Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er for etterutdanning av lærere, men kravet om tilbakevirkende kraft er urimelig

Nå skal Håvard Tjora møte Torbjørn Røe Isaksen til duell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag blir det debatt med garantert høy temperatur på Cosmopolite i Oslo når Dagbladet Magasinet inviterer til skoledebatt med blant andre superlærer Håvard Tjora, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og SV-leder Audun Lysbakken.

Blir livestreamet - Vi tar utgangspunkt i Magasinets sak fra august i fjor da Tjora utfordret kunnskapsminister Røe Isaksen med ti punkter, sier debattleder og journalist i Magasinet, Heidi Molstad Andresen.

Debattmøtet blir livestreamet direkte på nettet.

I tillegg til de tre nevnte, deltar rektor Linn Siri Jensen ved Nydalen videregående skole og litteraturviter og lektor Simon Mikael Malkenes. Sistnevnte har gått hardt ut mot statsminister Erna Solberg og regjeringens skolepolitikk.

Mye bra - mye ugjort - Det er mye bra med norsk skole. Det er skjedd mye positivt i de 16 årene jeg har vært lærer, men likevel er ikke alt like bra, sier lærer Håvard Tjora, som er fast spaltist i Dagbladet Magasinet.

Han gleder seg til å møte politikere, ansatte i skolen og publikum i debattmøtet på Cosmopolite.

- Jeg er spent før møtet. Det er sunt med diskusjoner, og gjerne med høy temperatur og engasjement - men det overordnede målet må være tanken på barna, sier Tjora.

Politiske agendaer Håvard Tjora har ikke hatt kontakt med kunnskapsministeren siden de møttes til duell i Magasinet i fjor. Der «utfordret» han ministeren med ti punkter.

Han reagerer også på at skolen styres av politiske agendaer.

- Jeg mener at skolens hverdag i for stor grad styres av politiske agendaer mer enn forskning. SV's «lekeskole» er blir snakket ned, men vi vet at lek er viktig i skolen. Faget RLE ble til KRLE uten at det lå til grunn noen forskning som tilsa at norske elever var spesielt svake i kristendom. Det er ikke der forskere og lærere har sagt at skoen trykker, sier Tjora.

Han legger til at han selv ikke har noen politisk agenda i sin kamp for den norske skolen.

Respekt for lærere I fjor innførte Isaksen som krav at man skal ha 60 studiepoeng for å undervise i matematikk, engelsk og norsk på ungdomstrinnet, og det med tilbakevirkende kraft.

- Jeg er for etterutdanning av lærere, men kravet om tilbakevirkende kraft er urimelig, sier han.

I Magasinet skrev Tjora: «Det er klønete, fordi utspillet er med på å rive ned respekten for lærerne. Et av suksesskriteriene som trekkes fram om den finske skolen, er at befolkningen har stor respekt og tillit til lærerne. Hvordan skal befolkningen ha tillit til en arbeidsgruppe når vår øverste leder ikke har det? Det er kunnskapsløst, fordi Torbjørn Røe Isaksen burde vite bedre enn noen hva slags faglig påfyll lærerne vil få ved å etterfylle studiepoeng.

Enig og uenig Slik svarte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen:

- Jeg har veldig stor respekt for Håvard Tjora, ikke minst for hans pedagogiske evner, men her er vi uenige. Svært mange lærere er enige med oss i denne saken. I dag er det slik at 20 prosent av dem som underviser i matematikk i grunnskolen, ikke har fordypning i matematikk. Det er et problem. Nå er det ikke blitt slik at man skal ta flere studiepoeng i mer avansert matematikk, men mer fordypning i hvordan lærerne skal lære bort et fag som matematikk.

I en epost legger Isaksen til:

- Vi er jo enige om mye, Håvard og jeg, og helt enige om målet, nemlig en best mulig skole for elevene.

SV og Høyre er veldig uenige om skolepolitikken, legger kunnskapsministeren til.

- Men jeg respekterer Lysbakkens engasjement og liker å diskutere med ham. Min hovedkritikk mot SV er at de sjelden prioriterer kunnskap i skolen, men alltid andre ting som skolefritid eller mat.

- Skulle vært læreren min Magasin-redaktør Karine Østtveit ser fram til debattmøtet torsdag:

- Barn og unge er Norges viktigste ressurs. Håvard Tjora er kanskje den i Norge som vet mest om hvordan det er å vokse opp i dag. Hva de drømmer om, hva de sliter med. Jeg skulle ønske jeg hadde hatt ham som lærer da jeg var liten.

- Han er i hverdagen. Der barna er, der foreldrene er.

Østtveit mener det fineste med Tjora er at han skjærer gjennom forståsegpåerne og setter ord på livets selv på en lett-fra-levra-måte. Han er i hverdagen. Der barna er, der foreldrene er.

- Magasinet vil løfte opp Håvard og sette en 200 watts forsterker foran ham. Jeg håper folk kommer for å møte ham og lytte til ham, sier Magasin-redaktør Karine Østtveit.

Hele Norges coronakart