REGISSERER EGEN FILM:  Til våren har den aller siste Varg Veum-film premiere. Den har Trond Espen Seilm regissert selv. Han beskriver den som mer sær enn de elleve foregående, og forteller at Veum har mindre plass enn tidligere. Relasjonene og bipersonene blir viktigere, sier han.
Foto: Lars EIvind Bones /Dagbladet
REGISSERER EGEN FILM: Til våren har den aller siste Varg Veum-film premiere. Den har Trond Espen Seilm regissert selv. Han beskriver den som mer sær enn de elleve foregående, og forteller at Veum har mindre plass enn tidligere. Relasjonene og bipersonene blir viktigere, sier han. Foto: Lars EIvind Bones /DagbladetVis mer

- Jeg er glad for at jeg har gjort dette, og glad for at jeg er ferdig

Skuespiller Trond Espen Seim mener flere av Varg Veum-filmene er for dårlig for lerretet.

(Dagbladet): - Jeg er glad for at jeg har gjort dette, og glad for at jeg er ferdig. Det er et par filmer jeg syns ikke har vært noe særlig. Da har det vært å komme seg gjennom for å bli ferdig, sier Trond Espen Seim (40) til Dagbladet.

Skuespilleren har levd med rollen som Varg Veum i seks år og tolv filmer. Totalbudsjettet for de siste seks er på 94 millioner kroner. 4. november har den tiende filmen om privatetterforskeren premiere, til våren kommer de to siste.

Selv om frilanseren har vært sikret fast inntekt de siste åra, mener han resultatet er varierende.

- Matlei - Jeg syns vi burde jobbet mye mer med manusene. De dårligste er de to siste kinofilmene («Dødens drabanter» og «Svarte får», red.anm.). Jeg syns ikke de burde vært vist på kino. De er for «små» i uttrykket. Det kommer mye rart på norsk kino på grunn av støtteordningen norsk film har, sier Seim.

KLINER TIL:  Trond Espen Seim og Ane Dahl Torp i den premiereklare Varg Veum-filmen «I mørket er alle ulver grå». Deler er spilt inn i Ungarn, og Seim hadde med både moren sin og datteren på innspillingen.  Foto: Fra filmen
KLINER TIL: Trond Espen Seim og Ane Dahl Torp i den premiereklare Varg Veum-filmen «I mørket er alle ulver grå». Deler er spilt inn i Ungarn, og Seim hadde med både moren sin og datteren på innspillingen. Foto: Fra filmen Vis mer

Skuespilleren syns Veum-prosjektet har vært spennende og nyskapende. Ikke alle har vært produsert for lerretet, men for TV og DVD. Nå er Seim glad for at regissør Alexander Eik har løftet den premiereklare «I mørket er alle ulver grå» og gjort den stor. Seim tror den vil kle lerretet bedre enn de to forrige.

For første gang er handlingen lagt utenfor Bergen. Sjangeren er flyttet fra krim til actionthriller. Bombe etter bombe går av i Ungarn, og det østeuropeiske crewet blir beskrevet som mer løssluppent med sikkerheten. Likevel var Seim aldri redd.

Etter flere år som Veum, er han blitt uatskillelig fra rollen.

- Jeg er blitt Varg Veum. Jeg tror at mange som ser meg, tenker på Veum. Men det morsomme med å være skuespiller er jo at du får gjort mye forskjellig, sier Seim.

- Er du lei ham?

- Det er lett å bli matlei, og jeg har fått litt på pukkelen for det. Jeg har savnet overskudd i produksjonene, det var lite «dette her er jævlig gøy»-stemning. Det har vært å løpe etter. Jeg føler at det magiske har manglet, sier Seim.

- Du kommer med mye negativt rundt produksjonene. Angrer du?

- Nei da. Jeg har fått Norges beste filmutdanning. Det har vært lærerikt. I tillegg får jeg lov til å lage min egen film. Det er verdt hele reisen, sier Seim, som skal regissere den tolvte og siste filmen i serien - «Kalde hjerter».

Savner datteren Skuespilleren er også aktuell i Hollywood-produksjonen «The Thing», hvor han spiller polarforsker. Seim, som aldri har vært glad i å snakke dialekt, var ikke spesielt begeistret for å snakke engelsk.

Samtidig som han begynte å spille inn Veum-filmene og satte i gang pendlerlivet mellom Oslo og Bergen, ble han far til Olivia. Å være så mye borte fra datteren har vært en belastning. Det var heller ikke bedre å være i Toronto i en og en halv måned for å spille inn den amerikanske thrilleren.

- Belastning:  Forfatter og filmanmelder Erlend Loe tror det generelt sett kan være en belastning å spille samme rolle over lengre tid. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
- Belastning: Forfatter og filmanmelder Erlend Loe tror det generelt sett kan være en belastning å spille samme rolle over lengre tid. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

- Jeg får dårlig samvittighet. Jeg syns jeg har vært veldig mye borte, sier Seim.

Opprinnelig skulle flere av Veum-scenene filmes i Oslo enn slik det ble, noe Seim syns er dumt. Han forteller at han savner Olivia når han er på innspilling utenbys.

- I Toronto så skypet vi mye, men det blir en fireåring fort lei. Derfor satte jeg opp et prinsessetelt i bakgrunnen, dermed var nysgjerrigheten der igjen. Men de som ryddet rommet mitt syns nok det var veldig rart at det sto et rosa telt der, sier Seim og ler.

- Kompeliment Birger Vestmo i Filmpolitiet ser både fordeler og ulemper med å spille samme rolle over tid. Han har tro på at Seim kan få en karriere som ikke er for farget av Veum-rollen.
Foto: Erik Bull/NRK
- Kompeliment Birger Vestmo i Filmpolitiet ser både fordeler og ulemper med å spille samme rolle over tid. Han har tro på at Seim kan få en karriere som ikke er for farget av Veum-rollen. Foto: Erik Bull/NRK Vis mer

Nå som han er tilbake på Nationaltheatret, og snart er premiereklar med forestillingen «Kunst», håper han å få vært mer med datteren. Han prøver å være en god far ved blant annet å la henne få gå i strutteskjørt, bli med på dansetrening — og være der.

Føler seg sexy Seim er kåret til Norges mest sexy mann, og på så spørsmål om han føler seg som det, svarer han «ja» med et glimt i øyet. Men å gjøre noe for å holde kroppen ved like, det gjør han ikke.

- Jeg er i rævva form. Jeg har masse planer, evige nyttårsforsetter, sier Seim.

Han forteller at han er veldig glad i å se på sport, men trener bare intensivt i perioder før han slutter igjen. 

- Får ikke vist seg fram:  Dagbladets filmanmelder Inger Merete Hobbelstad mener Seim ikke får vist seg skikkelig fram som skuespiller i Veum-filmene.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- Får ikke vist seg fram: Dagbladets filmanmelder Inger Merete Hobbelstad mener Seim ikke får vist seg skikkelig fram som skuespiller i Veum-filmene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg har sagt til datteren min at jeg skal slutte å røyke. Hun syns det lukter vondt. Jeg svarer at det har hun helt rett i. Jeg skal slutte å røyke.

- Når da?

- Det vet jeg inne i hodet mitt, sier Seim og smiler så øynene blir til smale streker.