- Jeg er fascinert av det ekle

Linn Ullmann har selv opplevd at et menneske som sto henne nær, ba om aktiv dødshjelp. Nå har hun skrevet bok om den vanskelige slutten på livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Kan man be noen om å hjelpe seg å dø? spør Linn Ullmann. Dette spørsmålet har kvernet i forfatterens hode i flere år, og danner nå utgangspunkt for hennes nye roman «Nåde». Her møter vi den aldrende mannen Johan som blir alvorlig syk. Han ber sin legekone om aktiv dødshjelp om han skulle komme i en situasjon der han blir hjelpeløs. Gjennom de siste månedene av livet følger vi ham gjennom raseri, angst, frykt og livsglede.

- Jeg har opplevd at en som sto meg nær, sa at dersom han ble syk, ville han selv bestemme når han skulle dø. Jeg ble veldig satt ut av den opplevelsen. Dette skjedde for flere år siden, men jeg tror at det ble en katalysator for å skrive denne boka.

Katastrofist

Ullmann mener det er et problem at vi lever i et samfunn der det blir sett på som farlig å miste kontroll og verdighet. Man skal dø estetisk og verdig.

- Det å bli sjuk forbindes med noe som er skammelig. Derfor er det naturlige for enkelte å tenke at nå skal jeg i alle fall kontrollere min egen død. I teorien kan jeg godt forstå dette ønsket. Men når du ber noen om å hjelpe deg å dø, mister du i realiteten kontrollen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer