Filmfestivalen i Cannes

- Jeg er ganske god på samliv

Men i sin nye film spiller Willem Dafoe (63) en ektemann som blir sjalu og engstelig når kona glir unna.

VANSKELIG SAMLIV: Skuespiller Willem Dafoe mener det kan være frigjørende å etterligne noen, utføre en oppgave, og så se hva som dukker opp i seg selv. Nå spiller han i en film om et samliv som surner etter at et barn blir født. Foto: Lionel Hahn / Pa Photos / Scanpix
VANSKELIG SAMLIV: Skuespiller Willem Dafoe mener det kan være frigjørende å etterligne noen, utføre en oppgave, og så se hva som dukker opp i seg selv. Nå spiller han i en film om et samliv som surner etter at et barn blir født. Foto: Lionel Hahn / Pa Photos / ScanpixVis mer

CANNES (Dagbladet): På utsiden er det flere likheter mellom skuespiller Willem Dafoe (63) og mannen han spiller i «Tommaso», dramafilmen som hadde premiere denne uken under filmfestivalen i Cannes. I likhet med hovedpersonen har Dafoe flyttet til Roma på grunn av kona, og må navigere rundt i en verden han ennå ikke er helt fortrolig med.

— Jeg er en innvandrer, sier Dafoe.

— Jeg snakker ikke språket perfekt, og de fleste ser på meg som en outsider. Men folk i nabolaget mitt aksepterer meg. Min kone er italiensk, og jeg ville ikke rive henne opp fra hjemlandet og ta henne med til New York.

Ikke selvbevisst

Mye i filmen er improvisert, og Dafoe får rikelig anledning til å snakke om noe av det han selv er opptatt av: Om at det er viktig ikke å tenke på at man «er» en person som liker en bestemt farge eller ikke driver med bestemte ting, at man ikke blir snever og nevrotisk, men er åpen for erfaringer. Både i filmen og ellers snakker Defoe om hvor frigjørende det kan være å etterligne noen, å utføre en oppgave, fordi det da skjer noe nytt med ham selv uten at han styrer det.

— Filmindustrien lager ofte filmer med en intensjon og en målgruppe. Du får ikke penger hvis du ikke kan forklare hva du vil gjøre. Vi lager filmer mer organisk og intuitivt. Det er mens vi spiller inn at vi oppdager hvor vi er på vei. Det hjelper meg ikke å være selvbevisst. Jeg bruker det som er rundt meg. Jeg vet ikke alltid hva som blir uttrykt, jeg har en opplevelse.

Det er det som gjør arbeidet morsomt, mener han.

— For meg er selve eventyret å gå inn i en annen persons perspektiv, sparke ting rundt litt, og holde meg selv på tå hev.

Oscar-nominert

Flere av de mindre filmene Dafoe har spilt i de siste årene, har likevel nådd bredt ut. Han ble Oscar-nominert både for rollen som motellmanager i «The Florida Project» og for rollen som Vincent van Gogh i «At Eternity’s Gate».

— Det er flott at slike små filmer kommer seg dit, men det skjer ikke ofte nok, sier Dafoe.

— Hvis du ser de to filmene, hvis du responderer på dem, så vil de forandre måten du tenker på. For meg er det delvis et kriterium for en god film.

I «Tommaso» er samlivet imidlertid preget av krangler som får en stadig mer uhellsvanger undertone, der hovedpersonen blir stadig mer sjalu. Kona i filmen spilles av regissør Abel Ferraras egen kjæreste, Cristina Chiriac, som er flere tiår yngre enn regissøren.

— Abels kone er en god del yngre enn ham, min kone er en god del yngre enn meg. Dette er en historie vi kjenner, sier Dafoe.

— Vi bruker det som råstoff. Men dette er først og fremst historien om et forhold som forandrer seg. De har problemer med sexlivet. Alle som har fått en baby vet hvordan det er, babyen blir en hump i veien. Det blir et spørsmål om hvilke strategier du legger, hvordan du prøver å få ting til å bli bedre, fordi barnet er denne tingen av gull, som du vil beholde og være nær.

Redd ektemann

Mannen han spiller, blir frustrert når han ikke får lov å ha en beskytterrolle, blant annet når kona ikke gir ham lov til å bestille taxi til henne.

— Selv om det ikke er min direkte erfaring, kan jeg forstå hva han føler, sier Dafoe.

— Når kona og barnet spiser lunch uten ham, kan det virke som en liten ting, men det er en nøkkelhendelse. Han er desperat redd for at denne kvinnen som er nær ham, skal gli vekk.

Selv mener Dafoe, som har et tidligere, langvarig ekteskap bak seg, seg at han er ganske god på samliv.

— Fordi jeg er fleksibel, sier han og smiler.

— Og tålmodig.