Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svensk NRK-programleder

- Jeg er forberedt på kritikk. Det kan hende noen ikke synes at en svenske skal ha en slik jobb 17. mai

Svenske Thomas Alkärr elsker 17. mai.

BUNAD FRA ØST-TELEMARK: I lånte fjær er den svenske NRK-programlederen med i NRKs 17. mai-team. - Jeg har fått med meg tyve 17. mai-feiringer i Norge, sier Thomas Alkärr, som har slått rot i Oslo med samboer og barn. Foto: NTB Scanpix
BUNAD FRA ØST-TELEMARK: I lånte fjær er den svenske NRK-programlederen med i NRKs 17. mai-team. - Jeg har fått med meg tyve 17. mai-feiringer i Norge, sier Thomas Alkärr, som har slått rot i Oslo med samboer og barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er veldig morsomt og spennende. Jeg elsker 17. mai og har feiret nasjonaldagen hvert eneste år siden 1996, bortsett fra et år, da min søster giftet seg i Sverige, sier Thomas Alkärr til Dagbladet.

Den 42 år gamle svensken påberoper seg dermed 20 nasjonaldagsfeiringer - alle sammen i Oslo, der han bor.

17. mai-programleder

Den svenske NRK-programlederen har vært knyttet til statskanalen siden år 2000, og er mest kjent fra NRK P2, og som programleder for TV-serien «Thomas og den vanskelige kunsten».

PÅ LUFTA: Tre av NRKs programledere denne 17. mai-dagen, Thomas Alkärr, Nadia Hasnaoui og Pål Plassen til høyre. Foto: NTB Scanpix
PÅ LUFTA: Tre av NRKs programledere denne 17. mai-dagen, Thomas Alkärr, Nadia Hasnaoui og Pål Plassen til høyre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I år er han programleder for 17. mai-sendingen til NRK - for første gang.

- Jeg har vært på lufta noen ganger allerede i dag, og det har gått bra. Jeg har blant annet pratet med ridende politi, sier Thomas Alkärr.

Han bekjenner overfor Dagbladet at han er litt engstelig for å gjøre noen blemmer.

Redd for å kløne det til

- Jeg er litt nervøs for å kløne det til som svensk programleder i NRK på selveste nasjonaldagen, men jeg legger likevel ingen bånd på meg, sier han til Dagbladet.

Han har så langt ikke fått noen negative reaksjoner på at han som svenske er med og fronter NRKs nasjonaldagssending.

- Jeg er forberedt på kritikk. Det kan hende noen ikke synes at en svenske skal ha en slik jobb 17. mai, men så langt har jeg bare fått positive tilbakemeldinger, sier Alkärr.

I lånte 17. mai-fjær

Som en del av NRKs 17. mai-team må han selvsagt ha bunad, og han er veldig fornøyd med den har på seg.

- Det er en østtelemarksbunad, sier han.

- Den er ikke min, jeg har fått låne den i anledning 17. mai. Men jeg har lyst å skaffe meg min egen bunad. Bunader er ikke så utbredt i Sverige, i hvert fall ikke i de urbane strøk. Jeg skal undersøke og grave litt i min families historie og se hva jeg finner, og skaffe meg en bunad som jeg har noen røtter til, sier Alkärr.

Med venner og familie

Utpå ettermiddagen i dag er arbeidsdagen for Thomas Alkärr over, og da skal ha være sammen med venner og familie.

- Jeg har samboer og barn her i Oslo, fortekker Alkärr.

- Etter at jeg er ferdig med sendingene, skal jeg tilbringe tid sammen med familien og venner, sier den svenske programlederen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!