Hurtigruten

- Jeg er ganske forbanna

Sjømannsforbundet sier at de advarte Hurtigruten om at virksomheten på «Tom Cruise-skipet» ville medføre «minst to lovbrudd». Hurtigruten svarer at de på forhånd varslet at mannskapet ville få norsk lønn.

- BLE ADVART: Sjømannsforbundet opprettholder sin politianmeldelse mot Hurtigruten, og sier at de advarte Hurtigruten om at de «kom til å stupe inn i minst to lovbrudd». Foto: Lars Eivind Bones
- BLE ADVART: Sjømannsforbundet opprettholder sin politianmeldelse mot Hurtigruten, og sier at de advarte Hurtigruten om at de «kom til å stupe inn i minst to lovbrudd». Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ingen andre seriøse aktører har gjort det Hurtigruten her har gjort, fordi det har vært en ganske tydelig forståelse av at det er på utsida av lovverket. At Hurtigruten, til og med etter å ha blitt advart, velger å utfordre det, må jeg si at jeg er ganske forbanna på.

Det sier Stian Grøthe til Dagbladet. Han er direktør for politikk og myndighetskontakt i Sjømannsforbundet.

Torsdag ble det at klart Hurtigruten bytter ut MS «Fridtjof Nansen», og setter inn MS «Finnmarken» som utleieskip i forbindelse med innspillingen av den nyeste «Mission: Impossible»-filmen. Bakgrunnen var uttalelser fra næringsminister Iselin Nybø (V) om at virksomheten var «i strid med loven». MS «Finnmarken» har norsk mannskap, og er registrert i Norsk ordinært skipsregister (NOR).

Dagen etter kunne Dagbladet melde at Sjømannsforbundet og Fellesforbundet likevel opprettholder sin politianmeldelse mot Hurtigruten. De mener fremdeles at virksomheten på MS «Fridtjof Nansen» var i strid med både NIS-regelverket og utlendingsloven.

- Har du brutt norsk lov, har du brutt norsk lov. Det kan ikke være lov å bryte loven i to uker hvis du angrer deg, sa Grøthe til Dagbladet fredag.

Hurtigruten viser til at Sjøfartsdirektoratet tidligere har konkludert at virksomheten på skipet ikke er i strid med loven. Les hele svaret deres lenger nede i saken.

Politiet etterforsker saken. Kommunikasjonssjef Olav Sindre Rise i Møre og Romsdal politidistrikt skrev fredag i en SMS til Dagbladet at politiet fortsetter sine undersøkelser, men at de foreløpig ikke har trukket noen konklusjon.

- Advarte i møte

Grøthe sier at Sjømannsforbundet hadde møte med representanter fra ledelsen i Hurtigruten få dager før virksomheten på MS «Fridtjof Nansen» startet.

- Da påpekte vi at de kom til å stupe inn i minst to lovbrudd. Sjømannsforbundet advarte Hurtigruten om minst to lovbrudd før det hele startet, og om at vi kom til å gå videre dersom de ikke tok vår advarsel til etterretning.

Han viser til uttalelser fra næringsminister Iselin Nybø (V) både før og etter oppvaskmøtet mellom sjøfartsforbundene, Hurtigruten og næringsdepartementet 7. september.

STRENGT REGIME: Smittevernpersonell stoppet innom filmsettet til Mission Impossible og forlot stedet med en sort testbeholder. Video: Lars Eivind Bones / Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet Vis mer

- Sjøfartsdirektoratet sa at dette er innafor, men de ble raskt korrigert av statsråden, sier Grøthe.

Grøthe har forelagt kalenderen sin for Dagbladet, hvor det framkommer at representanter fra Hurtigruten var invitert til et Teams-møte med Sjømannsforbundet 27. august.

Sjømannsforbundet har også forelagt Dagbladet e-poster hvor advarselen om lovbrudd omtales og tidfestes til samme dato.

- Hatt flere møter

Dagbladet har lagt fram Grøthes uttalelser for Hurtigruten.

- Vi har hatt flere møter med både hovedtillitsvalgte og forbundsledelsen i Norsk Sjømannsforbund, Norsk Sjøoffisersforbund og det norske Maskinistforbund, både før og under charteroppdraget, hvor vi har diskutert en rekke forhold knyttet til operasjonen.

Det svarer direktør for samfunnskontakt i Hurtigruten, Anne Marit Bjørnflaten, i en e-post til Dagbladet fredag.

- Blant annet orienterte vi forbundene før charteren startet om at vi vil lønne mannskapet på norske vilkår. Vi har også vært tydelig i våre møter på at vi opererer innenfor NIS-lovgivningen, som altså er bekreftet av Sjøfartsdirektoratet.

Hun omtaler utleien av MS «Fridtjof Nansens» til filmproduksjonen som en «ekstraordinær enkelthendelse».

- Sjøfartsdirektoratet er vår tilsynsmyndighet. De har bekreftet at skipet ikke regnes som et hotellskip, at bruken av skipet ligger godt innenfor NIS-loven og dermed er fullt lovlig.

Videre skriver hun:

- Etter at statsråd Iselin Nybø var tydelig på at hun ville gjøre en forskriftsendring for å endre NIS-reglene, startet vi imidlertid arbeidet med å se på alternative løsninger.

I tida etter at Dagbladet først omtalte Norsk Sjømannsforbunds varsel om mulig sosial dumping om bord «MS Fridtjof Nansen», har det haglet med kritikk mot Hurtigruten for bruken av et NIS-registrert skip til hotelloppdraget i Hellesylt.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer