. Jeg driver stort sett ikke med trening. Jeg vil spille fotball, jeg. Det er det jeg vil – løpe etter en ball.

Naturlig farsrolle

- Hva betyr det for disse tre farsfigurene at du selv er far?

- Selvfølgelig, hvis du skal spille en relasjon, er det fint å ha tilsvarende relasjon selv. Et sterkt forhold i ethvert liv er jo forholdet til ens barn. Men nå er ikke min datter på alder med sønnen i «Den som dreper». Hun er heller ikke på alder med Alma i «Utmark». Så hvordan det er å ha en tenåringsdatter, det aner ikke jeg noe om. Jeg vet ikke helt hvor mye jeg har brukt av det sjøl, men selvfølgelig: Man vet jo hva det er å være forelder …

Han tar seg i det:

- Jeg har spilt forelder uten å ha vært det, òg. Jeg vet ikke om det er noen forskjell.

Ketsjup-effekt

- I hvilken grad er det uttrykk for 40-årskrisa at du er så travel nå?

- Det kan se ut som om jeg har vært fryktelig travel i fjor. Men det som kommer nå, er jobb jeg har gjort de siste to åra. Alt kommer på en gang, uten at det er ting jeg styrer. Jeg føler egentlig ikke at jeg har vært mer travel enn før. Jeg har jo tidligere jobbet litt med serier i utlandet, og da er det ikke så tydelig her hjemme.

Santelmann nikker til det britiske vikingeventyret «The Last Kingdom», hvor han var med fra 2015 til 2018.

- Det er mye større ute enn det er her. Disse ti årene fra 30 til 40 startet vel for min del med «Kon-Tiki». Og så har jeg fått lov til å gjøre veldig mye gøy og jobbe med masse fine folk etter det.

FINANSMANN i «EXIT»: Tobias Santelmann har vært å se i rollen som Henrik denne våren. Foto: Fremantle/NRK
FINANSMANN i «EXIT»: Tobias Santelmann har vært å se i rollen som Henrik denne våren. Foto: Fremantle/NRK Vis mer

Hjemme best

- Hvordan står det til med Hollywood-ambisjonene? Det begynner å bli en stund siden «Hercules» og «Point Break»?

- Det har jeg de siste årene ikke tenkt noe på. Det har dukket opp så mange fine prosjekter i Norge at jeg ikke har behov for å gjøre noe internasjonalt bare fordi det er internasjonalt. Å reise bort og sitte fire måneder på hotell fordi det er en Hollywood-produksjon, er ikke grunnen til at jeg eventuelt gjør det.

Santelmann humrer igjen.

- De vet jo hvem de skal caste til hovedrollene sine, sier han til Dagbladet.

- Og når de kommer lenger ut i rekka, og muligens skal se på en tilfeldig skandinav på 1.89 som kan ha skjegg i trynet, da er det gjerne sånn at den fyren allerede er opptatt hjemme i Norge.

I hans tilfelle skulle TV-våren 2021 være brukbart bevis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer