«13 Reasons Why» på Netflix

- Jeg er ganske sikker på at denne scenen er uten sidestykke det drøyeste som ligger på Netflix

«13 Reasons Why» er en internasjonal TV-snakkis. Norske eksperter er svært kritiske til serien.

TRAILER: Katherine Langford spiller hovedrollen som 17-åringen Hannah i Netflix-serien «13 Reasons Why». Serien er vel så kontroversiell som den er populær, og har fått flere eksperter på mental helse til å reagere. Video: Netflix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 31. mars ble dramaserien «13 Reasons Why» sluppet på Netflix.

Dramaserien, som er basert på ei ungdomsbok fra 2007 av Jay Asher, har på kort tid blitt en internasjonal snakkis.

Serien handler om 17-åringen Hannah (Katherine Langford), som spiller inn 13 kassetter før hun tar sitt eget liv. For hver kassett trekker hun fram en person hun mener har skyld i at hun valgte å dø, og i siste episode vises selvmordet.

Ifølge en New York Times-artikkel fra 2009 er historien delvis inspirert av virkeligheten. En slektning av forfatter Jay Asher forsøkte nemlig å ta sitt eget liv - og overlevde, skriver avisa.

Omstridt scene

Flere har rost «13 Reasons Why» for å ta opp et viktig tema, mens andre frykter at den Selena Gomez-produserte serien glorifiserer selvmord og kan føre til smitteeffekt.

Kommunikasjonssjef Adrian Lorentsson i Mental Helse Ungdom stiller seg kritisk til at man har valgt å vise selve selvmordsscenen i Netflix-serien.

- Jeg er ganske sikker på at denne scenen er uten sidestykke det drøyeste som ligger på Netflix. De kan umulig ha lyttet til medisinske eksperter. Når man snakker om medieomtale av selvmord, finner man at jo mer man går i detalj, jo sterkere er potensialet for smitte, sier Lorentsson til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer