- Jeg er forberedt på en ørefik eller to

Jan-Erik Fjell blir bare slått av Jo Nesbø.

I DET GODE SELSKAP: Jan-Erik Fjells krimdebut har et opplag på 130 000 eksemplarer, og havner dermed på femteplass på lista over de fem siste årenes mestselgende norske krimromaner. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
I DET GODE SELSKAP: Jan-Erik Fjells krimdebut har et opplag på 130 000 eksemplarer, og havner dermed på femteplass på lista over de fem siste årenes mestselgende norske krimromaner. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

Bokhandlerprisen, gode kritikker, ti opplag og 130 000 bøker i omløp. Det er gått to år siden Jan-Erik Fjell (29) brakdebuterte med «Tysteren».

Boka havner på femteplass på Bokhandlerforeningens liste over landets mest solgte krimbøker de siste fem årene. Krimdebutanten blir bare slått av sitt store forbilde, krimkongen Jo Nesbø.

- Jeg er veldig overrasket over at jeg kommer så høy opp på lista. Det er veldig morsomt. Jo Nesbø er og blir den beste, og jeg vil nok aldri komme opp på hans nivå, men det er fint å ha noe å strekke seg etter, sier Jan-Erik Fjell.

29-åringen bor fortsatt i hjembyen Fredrikstad, og påstår at lite har endret seg etter suksessen. Kanskje rent bortsett fra at forventningene er skyhøye til bok nummer to om politioverbetjent Anton Brekke. Forfatteren finpusser i disse dager på boka som kommer til høsten.

Tung skriveprosess
- Jeg føler et enormt press. Det har jeg kjent på helt siden jeg fikk de første gode anmeldelsene. Og det toppet seg litt da jeg fikk Bokhandlerprisen. Nå grugleder jeg meg til høsten.

Å være krimforfatter er ingen ni til fire-jobb. Fjell skriver best når han har «lyst». Og ja, det har vært vanskelig å skrive en oppfølger til «Tysteren».

- Det har vært perioder i skriveprosessen der jeg har følt meg litt bipolar. På formiddagen har jeg gjerne hatt kjempetro på manuset, men om kvelden har jeg følt at det er kjempedårlig. Jeg ble veldig lettet da jeg leste et intervju med Unni Lindell som fortalte at hun opplevde noe av det samme, forteller han.

Etablerte bestselgere
Det er ikke uten grunn at bok nummer to i et forfatterskap gjerne omtales som «den vanskelige andreboka». Fjell hadde riktignok utgitt en roman før han debuterte som krimforfatter, men tanken på at krimroman nummer to skal sendes ut til lesere og anmeldere er likefult skremmende.

- Jeg er forberedt på en ørefik eller to siden det gikk så bra sist. Nå er jeg ikke krimdebutant heller, sier Fjell.

Han er i godt selskap på Bokhandlerforeningens bestselgerliste. Nesbø innehar de fire øverste plassene og, med unntak av Fjell, består resten godt etablerte krimforfattere som Unni Lindell, Gunnar Staalesen og Tom Egeland.

En god nummer to
- Den største overraskelsen på lista er at Jan Erik Fjell kommer så høyt opp. Ellers er den nok omtrent som forventet, konstaterer Dagbladets krimanmelder Torbjørn Ekelund.

- Det skal mye til å matche salgstallene fra debuten, men Fjell har allerede skaffet seg det aller viktigste en forfatter har, nemlig lesere. Hvis en tidel av dem som kjøpte «Tysteren» kjøper Fjells neste bok, vil han fortsatt kunne skilte med gode salgstall.

- Hva kjennetegner en krimbestselger?

- Den som vet svaret kan fort bli veldig rik. Stort sett er de mestselgende krimforfatterne våre også blant de dyktigste, men hvor mye en bok selger gir neppe noe presist bilde på hvor god den er. Bokhandlernes prioriteringer betyr veldig mye. Og hvis en bok selger godt vil dette salget, ironisk nok, i seg selv fungere salgsfremmende. Jo flere som kjøper den, desto flere vil ha den.