- Jeg er ganske ofte i dialog med HBO om ting. Vi får se hva som skjer...

Nå er Joachim Triers internasjonale storfilm premiereklar.

(Dagbladet): Etter at den har vært vist på filmfestivaler verden rundt - blant annet i Toronto og i hovedprogrammet i Cannes - er det fredag ordinær kinopremiere på «Louder Than Bombs».

Filmen er regissør Joachim Triers tredje og hans første internasjonale produksjon, med stjerner som Jesse Eisenberg, Gabriel Byrne og Isabelle Huppert i store roller.

- Ingen av dem gjorde dette for å bli rike, men fordi de likte manuset. Alle bidro, følte et eierskap til filmen og kunne komme med forslag til replikker på settet som vi tok med i filmen, sier filmskaperen, som har skrevet filmen sammen med sin faste samarbeidspartner Eskil Vogt.

Hollywood-tilbud ga krise - Huppert var dessuten viktig da hele prosjektet ble utsatt et år. Hun mente manuset var for bra til ikke å bli filmet, og jobbet for å hente finansiering i hjemlandet Frankrike. Eisenberg jobbet på spreng for å få fire uker fri fra innspillinga av «Batman vs Superman», og hoppet rett ut av rollen som Lex Luthor for å være med, sier Joachim Trier, som slo gjennom med «Reprise» i 2006.

Den ble en kultfilm i USA, og plutselig sto Hollywood-produsentene i kø for å jobbe med Oslo-mannen.

- Det var på en måte hyggelig, men førte til at jeg gikk inn i en krise. Jeg brukte flere år på å finne ut av at jeg ikke er en «hired hand»-regissør, men en som utvikler egne prosjekter. Og da begynte vi å spørre oss selv om vi ikke kunne lage vår egen amerikanske film, sier han.

- Har du noen gang angret på at du ikke takket ja til Hollywood?

- Nei. Og de tilbudene kommer fortsatt jevnt og trutt. Men jeg må følge min egen stemme, sier han og utelukker ikke flere internasjonale prosjekter i framtida - selv om han røper at han håper å ha en ny norsk film i produksjon om kort tid.

Vil overraske - Jeg og Eskil sitter og skriver nå. Vi har ikke gått ut med hva slags historie vi jobber med, men jeg tror det er noe som kommer til å overraske folk, sier han hemmelighetsfullt.

Joachim Trier er en ekte filmnerd og kan, selv om han er profilert som Norges kanskje mest talentfulle skaper av seriøs dramafilm, bryte ut i en diskusjon om hvilken «Transformers»-film som er best.

Og midt i gullalderen for kunstnerisk ambisiøse tv-serier erklærer han en en dyp affeksjon for kinofilmen.

- Det er kult at tv-seriene utfordrer kinofilmen. Men kinorommet er et av få steder du kan skru av mobilen, sitte uforstyrret, gi deg hen til en emosjonell fortelling og tenke over livet. Det er nesten meditativt, sier han.

- Er du ikke interessert i å lage tv-serie selv?

- Det kan godt være at det kommer. Jeg er ganske ofte i dialog med HBO, og vi får se hva som skjer hvis det riktige prosjektet kommer, eller om jeg til og med kan realisere en egen ide, sier han.

Familiedrama Kuriøst nok har «Louder Than Bombs» flere overfladiske likheter med en av fjorårets mest bejublede norske filmer: Erik Poppes «Tusen ganger god natt»:

Begge er familiedramaer der moren er pressefotograf i konfliktområder, og i begge spilles kvinnen av franske karakterskuespillere.

- Den filmen kom som en overraskelse på meg, selv om vi hadde jobbet med dem parallelt. Det sier bare noe om at det er en aktuell historie, og jeg føler de er ganske forskjellige - tross alt.

- Men kanskje er det godt at min film ble utsatt, slik at de ikke kom samtidig, sier han.

HYLLET: Joachim Trier får fortsatt Hollywood-tilbud, men vil heller dyrke fram egne prosjekter.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HYLLET: Joachim Trier får fortsatt Hollywood-tilbud, men vil heller dyrke fram egne prosjekter. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer