VAREOPPTELLING: Henning Kvitnes er preget av død og alvorlig sykdom blant sine nærmeste. Det har fått ham til å reflektere. - Nå jeg ikke har noen tid å miste, sier han - som på «Ingen tid å miste» foretar en vareopptelling i livet. Foto: Anders Grønneberg
VAREOPPTELLING: Henning Kvitnes er preget av død og alvorlig sykdom blant sine nærmeste. Det har fått ham til å reflektere. - Nå jeg ikke har noen tid å miste, sier han - som på «Ingen tid å miste» foretar en vareopptelling i livet. Foto: Anders GrønnebergVis mer

- Jeg er gammel

Alder, sykdom og død setter preger Henning Kvitnes.

På sin nye plate reflekterer Henning Kvitnes (53) over livets forgjengelighet, sykdom og død.

«Ingen tid å miste» Han begynner å få dårlig tid.

Første mann ut i musikkåret 2012 er den folkekjære haldensartisten. Han har ingen tid å miste.

- Derfor har jeg kalt plata «Ingen tid å miste», sier han.

Sykdom og død Statistisk sett har Henning Kvitnes gjort unna to tredeler av den tida han er blitt tildelt her på jorda.

Han har i året som gikk mistet venner.

Det gikk hardt inn på ham at kollegaen Hilde Heltberg døde i høst.

Tenker på Hilde - Folk rundt meg er enten blitt alvorlig syke, døende eller er døde. Tenker mye på Hilde Heltberg, sier Kvitnes.

Han fant et tre år gammelt uferdig opptak de gjorde, som har fått plass på den nye plata.

- Vi opptrådte sammen på «TV-aksjonen» i 2008. Jeg er glad jeg kunne bruke opptaket, sier Kvitnes, som avslutter plata med «Det hemmelige landet» i duett med Heltberg.

Er blitt gammel Kvitnes er en romantiker som tenker skillingsvisetanker.

For han er framtida blitt nåtid. Han omtaler «Ingen tid å miste» som en slags vareopptelling.

- Jeg føler meg ikke gammel, jeg er blitt gammel. Dveler ved min forgjengelighet. sier han.

Ydmyk og takknemlig Han er ydmyk og takknemlig overfor livet han lever.

Å få lov til å skrive låter, lage plater og spille for folk kaller han en bonus.

- Jeg sier som Jonas Fjeld: «skal være glad for at vi har arbe».

Tøffere tider Henning Kvitnes har ikke mistet livsgnisten og er optimist, men tror på forandring og nye tider - tøffere tider, som vil vekke oss.

SAVNER: Venn og kollega Hilde Heltberg døde av kreft i høst. Hun er savnet av mange, også Av Henning Kvitnes. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
SAVNER: Venn og kollega Hilde Heltberg døde av kreft i høst. Hun er savnet av mange, også Av Henning Kvitnes. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- Det vestlige pyramidespillet er snart slutt. Nordmenn vil oppleve tøffere tider, selv om vi er kollektive lottomillionærer.

Han mener vi må revurdere våre forbruksvaner og finne fram til mer ekte verdier - de man finner utenfor børs og lavkarbodiett.

Kulturhusturné Kvitnes er produktiv. Han skriver musikk for seg selv og andre. Samarbeidet med Jonas Fjeld fra 2009 har gitt mersmak. Det har resultert i ei plate og en turné som ble fire ganger så omfattende som planlagt.

- Vi skal samarbeid mer, sier Kvitnes.

Nå ruster han seg til ny turné, som i første omgang omfatter 20 kulturhus. Den starter på hjemmebane, på Brygga kultursal i Halden, fredag 20. januar.